Analitik Zekam Düşük

Bendeki öğrencilerin durumunu referans alarak cevap verdim. Belki siz bu durumda istisna olabilirsiniz. Kararınızı kesinse, o zaman çok çalışmanız gerek.
Size kesinlikle katılıyorum.
 
Mevcut zekanızı hep daha fazla zorlayacak aktiviteler yapmalı, bilimsel dergiler (Amatör Elektronik dergilerindeki elektronik devre şemaları gibi) okuyup, inceleyip anlamaya çalışmalı, olanla yetinmeyip hep daha fazlasını, daha üstünü yapabilmeyi, daha fazlasını anlamayı hedeflemelisiniz. Seçilen hedeflerin yüksek tutulması insanı amacına götürebilecek en iyi yoldur.(Veya reçetedir)

İnsan küçük hedefler düşünmemeli veya gözetmemeli, hedefi yapabileceğinin üst sınırından her zaman bir veya birkaç kademe hep daha yukarlarda olabilmeli, böyle düşünülüp hedefler, egzersizler veya çalışmalar bu yönde yapılırsa eğer örneğin eem.liği niye olmasın ki?

Bu bölümü girip okuyanlar sizden çok üstün zekalı veya sayısal (matematik) zekaları dahi seviyesinde midir, hepsi birer Einstein mıdır?

Elbette ki hayır, insan azmeder ve çalışırsa eğer, normale çok yakın veya biraz (Analitik uygulamada belki) aşağı zekada bulunsa bile (Kİ olduğunuzu ben hiç düşünmüyorum, program bile yazıp tasarlamışsınız, çok kolay olacak şeyler midir ki tüm bunlar?) azmin elinden hiçbir şey kurtulmaz! Yeter ki gönülden merak ve şevkle bu bölüme girmek asıl hedefiniz olsun ve bundan hiç taviz vermeyin, bu yeterlidir.

Mevcut zeka seviyenizi stabil bırakmayıp daha fazla geliştirecek devre şemaları, su doku, kare bulmaca, satranç, vb. çok değişik aktivitelerle ve yakın arkadaşlarınızla da sosyal (Duygusal) zekanızı geliştirecek ve ek olarak bilimsel oyunlar şeklinde bazı etkinliklerde bulunmanız, yalnız başına bırakılan bir zekadan daha üstün ve gelişmiş olacaktır, hiç şüphesiz. Yani hemen pes etmeyip, azimle üst bir hedefi belirlemek, zekayı artırıp geliştirebilecek aktiviteler yapmak, çok dengeli beslenmek, spor yapmak, vb. çok bileşenlerin ortak bir bileşkesiyle şekillenecek olan bu zekanız, normale gelebilir veya geçebilir de. Bu tamamen size, yakın çevrenize, beslenme, spor yaşamına dolaylı yollardan da bağlıdır. Yani sadece (salt) ırsiyetle (Doğuştan) değişmez (şekillenemez) şekliyle kazanılan ve ömür boyu hiç değişmeyen vasıfta değildir, şu insan zekası denen inanılmaz, şaşılası olay! Bunu hiç unutmayın.

Kolay gelsin. Başarılar dileğimle.
 
