AKAI AM-U55 ampli tam modifiye çalışması

Yamyam Hocam ben SP_PROTECTOR UNIT ile LED&FAN UNIT PCB lerini bastım deldim.Sizden ricam müsait olduğunuzda devre elemanlarının değerlerini yazabilir misiniz?

Aldığımız telekom röleler küçükmüş ,bende 12v 5A röle vardı.Bacak mesafesi tam uyuyor.Onu takacağım.

Bu PCB baskılar bu sefer beni çok uğraştırdı.Nedense devreyi ütü ile bakır plakete geçirdikten sonra bir bakıyorum yollar e PAD lerin çoğu hep kısa devre .Tek tek düzeltip öyle erittim.Böyle olunca da estetik açıdan güzel durmuyor.Buna çözüm bulmam lazım. Sizce bu toner neden kağıt üzerindeki ölçülerdeki gibi bakıra geçmiyor?Tonerde yayılma oluyor.Sizde bunun formülü var mı? :D
Malesef şu an hatırlamıyorum. UPC1237 data sheet dosyasından bulabiliriz veya senin eski protect devrendeki malzemeleri referans alabiliriz.
Benim devreden de referans alabiliriz ama ampliyi sökmem lazım.
Artık hangimiz bulabilirse.
Zaten bu devredeki röle büyük olmalıdır. Diğer röleler sinyal yolları içindi.

PCB baskılarına baktığımda ütü esnasında kağıdının az da olsa hareket ettiğinden dolayı yayılma olduğunu düşünüyorum.
Ben PNP ile çalışırken aynı sorunu halletmek için PNP üzerine ikinci bir ince kağıt koyarak ütü yapmıştım. PNP yi ise band ile sıkı sıkı gerdirerek plakete tespit etmiştim.
Bu uygulamada bakır plaket aşırı temiz olmalıdır. Parmak izi bile kötü sonuç doğurabiliyor. Bu sebeple plaketi ütülemeden önce Wim türü temizleyici ile iyice ovarak temizlemeli bakır yüzeyin ışıl ışıl temiz olmasına dikkat etmelisin.
ÇİZDİM.
LED&FAN_UNIT.png
SP_PROTECTOR-UNIT.png

Son düzenleme:
Malesef şu an hatırlamıyorum. UPC1237 data sheet dosyasından bulabiliriz veya senin eski protect devrendeki malzemeleri referans alabiliriz.
Benim devreden de referans alabiliriz ama ampliyi sökmem lazım.
Artık hangimiz bulabilirse.
Zaten bu devredeki röle büyük olmalıdır. Diğer röleler sinyal yolları içindi.

PCB baskılarına baktığımda ütü esnasında kağıdının az da olsa hareket ettiğinden dolayı yayılma olduğunu düşünüyorum.
Ben PNP ile çalışırken aynı sorunu halletmek için PNP üzerine ikinci bir ince kağıt koyarak ütü yapmıştım. PNP yi ise band ile sıkı sıkı gerdirerek plakete tespit etmiştim.
Bu uygulamada bakır plaket aşırı temiz olmalıdır. Parmak izi bile kötü sonuç doğurabiliyor. Bu sebeple plaketi ütülemeden önce Wim türü temizleyici ile iyice ovarak temizlemeli bakır yüzeyin ışıl ışıl temiz olmasına dikkat etmelisin.
Benim LM1875 de kullandığım devreler üzerindeki değerler bunlarmış.Üzerinde yapacağınız değişiklikler var mı hocam?

Ekli dosyalar

• led_Fanresim.png
    led_Fanresim.png
    62.2 KB · Görüntüleme: 8
  • SP_Protector.png
    SP_Protector.png
    48.1 KB · Görüntüleme: 12
Teşekkür ederim hocam .Şimdi bazı sorularım var.
LED&FAN UNIT için;
1-Bende 249R metal film direnç var 240 R yerine kullanabilir miyim?
2-Köprü diyot yok onun yerine 2A TFK var kullanabilir miyim?Yoksa alabilirim.
3-5K trimpot 1 adet kullanacağız diye anladım.Diğerine jumper takıyorum değil mi?
4-12V çıkış klemensleri öncesi 100nF kondansatör mü ilave ettiniz?

SP-PROTECTOR UNIT için;
1-trimpot kaç K ohm olacak?
2-12V girişteki hızlı diyot 2A TFK mı olacak?
3-Entegrenin 6. bacağı ile trimpot bacağı arasındaki konnektöre jumper mı takacağım.Yoksa jumper tel ile lehim mi?
4-Bende resimdeki AKAI den söktüğüm bobinler var.Bunları kullanabilir miyim?

Ekli dosyalar

• P_20221125_184726.jpg
    P_20221125_184726.jpg
    250.5 KB · Görüntüleme: 4
Teşekkür ederim hocam .Şimdi bazı sorularım var.
LED&FAN UNIT için;
1-Bende 249R metal film direnç var 240 R yerine kullanabilir miyim?
2-Köprü diyot yok onun yerine 2A TFK var kullanabilir miyim?Yoksa alabilirim.
3-5K trimpot 1 adet kullanacağız diye anladım.Diğerine jumper takıyorum değil mi?
4-12V çıkış klemensleri öncesi 100nF kondansatör mü ilave ettiniz?

