Teşekkür ederim hocam birazdan ölçüm yapacağım dediklerinizi dikkate alacağım.
%1 toleranslı kullanılabilir. Ancak aldığın dirençlerin kalitesi önemlidir.Teşekkür ederim hocam birazdan ölçüm yapacağım dediklerinizi dikkate alacağım.
Benim 15K ve 82K direnç almam gerekiyor.Fakat bir şey soracağım size .kullanacağımız loudness devresi için metal film direçlerin %1 toleranslı olanları ve %0,1 toleranslı olanları var.Ben %0,1 olanı alırsam daha iyi olur diye düşündüm ama siz ne dersiniz?Devrenin çalışmasında %1 ile %0,1 etkisi fark eder mi?Eğer fark etmezse %1 lik olandan alırım.
https://www.bluemavi.com/vitrin/table.asp
https://www.bluemavi.com/vitrin/tablo_new.asp?adet=1&kitap_id=762163#ara
Tamam sorup öyle alırım%1 toleranslı kullanılabilir. Ancak aldığın dirençlerin kalitesi önemlidir.
VISHAY veya iyi markalı dirençlerden temin etmeye çalış.
Çin işi dirençler metal film olsa bile gürültü faktörü çok yüksekti.
Bu devrede ne kadar farkeder bilmiyorum ama RIAA pre ampli yaparken çin işi metal film dirençlerden çok gına gelmişti.
Eğer %0.1 dirençler iyi markalı ise bence paraya acıma. Ama çin işi ise değmez.
Gerek yok. 24 ohm ile zaten 560mA çekersin.Tamam sorup öyle alırım
Ölçüm için trafo voltajının 1.5v aşağısına demişsiniz yani trafo 15V o zaman ben 13.5V olarak besleme çıkışını ayarladım.
Peki 24ohm yük kullanıyorduk şimdi değeri yükselteyim mi?
Besleme çıkışını 13.50V olarak ayarladım.24 ohm ile yaptığım test sonucunda beslemenin + çıkışı 13.50V düşme yok.Gerek yok. 24 ohm ile zaten 560mA çekersin.
Testler tamamlandığında bu devreden kısa süreli 1A de çekerek analiz yapacağız.
Trafo 15W ise bu akımı rahat vermelidir. 1A çekilmesi anında trafo voltajları düşmemelidir.
Regüle devresindeki soğutucu yeterli ise fazlaca ısınmadan testler tamamlanabilir.
1A akım testinde farklı unsurların görülmesi halinde malzeme kalitesi konusunda istişare ederek bazı malzemeleri değiştirmemiz gerekebilecektir.
Şu an her şey normal görünüyor.Besleme çıkışını 13.50V olarak ayarladım.24 ohm ile yaptığım test sonucunda beslemenin + çıkışı 13.50V düşme yok.
- çıkışı ise 13.47V a düşüyor.
Eğer bu değerlerde sorun yoksa Adobe ve osiloskop ölçümlerine geçeyim.
Ben 20 Hz te birşeyler görüyorum.Ölçümleri yaptım,Ama 20Hz de ben bir şey göremedim.100Hz ve 200Hz lerde -84dB civarında bir gürültü var diye okudum bilmem doğru mu?
Ölçü aleti de pek bir dandik gözüküyor ustamHocam 8R2 ve 3R9 50W direnci seri bağlayarak testleri yaptım. Yani12,1 ohm 1,11A oldu.
Direçleri besleme devresine bağlayınca 13,50V + gerilim 11,49 ,- gerilim 11,16V civarına düştü.
Yaptığım ölçümlerde ripple ın çok arttığı görülüyor.Daha önce de 2X12V trafo ile test yaparken besleme devresi çıkışını 12V olarak ayarladığımızda ripple artınca gerilimin düştüğünü görmüştük.Bu 2X15V trafoda da besleme devresi çıkışını 13,50V olarak ayarladığımızda 1A çekince ripplelar arttı ve voltaj da düştü .Doğru mudur?
Peki bu durumda ne yapacağız?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?