Aktif Sensör Pasif Sensör Ne Demektir, Nasıl Bağlanır?

elektronikmuh

Yönetici
Yönetici
Yönetici
Katılım
13 Ocak 2007
Mesajlar
2,296
Puanları
1,866
Yaş
47
Basınç veya farklı sensörleri seçerken farklı sistemlere bilgilerin aktarılması ve değerlendirilmesi için 0 … 20 mA, 4 … 20 mA and DC 0 … 10 V çıkış sinyali özelliği ile seçilir. Sensörün bu çıkışı PLC üzerindeki bir giriş I/O kartına bağlanır. Fakat bu bağlantı tanımında zaman zaman karmaşıklığa sebep olan terimler kullanılıyor, aktif, pasif, akım kaynağı, gerilim kaynağı , gibi..

Herhangi bir elektrik sinyalinin fonksiyonel olması için bir besleme kaynağına (“aktif” bölüm) ve bir “yük”’ ( sensörün kendisi) gereklidir. Aktif bölümün bağlantı şekli güç kaynağı / gerilim kaynağı olarak tanımlanırken, pasif bölüm “akım çeken” ( current sink) olarak tanımlanır. Elektrik devresinin çalışması için akım, akım veya gerilim kaynağından yük’e doğru akar , akım kaynağına geri döner ve devre tamamlanır.

Bu sadece akım kaynağı ve akım çeken ( current sink) arasında bir enerji boşluğu varsa çalışır, bu şekilde güç kaynağı aktif olarak çalışır ( üretendir) ve yük pasif olarak davranır.

Her iki taraf ; “sensör ve PLC” , aktifse veya pasif ise bağlantı çalışmaz.

Hatırlanması ve unutulmaması gereken önemli nokta , 2 telli enstrümaların pasif olarak çalıştığı ve aktif bir PLC giriş kartına ihtiyaç duymaları. 4 telli sensörler ( analizörler gibi) ise fonksiyonlarını yerine getirebilmek için ayrıca bir enerji kaynağına ihtiyaç duyarlar. Bu enerji kaynağı 220Vac veya 24 Vdc veya farklı bir gerilim olabilir. 2 tel ile besleme kaynağına bağlanırken , diğer 2 tel ile sinyal aktarımı için PLC giriş kartına bağlanır. Bu sinyalde aktif veya pasif olabilir, doğru bağlantıyı yapmak için PLC ve sensör data sheetlerinin iyi incelenmesi gerekir.
 
PLC input tarafı nasıl aktif olabilir ki ? Eğer aktif olursa enerji vermesi gerekir ve output olmaz mı ?
 
output olarak sana zaten pasif veremezki. tüm outputlar aktifdir bildiğim kadarıyla. 24 volt üstüne bindirilen akım çıkışı verir.

output kartlarında karşı taraf pasif durumda bulunur. senden gelecek voltaj ve akıma bakar.

input kartları ise karşıdan gelecek akım veya voltaj/akım durumuna bakar. o yüzden tanımlamlar yapılırken aktif / pasif durumları ortaya çıkar.

2 telli bağlantılar için konuştum.
 
Benimle aynı düşünceye sahipsiniz. 3. satırı incelerseniz PLC input tarafı aktif ve source yani kaynak olarak sembollenmiş.
 
Plc input tarafı dışardan gelen voltajı veya puls ı algılar ve plc deki yazılıma göre output vererek gerekli ekipmanların devreye girmesini sağlar.10 volt olmak zorunda değil başka voltajlarda da olabilir ben daha önce 24 vdc plc lerin montajını yaptım ve çalıştırdım.Benim bildiğim aktif sensör sinyali plc ye gönderen sensördür.Sensör bir cisim algıladıysa bu reflektörle Sensör arasına gelen bir şeyde olabilir sensörün algılama mesafesine giren herhangi bir cisimde olabilir.Bu Sensör devrede aktiftir ama sensörün plc siye sinyal göndermiyorsa bu pasif konumda bir sensördür
 
merhabalar, konuyla ilgili bende bildiklerimi paylaşmak isterim.
2 telli , 4 telli , aktif , pasif terimleri yukarıda resimlerle açıklanmış.
ilave olarak :
fabrikamızda kullanılan PLC I/O kartları 2 telli (aktif) ve 4 telli (pasif) olarak daha önce tanımlanmış durumda.
Biz kullanacağımız transmitterin yapısına göre
örneğin beslemesini extra bir güç kaynağı ile veya direk şebekeden bağlamış ve transmitter dönüş bilgisi ayrı bağlanmışsa bu plc de 4 telli yani pasif kanala bağlanmalıdır.
örneğin sensöre 2 damar kablo bağlıyor ve bu sensör bu kablodan hem enerjilenecek hemde ölçülen sinyal bilgisini (dönüş bilgisini) gönderecekse , bu plc de 2 telli yani aktif kanala bağlanmalıdır.
 
