arduino uno ile sinyal jeneratörü üretimi

rna

Üye
Katılım
17 Şub 2018
Mesajlar
7
Puanları
1
Merhabalar,

Arduino uno ve AD9850 sinyal jeneratörü modülü ile 30 Mhz sinyal eldesi projesi yaptım.
Fakat sinyal frekansı arttıkça voltajda aynı şekilde bir düşme meydana geliyor.
1 MHz'te 1.12 V(p-p) görürken 30 MHz'te bu değer yaklaşık 0.5'e düşmekte.

Fakat sonrasında kullancağım devre için bana en az 3-5 V arası bir output gerekmekte.Bu çıkışı nasıl sağlayabilirim? Yardımcı olursanız memnun olurum.

Herkese iyi çalışmalar.
 
pwm denen sistem. çok hızlı bir şekilde açılıp kapandığı için ölçüm cihazı buna ayak uyduramayıp yanlış değer veriyor olabilir. voltajı yükseltmeyi deneyebilirsiniz. internette bunun için entegre ve modüller var. ama 0.5 voltu yükselten bir şey yoktur diye düşünüyorum. bazı multimetrelerin değer sabitlemesini kullanabilirsiniz ölçüm yaparken.
modüle de bakın derim. modülü değiştirin veya datasheetine bakın. en kötü ihtimal modülün üreticisine danışırsınız.
 
Aslında değerin sabit kalmaması benim için çok da önemli bir faktör değil.Voltajı yükseltmem için kullanabileceğim entegreleri nasıl bulabilirim? Ufak bir opamp devresi veya bir voltaj regülatörü işimi çözer mi bu konuda bir bilginiz var mı?
 
benim bildiğim regülatör olarak lm2577 ve xl6009 var. xl6009 için modüller de mevcut. ama bunlar giriş için ort 3v altını pek kabul etmezler.

böyle bir devre var. diyot olarak 1n4007, bobin olarak 470uH, kapasitör olarak 100uF, direnç olarak 47 ohm iş görür diye tahmin ediyorum. adamlar bununla belki 0.5 voltu 5 volta çıkarabileceiğimizi söylüyor.
S ye gelirsek. bu devreyi bir videoda gördüğümde mantık şöyleydi: butona ne kadar hızlı basarsanız okadar yükselir.
oradaki anahtar yerine bir npn transistör kullanılabilir.collector bacağı +ya, emitter bacağı - ye gelecek şekilde. base bacağına da bir ne555(popüler adıyla 555 timer) entegresinin devresini kurarak yapılabilir.

ne555 devresi

bu videodaki devreyi kurun. sadece led yerine transistörün base bacağını takın. ledin önüne taktığı direnci 100 ohm yapın. 10k dirençler kalsın. 10uF-100uF arası bir kondansatör değeri belirleyin. tavsiyem 33uF veya 47uF kondansatördür.
ancak devreyi proteusta test etmeden geçmeyin. 555 devresini yaptığınızda 1 saniye veya yarım saniye aralıklarla transistörü tetikleyecek. ama 555 devresi proteusta çalışmıyor. her ne kadar gerçekte çalışsa da.
yükselteç devresini kurup butona yarım saniye aralıklarla basmayı deneyin. buton derken s anahtarını kastediyorum.
 
Cevabınız için teşekkür ederim, bunun üzerine yoğunlaşabilirim.

İyi çalışmalar
 
bunun yerine 100 ma fazla akım çekmeyecekse bc547 transistör de kullanılabilir
 
multimetreyle diye tahmin ediyorum. ama çoğu multimetre bunun hızına dayanıklı değildir. mesela ölçtüğünüz şeyi 0dan bir anda 5e çıkarırsanız bu multimetrenin ekranına şöyle yansır:
0.00-100ms kadar sonra-0.5-100ms kadar sonra 3.00-.....
multimetre bunun hızına yetişemeyecektir. bu yüzden diye tahmin ediyorum. ama hızlı tetiklenen ve düşük voltajla tetiklenebilen bir transistörle bunun üstesinden gelebilir diye tahmin ediyorum. tabii voltaj gerçekten düşüyorsa.
 
osiloskop ile testedin zaten. kare dalgaların voltjını multimetreler yanlış algılar
 

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst