Hedosss bende sizin gibi teknik ögretmendim gazi tef i bitirdim 1994 senesinde kaderimizde Almanya yaziliymis Aile birlesiminden buraya geldim. Neyse üniversiteye basladim burada fakat almanca okadar kolay bir dil degil, öyle bir senede ikisende ögrenilecek bir dil degil.Uzatmiyayim Almanya ya gelmek burada okula baslamak cok kolay; Almanya ya en kisa ve kestirme gelme yöntemi burada bir yabanci dil ögreten kursa kayidinizi yaptirin. Almancayi ögrendikten sonra Almanca yeterlilik sinavina girerek bu sinavi verirseniz; istediyiniz bransa kaydinizi yaptirirsiniz. Hemen hemen her üniversite sizi kabul edecektir. Türkiyedeki okudugunuz okuldan dolayi 2 senenizi kabul ediyorlar gerige kalanda 2 sene onuda rahatlikla tamamlarsiniz. Sayet üniversite bitirmediyseniz, üniversitenin birinci basamak sinavini kazanmis olmaniz gerekiyor. Ha sunuda belirteyim bazi uyanik mühendis arkadaslar var, Ayni yolu takip ederler 2 sene dil egitimi ikisene üniversite bitirmek icin sürer yani bitirince mühendis olurlar, ama alman üniversitesinden bu sürecte bir almanca kitabini türkcege cevirirler tabiki tipa tip cevirecek degillerya anlasilmasin dige , sonrada Türkiyede. ben docentlik yaptim buyurun buda benim kitabim der ve docent olurlar. Herkes hemen hemen ayni yoldan gectigi icin bunu arastiranda cikmaz... Saygilarimla