merhaba bu transmitterin gerek basınç,ısı,devir pratik bir şekilde ölçüm tekniği varmıdır.
birde tam olarak çalışma mantığı nasıldır. içerisinde direnç oluşturuyorsa mesela 0-10 bar için 5 barı gördüğünde 0-20ma lik transmitter 10ma çekiyorbunuda plc veya dengi kart okuyorbu şekilde. 24vluk bir devreden 10ma geçmesiiçin direnç değeri R=V/I R=24/0,01=2400 ohm mantıkbu mudur
 
merhaba bu transmitterin gerek basınç,ısı,devir pratik bir şekilde ölçüm tekniği varmıdır.
birde tam olarak çalışma mantığı nasıldır. içerisinde direnç oluşturuyorsa mesela 0-10 bar için 5 barı gördüğünde 0-20ma lik transmitter 10ma çekiyorbunuda plc veya dengi kart okuyorbu şekilde. 24vluk bir devreden 10ma geçmesiiçin direnç değeri R=V/I R=24/0,01=2400 ohm mantıkbu mudur

Merhaba.Örneğin strain gauge de denilen bir basınç sensöründe (Transmitter'de) değişen basınçla,çıkışında değişen omaj değerleri oluşur,esnek iletken olan iç metal yapının uzamasında direnç değeri de yükselir,basıncın düşmesinde ,bu yapının da lineer olarak büzülüp kısalmasıyla,bu esnek metal yapının boyu kısaldığı için (Çünkü kısa boylu iletkenler daha az direnç,uzun boylu iletkenler daha büyük direnç gösterirler,geçen bir elektrik akımına) daha az direnç gösterir, Bu da çıkışta algılandığı veya bu çıkış sinyali örneğin alıcı bir PLC ise,onun tarafından alınıp içinde kuvvetlendirildiği zaman,gelen ve alınan bu sinyal işlenerek tam değerlendirilmiş olur.

Sıcaklık sensörü olan örneğin PT100 sensörü tarafından hissedilen sıcaklık değerinde termistörün direnci ortam sıcaklığı ile değiştiği için, bir alıcı örneğin PLC ile, bu değerler değişik sıcaklıklar için değişik voltaj değişmeleri olarak algılanarak değerlendirilmiş olur.

Mağnetik etkiyle çalışarak direk devir sayan bir sensör olan hall-effect sensörü, mağnetik alandan direk etkilenerek (Bu anda iç yapısı tıpkı transistör gibi mağnetik alanla direk tetiklenerek) devir değişimini çok etkili olarak ölçebilir.Bu konuyu Vestel Fırtına elektrik süpürgesinde kendi içini incelerken,ayrıca hall-effect sensör ile devir sayımının yapılması şeklinde örnekleri de verirken bir ek olarak bahsedebilmiştim.Sensörler konusunda ayrıca yine MEGEP dökümanları "Sensörler" modülünde,sensörlerle ilgili genel ve önemli bilgileri bulabilirsiniz.Kolay gelsin.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/bugün-ne-sökelim-vestel-fırtına-aqua-max-6000-sulu-elektrik-süpürgesi.93704/
 
Son düzenleme:
Teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla hersey Direnç oluşumundan ibaret. Sisteme bağlı bir transmitter Hatalı değer veriyorsa arızanın saplanması acısından hangi yol takip edilmeli. Bir transmitteri söküp yerine Direnç bağlayarak sistemin sağlamlığını test edilebilirmi
 
aktif pasif sensörler aktif PNP pasifte NPN midir? çalışma mantığı aynı gibi geldi de
 

Forum istatistikleri

Konular
130,133
Mesajlar
933,441
Kullanıcılar
453,209
Son üye
felonika

Yeni konular

Geri
Üst