Son düzenleme:
Kardeşim; soruların cevaplarına iki metod ile ulaşılır;Tümden gelim ile çözümleme yada Tüme varım ile çözümleme.Analitik zekanın düşük olduğu kanısındaysan Tümden gelim mantığı ile cevapları bulmakta zorluk yaşıyorsun demektir.Tümden gelimde;Konuların küçük parçalara ayrılıp bilginin sorgulanmasındaki amaç, parçalardan yola çıkıp bütünü çözümlemek/geliştirmektir. Analitik düşünme yeteneği olan kişiler, karmaşık yapılar karşısında pratik çözümler üretebilirler.Şimdi sen kendinde gördüğünü sandığın sorun bu.Gördüğünü sandığın diyorum çünkü aslında böyle bir sorun yaşamıyorsun,herşeyden önce buna inanmalısın.
Arkadaşlarının senden daha hızlı ve kolay çözümler üretiyor olması senin bu konudaki zayıflığın değil;aksine en güçlü yanın olabileceği gerçeğini sakın ama sakın unutma!! Nasıl mı? Bak hiç marangozluk yapmayan birine örneğin masa yapmasını öğretmek,marangozluk üzerinde daha önce en azından kafa yoran kişiye öğretmekten daha kolaydır.Çünkü bu kişi karşıdaki ona konuyu anlatırken önceden okuduğu yada duyduğu bilgileri anlatılanlarla tahlil etmeye,karşılaştırmaya başlar ve diğerinden daha geç öğrenir ama sonunda herkes den daha güzel işler çıkarır.Sen de bu adam gibisin işte.Arkadaşların en pratik yolu bulup biran önce sonuca varmak için çalışırken sen olan biteni tüm ayrıntısı ile yorumlamak istiyor olabilirsin.Onun için önce kendinde bunu ara.
Bu durum şimdilik senin okulda geri kalmana yol açabilir lakin ileride mükemmel işler ve projeler çıkaran birisi olamana da ön ayak olacaktır.Yapman gereken olabildiğince kendine güvenmek,kendini her konuda geliştirebilmek ve hayatı biraz yarış olarak görmekten kaçınmak ama tedbiride elden bırakmamak olabilir diye düşünüyorum.
Analitik düşüncesi gelişmiş kişiler her konuyu sorgular,en ince detayına kadar araştırır,toplumun doğru kabul ettiği gerçekleri bile sorgulamaktan kaçınmaz.Bak burada kendimden örnek vereyim;ben bugün bile güleceksin belki ama örneğin üçgenin iç açılarının toplamının 180 derece olmadığını savunurum evet, ve bu konuda fizik mühendisi,matematik mühendisi olan yakınlarımla hararetli tartışmalara girerim.
Özellikle matematik sorularının çözümlenmesi analitik zekanın en iyi geliştiricisidir.Benim yaptığımı yap,konuyu daha ileri seviyede araştır,yüksek matematik ve fiziğe gir hatta.Bir matematik problemini sadece okulda anlatılan formüllerle değil ileri seviye yöntem yada kanunlarla da çözmeye çalış.Belki çözemeyeceksin ama burada amaç beynine egzersiz yaptırmandır.Ama yok ben bunlardan sıkılırım diyorsan strateji oyularına yönel.Satranç,Go gibi oyunlar oyna hatta günde 2-3 saat pc de oyna call of duty değil tabi..başaka strateji oyunları.Dahada farklı olarak polisiye romanlar oku.Bu söylediklerimin hepsi analitik zekayı geliştirdiği kanıtlanmış yöntemlerdir bundan emin ol.
Yani arkadaşım gördüğün gibi kendinde eksiklik olarak gördüğün şey aslında çok kolay aşılabilecek bir durum.Çünkü uzun ve yorucu bir tedaviye,ilaç kullanmaya,sabit formüller ezberlemeye,ona buna hiç bir şeye ihtiyacın yok ve bu en buyuk şansın.Tek ihtiyacın kendinsin.
Umarım hayatta başarılı olursun,ben olacağını tahmin ediyorum sen sadece inansan yeter...
 
Cevaplarınız için çok teşekkür ederim.Bana gerçekten motivasyon sağladınız.
 
Ne demek, siz gelecek yeni kuşak için gerçek bir değer (ilim adamı veya araştırıcısı, mesleki ve bilimsel yönden bakılırsa eğer) olabilirsiniz, ancak hedefinizden, azminizden ve hırsınızdan taviz vermez iseniz bu mümkün olabilir.

Bakınız, örnek olarak (Bir mesel) vereyim; İstanbul'daki yeğenimin yabancı dil ve pratik zekası çok fazla, ama gelgelelim ki yabancı dil ve ezbere derslerde çok başarılı olmasına rağmen (Çocukluğumuz Kumburgaz'da sitelerinde hep birlikte ailece geçti, onu çok iyi tanıyorum, sırf bu yüzden) , problem çözme, anında problemlere çok çabuk çözüm bulma yeteneği (matematik veya sayısal zekası diyelim) biraz daha düşüktü. Arkadaşlarına göre çözüme ulaşması biraz daha fazla zaman da alabiliyordu, bir problemin tam sonucuna ulaşması için.

Ama yeğenim azmetti, ille de işletme mühendisliğine girip okuyacağım diye. Nitekim azmi iyi sonuç verdi, çünkü geceleri yurtta sokak lambalarından gelen ışıkla dahi çalışmasını hiç bırakmadan, aksatmadan azimle çalıştı ve işletme fakültesini bitirdi, mastırını İngiltere'de yaptı sonra, İstanbul'da menkul kıymetler borsası'nda bir eleman olarak (Bir ara tv8'de bile ekonomi ile ilgili demeçler verdi, kuzenim Erden Gökay) yeğenim azmederek bunu kolayca başardı, siz niye başarmayasınız ki? Yani bunu başarmamanız için hiçbir engel de yok, sadece insanın kendi şevkinin, kendi özgüveninin frenleme gücü, insanı frenlemesin yeter. Kolay gelsin. Başarılar dileğimle.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst