güzel insan, değerler ve birimler farklı şeylerdir, yukarıda ustalarım anlatmışlar. şimdi azıcık sesli düşüneyim, sen yine de bana kız.Ölçülmez derken? Hatalı mı çıkar? Çünkü multimetre ile direnç ölçebilirsiniz. Aslında demek istediğim topraklama kablosu direnciydi
elimde kontrol kalemi var, hadi prizleri biliyoruz, buattan sarkan çıplak bir kablo var ve uçları çıplak. (hiç biri ötekiyle temas etmiyor ve ben de çıplak elle dokunmayı filan düşünmüyorum) ve olayımız kontrol kalemi ile dokundum (şanslıyım sadece ikisi yandı, biri az, biri çok) şimdi ben neyi ölçtüm?
elektriğin varlığını değil mi? hadi çılgınlığa devam edelim, elektrikçi tanıştan bir multimetre aldım ve gittim ölçtüm (nasıl ölçülecek dersini aldım) multimetre AC konumda bir konumda 229 volt, öteki konumda uçların yerini değiştirerek 20 volt gösterdi. şimdi ben neyi ölçtüm?
oradaki kabloda elektriğin var olduğunu ve ac konumda olduğunu gösterdi. peki lamba bağladığımda yanmazsa ölçümlerim ne işe yaradı? yani değerler ve birimler farklıdır, kullanıldığı yerdeki ifadeler önemlidir.
demek ki neymiş, multimetre ile ölçtüğüm voltaj 220/230 volt olmasına rağmen işe yaramayan bir voltajmış (ölü voltaj, kontrol kalemi de multimetre ölçer ve var gösterir) gerçek değerini göstermez...