Araçlarda Marş aküsü olarak lifepo4 kullanımı

uzun süredir pek aktif olmayan bir üye olarak standardın dışına çıkan bir konuda bilgi tecrübe ve fikirlerinize ihtiyacım var
konu karavanda zaten yaşam aküsü olarak 2x100 ah lifepo4 akü kullanıyorum araç akümü de lifepo4 100 ah bir akü ile değiştireceğim karşıma çıkan sorun ve problemleri paylaşmak bir şekilde de çözüm ürete bileceğimize inanıyorum.
üreticiler açısından yapılan bilgilendirmelerde lifepo4 akülerin şarj deşarj anlık yüksek akım verme gibi değerleri kurşun asit akülere eş değer yada bazı yönlerde daha başarılı, lifepo 4 araç marş aküsü olarak kullanılmaz deniyor fakat günümüzde lifepo4, lto, lion hücreler için geliştirilen bms kartları aşırı şarj, aşırı deşarj, kısa devre ,aşırı ısı artışı veya düşüşünde hücreleri koruyacak şekilde tasarlanıyor, 100 ah bir aküyü 50-60 ah ile şarj edebilir ve sürekli 100 ah güç tüketebilirsiniz. yeteri güçte bir şarj dinamosu (benim aracımda 220 ah mevcut) varsa rahatlıkla bu gücü kaldırabilir.
Araç şarj dinamoları araç çalıştıktan sonra bir kontrol ünitesinden yada konjektör regülatör gibi bir parçadan uyartım akımını kontrol ederek sistemin ihtiyacı olan voltaj ve amper değerlerini sağlar yani akü 100 ah ise 10 ah saat ile aküye şarj için eksik kalan gücü takviye ederken sistem içinde gerekli olan ilave güce göre şarj dinamosunun gücünü ayarlar (yüksek devirlerde daha az düşük devirlerde daha çok uyartım akımı gönderir gibi)
12v 100 ah bir lifepo4 hücre grubunda 100ah güç verebilecek bir bms bulunur fakat biz marş yaptığımızda anlık 120-160 ah güç çekeriz tabi ki mevcut bms bu güçte korumaya girer çözüm güncel bir 200 ah smart bms ile şarj parametrelerini ayarlar gerekli şarj yapılırken anlık yüksek deşarj probleminide çözmüş oluyoruz böylece akü kaynaklı problem ortadan kalkmış oluyor(belki hücre ömürlerinden biraz feragat etsekte ömür bakımından yinede kurşun asit akünün en az iki katı ömre sahip kalıyoruz) fakat bms kartları şarj durumu 100% olduğu anda akü ve kutup başı arasındaki bağlanıyı kesmiş oluyor asıl problemimizde bu esnada başlıyor.
satandart bir araç aküsü 100% doluluğa gelse de araç şarj sistemi aküyü boşalmasın diye yüzer şarjda düşük bir akımla şarjda tutuyor akü zayıfken de gerilim ve akımı arttırarak şarj döngüsünü hızlandırıyor bms devresi %100 doluluğa gelince bağlantıyı tamamen kesince şarj dinamosu tamamen boş bir akü ile karşılaşmış gibi davranıp gerilimi ve akımı yükseltiyor buda neyazık ki şarj dinamosunun yanması ile sonuçlanıyor.
sonuç olarak çözüm yöntemi olarak aklıma gelenler ve çıkacak problemler
1. Amerika da bir şirkette altarnatör regülatörü diye alternatörün + ve - çıkışlarına bağlanan sistemi kandırmak üzere üretilmiş bir ürün var şirket tr ye göndermiyor bir çözüm belki bulunur.
2. alternatör kasnağı klima kasnağı gibi bir manyetik kavrama ile akü dolunca kesecek hale getirile bilir fakat buda araçta şarj arızası ve başka hatalara sebep olabilir.
3 araç marş sistemi ayrı bir marş rölesi koyularak tesisattan ayrılır araç ve akü elektrik sistemi bir dc-dc şarj ünitesi üzerinden beslenebilir buda en az 30x30cm ilave bir ürün kablolama ve denenince ne gibi sorun çıkarır bilemiyorum dc-dc sürekli çalışır halde kalmak zorunda olacak
aklınıza gelen bir yöntem denemiş olan biri varsa yorumlarınızı bekliyorum
Not: teknelerde 1 senedir kullanan olduğunu ve sorun yaşamadığını söyleyenler olmuş ama kulaktan dolma bilgi motor altarnatör nedir bilgi alamadım

