Asansör Projesi

Ozamnla bu zaman arasındaki plc lerde yapılan gelişmeleri göz önünde bulundurmanızı tavsiye edeceğim.

Ayrıca şu basettiğiniz kart nelerden oluşmakta, plc ile benzer yapıya sahip değil mi? bilmediğimiz ne gibi parça ya da parçalara sahip, En nihayetinde bir CPU, hafıza, I/O içermiyor mu?

nedir allah aşkına bu kartı ayrıcalıklı yapan?

almanyada 1969 yilinda İŞleme baŞladi ama asansÖrde bİr tÜrlÜ verİm olmadi ve halen denenmektedİr..
halen nesi denenmekte nedir olmayanı?

basettiğiniz bu kart ve deneme ile ilgili bir link veya kaynak verirmisiniz.

Anlamadım gitti olayı ???

Teşekkürlr
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
25 yıldır bu işlerin içindeyim bu güne kadar 1 adet plcnin arızalandığını gördüm.Ve çalıştığımız sektörde tekstil-boya.Bence plc ye haksızlık yapıyorsunuz aydın-34.Ama siz plc ye değilde onunla kullanılan elemanlardan dertlisiniz(inverter-enkoder gibi), sanırım yazılımda sorun olmazsa plc güvenli.
 
Burada kumanda kartlarının mantığı plc ile aynı fark yok yazılımda değişen fazla birşey yok.bugün türkiyede ortalama 15 yerli kumanda kartı üreticisi mevcut.asansör sistemi basit gibi görünsede karmaşık bir sistem o kadar karmaşıkki teorik olarak herşeyi bu sisteme adapte edebileceğinizi düşünüyorsunuz ama olmuyor.öncelikle en iyi malzemelerden kurulu bir kart yapmak durumundasınız.bunların hata payı çok düşük seviyelerde olmaktadır.bunuda malzemelerin çalışmasına bağlı olarakdenemek durumundasınız.bugün piyasada kaç kişi plc den anlıyor.sayılıdır ve o yüzdendirki türkiyede otomasyon alanında birçok firma vardır.1990 yılında yapılan çift hızlı bir asansör ü örnek alalım röle ve kontaktörden başka hiçbir malzeme yoktur panasunda.ama saat gibi tıkır tıkr sorunsuz çalışır.işin içine elektronik olarak yazılımlar girince ekipmanlar küçüldü ve akabinde arızalar büyüdükçe büyüdü.sorunları çözemez hale geldik.çözsekte saatlerimizi panoların başında geçirdik.bugün geldiğimiz durum ortada .büyük firmalar programlanabilir kontrolörleri piyasaya sunmaya devam ediyorlar.kullanımını az çok biliyoruz hepimiz .tekstilde çözüm oluşturmak,makinanın nasıl işlediğini ne gibi fonksiyonu olduğunu anlamak zor değil.ama problem anında müdahale etme şansın çok yüksek.ama asansörde oluşan panik müdahale şansını herzaman kısıtlı tutar.50 dolarlık plc yi asansörden biraz anlayan firma bu sistemi kullanamaz.550 dolarlık plc yi asansörden biraz anlayan pahalı bulur yine kullanmaz.ortasıda yerli üretici kumanda kartını kullanır. büyük firmalar ise almanyanın dünya çapında kullanılan est marka konturolörü kullanır.yani türkiyede plc her sektöre girer.ama asansörde fiyasko....sebebi çok fazla.güven yok....şunu unutmayınız.küçülen her malzeme teknoloji değildir.onların eksi yanları daha fazladır.küçük güçlerdeki kumandaları 12 v 24 volt sorunsuz çalıştırabilirler.220 v. anahtarlamayı hiçbir zaman beklenilen seviyede yapamazlar.buda asansörde mevcut olduğu için çok zordur.bunun yanında ayriyetten ekipman kullanılacaksa plc nin asansör sektörüne artı katkısı ne olabilirki..türkiyede asansörde güven veren pano en az 3 emniyet rölesi kontağı kullanılarak yapılır.yani kumanda kartlerındaki rölelerin güvenliğine hiçbir zaman itibar edilmemiştir.firmalar asansör kazalarının firmalara maliyetleri oldukça fazladır.kimse cesaret edip o sektöre giremez.plc ithalatçıları nın tümü uygulanabilecek sektörleri seçmişlerdir.onun dışındakilere sizce neden bulaşamıyorlar.tekstil her sistemin ilk denendiği yerdir.çünki kayıp fazla olmayacaktır.olsada ithalatçılar garanti kapsamında zararı karşılayabilir.asansör sektörü farklı.insan sağlığı.şimdiki sistemde çok sağlıklı işliyor diyemiyorum ama 1970 yılından beri kullanılan sistemler olduğu için göze fazla batmıyor.....kayıpları fazla önemsemiyorlar.yalnış bir durum ama yapacak fazla bir şey yok
 
Kusura bakma kardeş yazdıklarından hiç sağlıklı bir sonuç çıkartamıyorum, bunu lütfen kisişelleştirmeyelim ama

küçük güçlerdeki kumandaları 12 v 24 volt sorunsuz çalıştırabilirler.220 v. anahtarlamayı hiçbir zaman beklenilen seviyede yapamazlar.

