Kapasitör bağlantısının sabit bir şeması yok kompresörden gelen kablolar C S R uclarıdır, bunlar eğer belli değilse ölçülerek bulunur, ilgili soketlere takılır. Ama bakın ben size kapasitörünüzde soru yok diyorum sizin anlattığınız durumla kapasitörün bir alakası yok. Kapasitörünüz sıkıntılı olsa ısıtmada fan dönüp, soğutmada durmaz. Arızalı kapasitör fanı hiçbir şekilde kaldırmaz.
Sizin ilk yazdığınız soruda soğutmada modunda fan dönmüyor, ısıtma modunda dönüyor demiştiniz. Bunu ben size izah edeyim.
- Soğutma modunda iç ünite kartı, dış ünite 4 yollu bobininin besleme aldığı klemense faz göndermez, dolayısı ile bobin açmaz ve klima soğutmada çalışır.
- Isıtma modunda iç ünite kartı, dış ünite 4 yollu bobininin beslemesine faz gönderir ve bobin açar, klima ters çevrimle ısıtma modunda çalışır.
Şimdi sizin klimada yapılan hatayı anlatayım. Montaj yapan arkadaşlar 4 yollu besleme kablosunu, dış ünite fan besleme klemensine takmışlar. Isıtma modunda faz geldiği için fan dönüyor, soğutma modunda faz gelmediği için dönmüyor.
Sizin yapmanız gereken şey dış ünitede kabloların girdiği kapağı söküp 4 numaralı klemensteki kabloyu 5 e, 5 numaralı klemensteki kabloyu da 4 e takmak. Sorun çözülecektir.
Bu arada siz kapasitörü değiştirdikten sonrada aynı hatayı mı aldınız yoksa hiç mi çalışmadı, eğer hiç çalışmamışsa bağlantıyı yanlış yapmış olma ihtimaliniz yüksek. Bunun çözümü için bir adet ohm ölçme özellikli ölçü aleti ve de dış ünitedeki tüm kabloları görebileceğimiz şekilde fotoğrafa ihtiyacımız var.