sasen1
Paylaşımcı üye
Şartlar bu yapacak bir şey yokÖlçü aleti de pek bir dandik gözüküyor ustam
Şartlar bu yapacak bir şey yokÖlçü aleti de pek bir dandik gözüküyor ustam
Yamyam hocam besleme devresine 12.1ohm bağlı değil iken trafo 15.5V AC okunuyor.Ripple artışı normaldir. Önemli olan sebebini bulmak.
Trafo voltajı düşüyor mu. Düşüyorsa kaç volta düşüyor.
Önce bunu tespit etmek lazım.
Eğer trafo voltajı düşüyorsa devremiz normal ama trafomuz 1.1A için yeterli değil demektir. Ancak trafo gücü bizim tasarım şartlarımız için yeterli olacağı için yüksek akım testi başarılı sayılacaktır.
Ancak trafo voltajı düşmüyorsa o zaman devredeki kondansatörleri mıncıklamamız icab eder.
Hah şimdi tamam.Yamyam hocam besleme devresine 12.1ohm bağlı değil iken trafo 15.5V AC okunuyor.
Ancak 12.1ohm yük bağlandığında trafo 14V AC ye düşüyor.
Besleme devresini 12,5V a ayarladım.Hah şimdi tamam.
1A için dengeleme yapacak olursak...
Regülatör çıkışını 12.5V a ayarla Tekrar 1A çek ve ripple'lara bakalım.
1A akımda ripple oluşumu trafodan kaynaklanıyor.Besleme devresini 12,5V a ayarladım.
Besleme devresine 12,1 ohm bağlı iken trafoyu ölçtüm .14,25V a düştü.
ADOBE deki ölçümlerde her 2 çıkış için RESİM 4 ve 5
Ripplelar çok yüksek değil mi hocam?Bunları düşüremeyecek miyiz?
Tamam hocam kaliteli trafoların neden pahalı olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor.1A akımda ripple oluşumu trafodan kaynaklanıyor.
Bu Türkiye şartlarında normaldir. Çünkü 15W diye satılan trafolar tam gücü veremiyor demektir.
Bu durumda şu testi yapacağız.
Yaklaşık 800mA çekebilecek şekilde çıkış direncimizi değiştireceğiz.
Bu da yaklaşık 15 ohm direnç demektir.
Yük direncimizi trafo voltajının düşmeye başladığı değerde ayarlayabilseydik tam gücümüz bu diyebilirdik. Ama önce 15ohm ile test edip daha sonra küçük küçük artırarak trafo voltajımıza bakacağız.
Önceki testimizde yaklaşık 500mA ripple sız akım çekebildiğimize göre Aslında yeterli kabul edebiliyoruz. Çünkü amplimizde kullanacağımız toplamda 7 tane civarı opamp bulunuyor. Bunlardan da bu kadar akımı zaten çekmeyiz.
Umutsuzluğa düşme. Bizim testlerimiz acımasız testlerdir. Bu gibi değer artışlarının görülmesi de son derece normaldir.Tamam hocam kaliteli trafoların neden pahalı olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor.
Bugün kablolarım gelmişti sizinle paylaşayım.
Yamyam hocam 15 OHM 25W direnç ile ölçtüm. Trafo 15,07V AC okundu. +Besleme çıkışı da yük bağlı iken 12,54V DC okundu.1A akımda ripple oluşumu trafodan kaynaklanıyor.
Bu Türkiye şartlarında normaldir. Çünkü 15W diye satılan trafolar tam gücü veremiyor demektir.
Bu durumda şu testi yapacağız.
Yaklaşık 800mA çekebilecek şekilde çıkış direncimizi değiştireceğiz.
Bu da yaklaşık 15 ohm direnç demektir.
Yük direncimizi trafo voltajının düşmeye başladığı değerde ayarlayabilseydik tam gücümüz bu diyebilirdik. Ama önce 15ohm ile test edip daha sonra küçük küçük artırarak trafo voltajımıza bakacağız.
Önceki testimizde yaklaşık 500mA ripple sız akım çekebildiğimize göre Aslında yeterli kabul edebiliyoruz. Çünkü amplimizde kullanacağımız toplamda 7 tane civarı opamp bulunuyor. Bunlardan da bu kadar akımı zaten çekmeyiz.