söylemek istedigim burada ki durum farklı seri baglı iki direnç var bunedenle akımı düşürüyo ve ampulu patlatacak akım göndermiyo
Diyorsunuz...
25 watt'lık lamba, 410 volt'luk
Şebeke geriliminin 62 volt'unu kendi üzerine alarak, 60 watt'lık lambanın 410 volt'ta değilde 342 volt'ta çalışmasına vesile olmuştur.
aynen dogrudur bir farkla elektronikte kondansatörleri filitre olarak kullanırız burada 60 watlık lamba bir nevi filitre görevi gördü bu devreye iki adet seri almaç baglamayıp direk tek almaç baglasak hemen yanardı sonuçta aşırı bir gerilim yükleniyo ve akımı filtre edecek birşeyde yok
Ancak siz hem bunu diyorsunuz, kime sorarsanız sorun 220 volt 25 wat bir ampule 380 volt uygularsan ne olurde hatta 300 de yine patlar derler dogrudur Hemde, 60 watt'lık lambaya 342 volt uygulanmış ama, 25 watt'lık lamba, 60 watt'lık lambaya patlayacak akımı göndermediği için 342 volt'tada çalışsa bir şey olmaz diyorsunuz. (Bir kez daha düşünün, bir cihaza dışarıdan akım gönderilemez, alıcı bunu çalışma gücü ve gerilimine göre kendi çeker. )
her ne kadar öyle görülsede sorunuza soruyla karşılık vereyim 25 watlık lambanın üzerinde max 240 volt yazıyo neden 342 hatta 345 oluyodu arada patlamadı oysa faz nötür arasına bagladıgımda trafoya yakın yerde 250 volt elektrik oluyo bazan tınlamıyo bile (kompanzasyona yakın yerlerde ) kondansatör gurubu devreye girince patlatıyo
Bir lambaya seri direnç bağlanıldığı zaman, bu direnç lambanın akımını sınırlar, gerilimini düşürür, aynı orantı da lambanın ışık şiddeti de azalır. ( Örnek : Dimmer kullanılan aydınlatma devreleri) Eğer ki ışık şiddeti azalmıyorsa, o zaman sizin tabirinizle " akımı düşürüyo " demek yersiz olur.
elektronik işinide iyi bilirim diye bilirim sana bu nedenle bizim durumumuzun farklı oldugunu söylemem gerekeçek biz orada tristör sayesinde gerilimi ve akımı düşürerek ışıgı azaltırız burada ise gerilim yükseliyor akım düşüyor
Video da, ölçümünüze göre 342 volt'a maruz kalan lambaya, seri bağlı 25 watt'lık ampulun göstereci direnç devede kulak kalır, zaten 60 watt'lık lambanın anormal çalıştığı ( normalden fazla ışık vermesi ) video kaydında apaçık ortada.
60 watlık lamba sönük olan 25 watlık olan parlak görünen inanki düşündügün kadar parlak degildi hatta lambayı elledim aşırı bir ısı bile yoktu
60 watt'lık lambaya birde ampermetre bağlayın, normal çalışma anında ( 220 volt'ta) çekeceği akımın, fazlasını çektiğini görürsünüz.
keske yapabilsen asgari ücretli bir elektrikçiyim hala diyebilirim şirket yeni yeni şekilleniyo atölye bozması biryer ama 1 yılda yüzde 125 büyüdü ben girdigimde 35 kişiydi şimdi 120 civarı çogunun adını bile bilmiyorum hala anlıyacagın yetkilerim ve yapabileceklerim sınırlı ampermetre aldırması kolay degil çalışansan anlamışsındır
Sonuç itibariyle, 60 watt'lık lamba, 342 volt'a 1 saat gibi bir süre direniş gösterebilir, ancak uygulanan gerilimde ( 342 volt), 60 watt'lık lamba uzun vadede bu gerilime fazla dayanamaz. 60 watt'lık lamba 1 saat çalışabildi diye, trifaze tesisatta, nötr'ün kopması, sakınca yaratmaz diye tavsiye edilemez, örnek gösterilemez.
60 watlık lamba hiç patlamaz sanırım şaşırdın 25 watlık lamba patlar diyecektin ayrıca 1 saat dayana bilir lafın yanlış pazar günü mesaiye kalmışım üstelik makina yapmak için aklıma geldi denedim dahada uzatsam ters durumlar olurdu anlıyacagıın lambanın patlaması gibi bir endişem yoktu ve olmadı ve kimseye tavsiyede bulunmuyorum sadece deneyimlerimden görüş beyan ediyorum isteyen birşeyler alır isteyen almaz kendimizi geliştirmek gerek sonuçta
Elektronik balastlı aydınlatmalar da, elektronik cihazlar da, günümüz teknolojisinde üretilen, buzdolabı, çamaşır, bulaşık makineleri vs.. dijital vede elektronik destekli çalışmaktadır ve bu cihazlar için, etiket değerinde belirtilen çalışma gerilimlerinden fazla gerilime maruz kalmaları, yanıp arızalanmalarına neden olacaktır.
elektronik aletler konusunda yorum yapmıyacagım neden diye sorarsanız çogu cihaz 10+ veya - volt gibi bir durumda bile gider