Ana kolon nötr hattı kopması

Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...
25 w ampul üzerinde 290 volt,100 w ampul üzerinde 76 volt olur.100 w lık ampul yerinde buzdolabı
olsa ne olurdu ? bir de öyle düşünelim.
 
yine aynı şey olurdu buzdolabı ekovat motorunun iç direnci daha düşük olduğu için 25w ampule gelen 2. faz için bir iletkenden farksız olurdu. 25w ampul hayatının en parlak ışığını verdikten sonra sonsuz bir karanlığa gömülürdü :)

Saygılar
 
Tedaş nötrünün kesilmesi dairelerinizdeki nötr ün de kesilmesi anlamına gelir.Bu durumda Kaçak akım röleniz devreye girerek cihazlarınızı koruyacak ve arızaya sebebiyet vermeyecektir.
 
Herhangİ bİr cİhaz yanmaz fakat faz cİhazlar Üzerİnden dÖnÜŞ yapar.

benİm bİzzat baŞima gelen bİr olay bu
 
arkadaşlar nötr kopması olan yerler de eğer bulunan yerin topraklaması varsa cihazlar yanmaz ama topraklama yoksa şebeke nötrü koptuğu zaman coğu cihaz yanmıştır çünkü neden arkadaşlar evimize monofoze 1 faz ve nötr yani devre tamamlanıyor nötr kptuğu zaman ne olacak nötr görev yapmayacak ve fazın dönüşü cihazları yakacak ama topraklama olursa nötr görev yapmadığı zaman fazın dönüşünü etkileyecek ve cihazları yakmayacak
 
Merhaba,
daha bu gün aynı sorunu yaşadım tesadüfen.
Şebekeden gelen nötr koptuğunda cihazlar çalışıyor fakat her cihaza gelen gerilim farklı oluyor,devredeki direnç farkı nedeni ile.
Mesela bir noktada faz nötr arası (nötr gerçekte kopuk iken) diğer fazdan nötr bağlantısına dönen gerilime bağlı olarak 188 volt ölçerken,bir diğer fazda 297 volt ölçtük.üçüncü faz ile nötr bağlantısında ise 260 ölçtük.
Sonuçta cihazların ve hiç birinde bir arıza söz konusu olmadı ve hatta biz sorunu tespit edinceye kadar bazıları çalıştı da..Fakat çok net bir şekilde sistemde herhangi bir cihazın devreye girmesi tüm sistemi etkiliyor.(diğer cihazların bayılması, aydınlatmaların sönmesi gibi )
Fakat bu tür bir sorun Fırınlar,buzdolabı,dondurucular,fanlar,balastlı lambalar gibi cihazlar olan bir sistemde hasarsız atlatılsa da, Elektronik cihazlar mevcut bir sistemde ciddi hasarlara neden olabilir bence.
 
ama arkadaşım baktığın tüm yerlerde tporaklamaları mevcut demekki bende bunu yaşamışımtopraklama olmayan yerlerde cihazları yakabilme ihtimali yüksek oluyor topraklama olan yerde bi nevi nötr görevi yaptığı için pek etkilemiyor
 
yeni bi tesis yaptığımız zaman bağlantı yanlışlığında nötr sorunu yaşadığımız oluyor ama cihazları pek etkilemiyor.sadece dönüş yapmadığından
cihazlar çalışmıyor.şöyle bi şey olabilir kısa devre olan yerden şayet varsa. nötr kesik olduğundan nötr tarafına enerji gitmesi faz nötr 220 yerine faz faz 380 olup cihazları yanması olabilir.bu dediğim olay tecrübeyle sabit olmuştur.bir tesiste ne kadar cihaz ampul varsa istisnasız hepsi yandı.
 
bu olay bizimde başımıza geldi yakın bir tarihte şantiyemizin elektrikçisi panoda çalışma yaptıktan sonra baraya nötr hattını vermeyi unutmuş sağolsun,şalteri açtıktan sonra bizim şantiye ofislerindeki tüm cihazlar takribi 20 dk çalışmanın ardından ebedi istirahate çekildi.nötr hattı olmazsa alıcılar yüksek voltaja maruz kalır.
 
arkadaşlar bu kadar yorumdan sonra şebeke nötrü koptuğu zaman 220 oluyor 380 çünkü nötr görev yapmıyor faz dönüşü cihazlar yanıyor bu kadar arkadaş tecrübelerini ben dahil paylaştık ama şunuda kesin karara bağlayalım monofoze veya trifaze olan yerlerde topraklama mevcut olan yerlerde eğer nötr koptuğu zaman topraklama bi nevi olsa da görev yapıp cihazların yanmasını engellemez mi çünkü faz ile toprakla 1 lambayı biliyorsunuz lamba yanıyor yani devre tamamlanıyor öyle değilmi ama sadece devamlı gerilim düşüm olduğu için cihazlara falan verdiği için transformatörün yıldız 0 noktasını kullanıyoruz yani topraklama görev yapmazmı bence yapar bu kadar bağlantı yapınca bana cok mantıklı geliyor
 
Durum
Üzgünüz bu konu cevaplar için kapatılmıştır...

Forum istatistikleri

Konular
129,835
Mesajlar
930,606
Kullanıcılar
452,663
Son üye
Yılmaz Çetiner

Yeni konular

Geri
Üst