Derde
Üye
Elimde 45 cm su yüksekliğine sahip bir akvaryum var. Bunu yeterli düzeyde aydınlatarak bitki yetiştirmek istiyorum. Fakat akvaryum kapağının çok kısıtlı bir alanı olması işimi zorlaştırıyor. 2 adet 18 watt t8 florasanı bir adet 40 wattlık Elektronik balasta seri olarak bağladım. İlk başlarda çok iyi aydınlatma vermesine rağmen 1-2 gün sonra aydınlatması azalmaya başladı. Geçen gün baktığımda ikinci lamba daha sönük yanıyordu.
Bu konuda birden fazla sorum olacak.
45 cm su yüksekliği ve arada bir de buhar camı bulunması nedeniyle T8 florasanın ışık şiddeti bitki gelişimi(fotosentez) için yeterli olabilir mi? Suyun ışığı ne kadar kırdığını nasıl hesaplayabilirim?
T8 florasan yeterli değilse T5 florasan kullanmam uygun olur mu?
Tek bir elektronik balasta seri olarak iki adet florasanı seri bağlamak mı yoksa paralel bağlamak mı daha iyi sonuç verir?
Akvaryumla ilgili forumlarda da bu konular çok tartışılıyor ama daha bilimsel açıklamalar almak adına burada sormak istedim. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.
Bu konuda birden fazla sorum olacak.
45 cm su yüksekliği ve arada bir de buhar camı bulunması nedeniyle T8 florasanın ışık şiddeti bitki gelişimi(fotosentez) için yeterli olabilir mi? Suyun ışığı ne kadar kırdığını nasıl hesaplayabilirim?
T8 florasan yeterli değilse T5 florasan kullanmam uygun olur mu?
Tek bir elektronik balasta seri olarak iki adet florasanı seri bağlamak mı yoksa paralel bağlamak mı daha iyi sonuç verir?
Akvaryumla ilgili forumlarda da bu konular çok tartışılıyor ama daha bilimsel açıklamalar almak adına burada sormak istedim. Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlardan yardım istiyorum.