Alüminyum kabloların k ve m katsayıları

Merhaba arkadaşlar, bildiğiniz üzere artık şebeke hatlarında nyy yerine nayy kablolar kullanılmaya başlanıldı, gerilim düşümü hesabında nayy için k ve m katsayıları elinde olan var mı? Ben baya bi aradım bulamadım internette. özellikle 3x240+120 nayy gerekli.

Gerilim düşümü hesabında genellikle; yükler omik kabul edildiğinden ve hat reaktansı ihmal edilebilecek kadar küçük olduğundan m katsayısı dikkate alınmaz. Yani %e=(100.L.N)/(k.s.U2) şeklindeki bildiğimiz gerilim düşümü formülüyle hesap yapılır.

Aslında doğru hesaplama yapmak için, reaktansın da dikkate alınması gerekir. Kablo kataloglarında verilen direnç ve reaktans değerlerini kullanarak k ve m katsayılarını hesaplayabilirsin. Aşağıdaki linkte bahsettiğin kablonun teknik değerlerini görebilirsin.

Ekli dosyalar

• Alüminyum Kablolar Türkçe Döküman.pdf
    3.6 MB · Görüntüleme: 397
Aşağıdaki dosyadaformülleri var.

Ekli dosyalar

• Formulas.pdf
    1.7 MB · Görüntüleme: 306
Aşağıdaki dosyada formülleri var.

Üç faz formülünde k3= 75 / x.q.U² Formülü yanlış verilmiş Pay değeri 75 değil 100 olacak.

Ayrıca m3= 100.Xo/3.V² Formülünde Xo değeri Endüktif reaktanstır yani Xo=2.3,14.f.L (L değeri endüktans değeri birim Henry)

Kablo üreticilerinin tablolarında bazen Xo çoğu zaman da L değeri verilir. Dikkat edin !

Üç faz formülünde k3= 75 / x.q.U² Formülü yanlış verilmiş Pay değeri 75 değil 100 olacak.

Ayrıca m3= 100.Xo/3.V² Formülünde Xo değeri Endüktif reaktanstır yani Xo=2.3,14.f.L (L değeri endüktans değeri birim Henry)

Kablo üreticilerinin tablolarında bazen Xo çoğu zaman da L değeri verilir. Dikkat edin !

Uyarınız için teşekkür ediyorum. Doğru olduğunu düşünerek formülleri kontrol etme gereği duymamıştım. Bu vesileyle, internette bulunan bilgilerin her zaman doğru olmadığını yaşayarak görmüş oldum.

konuyu hortlatıyorum ama formül şu şekilde mi
Xo = 2.π.f.L (f ne oluyor burada.)

cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim ben elektrik teknikeriyim baya araştırma yapmıştım bulamamıştım. Hem kendim öğrenmek için hem de başkalarına yardımcı olabilmek adına burada paylaşım yaptım.

3x240+120mm2 ALVINAL (NAYY) kablonun Xo değerini örnek olarak hesaplarsak şimdi;

Xo = 2.π.f.L = 2 x 3,14 x 50(Hz) x L (HES KABLO KATALOĞUNA BAKTIĞIMDA "iletken DC Direnci" VAR bunu mu kullanacağız L değerini kablo katoloğundan bulamıyorum) bi yardımcı olur musunuz ?

3x240+120mm2 ALVINAL (NAYY) kablonun 3 fazda "m katsayısı" nı bulmaya çalışıyorum ama bulamıyorum

Forum istatistikleri

Konular
130,065
Kullanıcılar
453,046
Son üye
alicam8

Yeni konular

Geri