Son düzenleme:
Çok uzun yazmışsınız hepsini okuyamadım! Kusura bakmayın.:rolleyes:

Malum araba akülerinin sınıfı starter akü diye geçiyor. Marş motorunu tahrik için anlık 600-700A akım verebiliyorlar. Ne bu güçte bir BMS ne de lityum akü kullanılan bir araba duymadım. Hatta marş motoru olmamasına rağmen, kilit, alarm, aksesuarı devreye almak için (starter olarak) TOGG'da da kurşun starter akü var. Diğer elektriklileri bilmiyorum ama, elektriklilerde lityum akü olabilir. Zaten starter akü sistemi başlattıktan sonra ana batarya tarafından şarj ediliyor.
Önerim araba için normal starter akü ile devam ederken, gerektiğinde, belli gerilim altına düşünce lityum akü ile bir tertibat aracılığıyla şarj edilmesi.

ilginize teşekkürler araç aküsü bittiği yada zayıfladığı zaman yaptığım bir düzenekle hali hazırda lityum akülerden araca bir dümeye basarak takviye yapabiliyorum starter aküler neyazıkki %50 kapasite altına düştüğü zaman ömürleri çabuk tükeniyor mantık olarakta 100 ah bir akünün aslıda 50 ah kapasitesini sağlıklı kullanabiliyoruz lityumda bu oran %80 üzerinde starter aküde akü kapasitesi ile birlikte voltajda düşerken lityumda çokdaha uzun süre stabil voltaj almak mümkün oluyor
akünün voltaj düşüklüklerinden önce kamera sistemim sonrasındada kurduğum akıllı kontrol sistemimdeki ürünler hasar gördü
nette yaptığım araştırmada abd de birçok arçta starter akü olarak lifepo4 dönüşümü başarılı bir şekilde yapılmış ve memnuniyet durumu gayet fazla iyi bir starter akü lifepo4 akünün zaten yarı fiyatı karvan gibi uzun kullanılmayan dönemlere denk gelen araçlarda senede bir akü yenilemek pek cazip olmuyor aşırı güneş yada kapalı havalar güneş enerji sisteminin kapanmasına yada korumaya geçmesine sebep oluyor tam bi kamp yapayım derken hayal kırıklığına sebep oluyor

Yüzde olarak ne kadar doğru bilmiyorum fakat starter kurşun aküler 12.40 volt altına düştükçe sülfatlaşma oluşuyor ve kapasite kaybı başlıyor. Benim tecrübem yok, lityum akü satıcılarından starter olarak kullanıp kullanılmayacağını sorabilirsiniz. Araba için satın alıp kullanan müşterileri olmuş mu?
Lityum aküler daha hızlı şarj olurlar. Ayrıca karavanda şarj ediyorsanız, panellerin güneşe yönlenecek şekilde menteşeli mekanizmalı yapabilirsiniz. Park yerlerinde gölgeden uzak, güneşe dik gelecek pozisyonda olmalılar.
Ayrıca kamp yerlerinde acil durumlar için şebekeden şarj edebilmelisiniz.