SP-PROTECTOR UNIT için;
1-trimpot kaç K ohm olacak?
2-12V girişteki hızlı diyot 2A TFK mı olacak?
3-Entegrenin 6. bacağı ile trimpot bacağı arasındaki konnektöre jumper mı takacağım.Yoksa jumper tel ile lehim mi?
4-Bende resimdeki AKAI den söktüğüm bobinler var.Bunları kullanabilir miyim?
CEVAPLAR
LED&FAN için
1) 249 olur.
2) 4 tane 2A TFK ile köprü diyot yaparsan olur.
3) 12V a kadar alabileceğin bir trimpot olur. Burada 3k bile 12V u ayarlar.
Diğer trimpot fan hız kontrol devresi için kullanılır. Burada jumper yapılacak.
4) O 100n zaten vardı. Ancak devrenin besleme durumuna göre iptal edilebilir.
SP PROTECTOR
1) 20K civarı trimpot uygundur.
2) Önemli olan diyodun ileri yöndeki gerilimidir. Ölçü aleti ile diyot kademesinde 200mV civarı gösteren 1A lik her diyot kullanılabilir. Normal diyotların eşik gerilimi 0.7V olduğu için tavsiye edilmez.
3) Devre tasarlanırken uzaktan kontrol amacı da düşünülmüştür. Entegrenin 6 nolu bacağında bulunan jumper yerine switch takarsan tüm hoparlörleri OFF yapabilirsin.
Ancak senin kutuda 2 ayrı hoparlör switchi bulunduğu için burayı direk kısa devre edebilirsin.
4) O bobinleri direkt kullanabilir veya yaklaşık aynı ebatlarda yeniden sarabilirsin.
GUDURTU RESİMLERİ:
IMG_2089.JPG
Amplideki protector. 8A SHCRACK röle kullanılmıştır.
IMG_2252.JPG
Test devresi. Elimde bulunuyormuş yedekte.

Son düzenleme:
CEVAPLAR
LED&FAN için
1) 249 olur.
3) 12V a kadar alabileceğin bir trimpot olur. Burada 3k bile 12V u ayarlar.
Diğer trimpot fan hız kontrol devresi için kullanılır. Burada jumper yapılacak.
4) O 100n zaten vardı. Ancak devrenin besleme durumuna göre iptal edilebilir.
SP PROTECTOR
1) 20K civarı trimpot uygundur.
2) Önemli olan diyodun ileri yöndeki gerilimidir. Ölçü aleti ile diyot kademesinde 200mV civarı gösteren 1A lik her diyot kullanılabilir. Normal diyotların eşik gerilimi 0.7V olduğu için tavsiye edilmez.
3) Devre tasarlanırken uzaktan kontrol amacı da düşünülmüştür. Entegrenin 6 nolu bacağında bulunan jumper yerine switch takarsan tüm hoparlörleri OFF yapabilirsin.
Ancak senin kutuda 2 ayrı hoparlör switchi bulunduğu için burayı direk kısa devre edebilirsin.
4) O bobinleri direkt kullanabilir veya yaklaşık aynı ebatlarda yeniden sarabilirsin.
Cevaplar için teşekkür ederim hocam.
LED&FAN devresini biz LM1875 de 2 adet 1N4007 ile yapmışız onun için sormuştum.Artık devreyi bastığım için 4 adet diyot ile köprü yapma şansım kalmadı.ALırım bir köprü diyot.

Ekli dosyalar

• LED&FAN_UNIT.png
    LED&FAN_UNIT.png
    42.9 KB · Görüntüleme: 5
Cevaplar için teşekkür ederim hocam.

LED&FAN devresini biz LM1875 de 2 adet 1N4007 ile yapmışız onun için sormuştum.Artık devreyi bastığım için 4 adet diyot ile köprü yapma şansım kalmadı.ALırım bir köprü diyot.
Kötek 🔨
2X12V AC kullanacağın zaman 2 adet TFK diyot kullanacaksın.
Senin trafonda olduğu gibi iki uçlu yani tek 12V AC kullanacağın zaman KÖPRÜ DİYOT kullanacaksın.

Kötek 🔨
2X12V AC kullanacağın zaman 2 adet TFK diyot kullanacaksın.
Senin trafonda olduğu gibi iki uçlu yani tek 12V AC kullanacağın zaman KÖPRÜ DİYOT kullanacaksın.
Peki hocam bizim 2X33V un şasesi ile aynı trafonun 13V şasesi birleştiği zaman sorun olmayacak değil mi?Bazen böyle şeylere takılıyor kafam.Bilgi yetersizliği olunca malum.

Peki hocam bizim 2X33V un şasesi ile aynı trafonun 13V şasesi birleştiği zaman sorun olmayacak değil mi?Bazen böyle şeylere takılıyor kafam.Bilgi yetersizliği olunca malum.
Sorun olmaz.
Zaten trafoda tek 12V olduğu için direk köprü diyoda gidecek.
12V.png

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Geri