satandart bir araç aküsü 100% doluluğa gelse de araç şarj sistemi aküyü boşalmasın diye yüzer şarjda düşük bir akımla şarjda tutuyor akü zayıfken de gerilim ve akımı arttırarak şarj döngüsünü hızlandırıyor bms devresi %100 doluluğa gelince bağlantıyı tamamen kesince şarj dinamosu tamamen boş bir akü ile karşılaşmış gibi davranıp gerilimi ve akımı yükseltiyor buda neyazık ki şarj dinamosunun yanması ile sonuçlanıyor.
Bu kısmı anlayamadım. BMS aküyü devreden çıkarınca alternatör neden boş bir akü ile karşılaşmış gibi algılasın? Akü devre dışı kalınca araçta çalışan diğer sistemleri alternatör beslemeye devam ediyordur. Alternatör yanıyorsa da büyük ihtimalle alternatörün gücü diğer sistemleri besleme yetmediği için olabilir.
Akü devre dışı kaldığından alternatörün diyotları aracın sistemlerinin çektiği akımı karşılamaya yetmediği için yanıyor olabilir. Akü varken sistemlerin çektiği akım akü+ alternatör üzerinden karşılandığı için sorun olmuyorken akü yokken bu akım sorun oluyordur.
Birde BMS ayarlarıyla oynarak marş için üretilmemiş bir lifepo4 bataryayı marş için kullanmak çok doğru bir yaklaşım değil. Bu iş üretilmiş dual purpose aküler var ama ülkemizde bulunabilir mi bilmiyorum.

https://www.epochbatteries.com/prod...nking-deep-cycle-lithium-battery-dual-purpose
https://www.weizeus.com/products/we...5Bu9tMLLzNzaZhU0pTDqi4IEVhcxuWa5DCekgNA5_kNkk

Son düzenleme:
Yüzde olarak ne kadar doğru bilmiyorum fakat starter kurşun aküler 12.40 volt altına düştükçe sülfatlaşma oluşuyor ve kapasite kaybı başlıyor. Benim tecrübem yok, lityum akü satıcılarından starter olarak kullanıp kullanılmayacağını sorabilirsiniz. Araba için satın alıp kullanan müşterileri olmuş mu?
Lityum aküler daha hızlı şarj olurlar. Ayrıca karavanda şarj ediyorsanız, panellerin güneşe yönlenecek şekilde menteşeli mekanizmalı yapabilirsiniz. Park yerlerinde gölgeden uzak, güneşe dik gelecek pozisyonda olmalılar.
Ayrıca kamp yerlerinde acil durumlar için şebekeden şarj edebilmelisiniz.
merhabalar karavan yaşam akülerini.şarj edecek ve harici enerji olduğu sürece tüm karvanın elektirik ihtiyacını karşılayacak otomatik bir düzenek zayen yapmıştım
sıkıntı kampta yada yolda seyir halinde değil iş yerimin önünde karavanın kimseye mani olmaması için bıraktığım alan ve çok sık kampa gidememek yaşam akülerimde sıkıntı yok uzun bekleyişlerde araç aküsünün alarm kamera vs ürünler tarafından 2 haftada bitiyor olması çift yön dc-dc yaptığım elektriksel alt yapıda kullanamıyorum
hem seyir halinde hem harici enerji girişi olunca mevcut çift yönler işimi göremiyor
görsede çift yön dc-dc kullanan arkadaşlarımdada akü ömürleri çok fazla değil derdim zaten varolan lityum altyapıyı geliştirmek

Bu kısmı anlayamadım. BMS aküyü devreden çıkarınca alternatör neden boş bir akü ile karşılaşmış gibi algılasın? Akü devre dışı kalınca araçta çalışan diğer sistemleri alternatör beslemeye devam ediyordur. Alternatör yanıyorsa da büyük ihtimalle alternatörün gücü diğer sistemleri besleme yetmediği için olabilir.
Akü devre dışı kaldığından alternatörün diyotları aracın sistemlerinin çektiği akımı karşılamaya yetmediği için yanıyor olabilir. Akü varken sistemlerin çektiği akım akü+ alternatör üzerinden karşılandığı için sorun olmuyorken akü yokken bu akım sorun oluyordur.
Birde BMS ayarlarıyla oynarak marş için üretilmemiş bir lifepo4 bataryayı marş için kullanmak çok doğru bir yaklaşım değil. Bu iş üretilmiş dual purpose aküler var ama ülkemizde bulunabilir mi bilmiyorum.

https://www.epochbatteries.com/prod...nking-deep-cycle-lithium-battery-dual-purpose
https://www.weizeus.com/products/we...5Bu9tMLLzNzaZhU0pTDqi4IEVhcxuWa5DCekgNA5_kNkk
altarnatörler aküsüz çalıştığında neyazıkki yüksek voltajlara çıkarak hasar görüyorlar hatta tüm araç elektroniğine hasar verme ihtimilde yüksek
lifepo4 akü değil altarnatör problem oluyor
marin için üretilmiş hariçi altarnatör ve regülatörleri mevcut uygun bir bms ile haberleşerek herşeyi kontrol edebiliyor
fakat adı marin olunca dinamo regülatör vs yüz binleri aşıyor

altarnatörler aküsüz çalıştığında neyazıkki yüksek voltajlara çıkarak hasar görüyorlar hatta tüm araç elektroniğine hasar verme ihtimilde yüksek
lifepo4 akü değil altarnatör problem oluyor
marin için üretilmiş hariçi altarnatör ve regülatörleri mevcut uygun bir bms ile haberleşerek herşeyi kontrol edebiliyor
fakat adı marin olunca dinamo regülatör vs yüz binleri aşıyor
Hangi tür elektronik cihazlar hasar görüyor?
Radyoların kendi içinde voltaj regulatörü var.
Lambalar voltaj oynamasına dayanıklı zaten.
Alternatörün çıkışına voltaj regulatörü takılabilir.
Birde alternatör çıkış voltajını yazarsanız daha iyi olur. Merak ettim kaç volta kadar yükseliyor.
Alternatörler akü kapasitesinin 10da biri ile akım verir maksimum. Bağlı cihazların toplam akımı altenatörün ürettiği akımı geçiyorsa alternatör yanar. Voltaj yüksekliğinden yanmaz.

Son düzenleme:
altarnatörler eskiden bir konjektör aracılığı ile ürettiği akım ve gerilimi aracın standart aküsünün ihtiyacına göre düzenleyerek aküyü şarj ederdi şimdi aracın elektronik aksamı bir beyin ecu ne derseniz sistemin ihtiyacına göre strator uyartım akımıyla oynayarak amper ve voltaj dengesini sağlıyor altarnatör 100 ah ise bize gerken eyer 20 ah se altarnatör 20 ah üretiyor daha fazla güç gerkiyorsa uyartım akımı arttırılarak 40-50-80 ah üretmesini sağlıyor eski araçlarda akşamları rolentide farlar kararır gaza basınca canlanırdı şimdi rolentide dahaçok uyartım akımı yüksek devirde daha az uyartım akımı gibi düzenlemeyi güç takibi ile yapıyor sistem akü söküldüğü zaman voltaj altarnatör tipine göre 70-80v ve yüksek amperlere çıkabiliyor
internette incelediğim birçok kaynak bu şekilde açıklıyor link bakıp sizlede paylaşırım

şema muhtemelen eski bir şema
üzerinde dinamo harici bir regülatör (konjektör) ve bir distribütör gözüküyor
artık konjektörler dinamo üzerinde distribütörde artık yok
benim aracımda altarnatörden direk bir + kablosu aküye kadar geliyor yarı yolda marş motoruna giriyor oradan aküye geliyor
eksi ise direk şasede
benim şarj dinamosu 220 ah basit mantık aküyü direk 220 ah ile şarj ediyor olmam gerkiyor
altarnatör koruyucu diye bir ürün buldum
https://www.sterling-power-usa.com/SterlingPower12voltalternatorprotectiondevice.aspx
sanırım bu ürün işimi çözecek

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,234
Son üye
Osman Dere

Yeni konular

Geri