şahsen ben yazdıklarını çelişkili bulup ve tutarsızlığı için bir manada veremiyorum. Açıkcası neyi kastettiğini de ne anlatmaya çalıştığını da hala anlamış değilim. Üzgünüm

Umarım fikirlerimi açık beyan etmem sizi üzmez, ama açık konuşmak en güzeli (Dilimi eşek arıları soksun)

Üzgünüm
 
Babacim hİÇbİrİnİz bİlmeden yazmiŞsiniz.

Ünİversİtelİ arkadaŞ:
plc le kral ÇaliŞir sen bu asansÖr pİyasasini bİlmezsİn hanzo dolu herŞeyİ bİlİrİz zannederler.
asansÖr gÜvenlİk gerektİrİr bİz muhendİslere atarlar Öle bÖle geÇÇÇ

plc on numara kendİlerİ plc yazamayan arkadaŞlar plc olmaz dİyo yanliŞ hemde sÜper olur.
bak sana ekstra bİlgİ bİlmeyen arkadaŞlarda okusun ;
eve geldİn 20 katli apartmanda oturuyosun gİr Şİfrelİ buton kombİnasyonlari mesela caĞirma dÜĞmesİne 5 kere arka arkaya 1 kerede 5 dn basili tut asansÖr hİÇbİr katta durmadan sana gelsİn.
bİn asansÖre gİdeceÜİn kata basmadan gİr Şİfrenİ 3,5,8 sonra gİdeceĞİn kat hooop senİ gene hİÇ bİ katta durmadan atsin nasi.

İŞte kart lazim gÜvenlİk cahİlce konuŞup yenİ neslİ etkİlemİyelİm o kartlarin ÜstÜnde de ya mcu yada pal eepromlar olur yanİ kisacasi ayni Şey.

dur koÇum sana projede 100 aldirtayim hocandan para alabİlİrsen absolute encoder al elektrİk gİdİnce en yakin kata akÜlerle gelsİn dursun, ÇaliŞma sÜresİnİ kaÇ kİlo taŞidi enerjİ verİmİnİde hesaplattir tut sanayİ ye satarsin koÇum.

bak koÇum sen mÜhendİssİn bunu unutma pİyasadakİ hİÇbİr elektrİkÇİ senden İİ olamaz.
emek vermİŞtİr sanaatkardir ama bİr gÜn gelİr bİr problemİn karŞisinda takilir sen takilmiycaksin tamam koÇum.

bu dÜnyanin devlerİ plclİ yapiyor unutma.
 
Ha bİde bİr arkadaŞ demİŞ İnvertÖrlerİn ÖmrÜ 1-2 yil yok Öyle bİŞey koy fren modÜlÜnÜ dİrencİnİ seÇİmİnİ İyİ yap İnvertÖrÜn bak bakalim 5 sene tornavİda deymeden nasi ÇaliŞiyo.

onu yazan arkadaŞ hayatinda hİÇ spİndel, cnc sÜrÜcÜlerİ gÖrmemİŞ.
0,1 sanİyede 60hz Çikip 0,1 sanİyede sifir hz e dÜŞÜyo.

sorumluluk alalim genÇlere yanliŞ bİlgİ vereceĞİmİze hİÇ konuŞmayalim daha hayirli....
 
Bu arada hyundai marka Şalt ve hiz kontrol cİhazlari on numara ben kullandim acayİp ya sİemens 5 lİra bu 3 lİra ayni kalİte bİz salakmiyiz ayni kalİteye daha fazla para verelİm... :d
 
bak koÇum sen mÜhendİssİn bunu unutma pİyasadakİ hİÇbİr elektrİkÇİ senden İİ olamaz.
:D :D

Mühendisler gökten zembille iner koçum

Şahsen önerileriniz doğruda olsa anlatım tarzınız, hitap şekliniz, tespitleriniz hiç hoş değil.

Bu öz güven sizde olduğuna göre elektron amcalarla sanırım aranız baya iyi, dua edelimde bu güvenle birgün yolları sizin üzerinizden geçmesin :)
 
Arkadaşlar uslubumuza dikkat ederek konu bütünlüğünü bozmadan devam edelim.
 
PLC üniteleri bence güvenilir ünitelerdir,eğer reset durumları oluyorsa ya yetersiz soğutmadan (ortam sıcaklığından) yada program yazılımlarındaki hata döngülerindendir.Ben 22 senedir elektronik sektöründe çalışıyorum ve çalıştığım işyerinde plc ile kontrol edilen 650 makina bulunmakta ve geceleri 16:24 ve 24:00 08:00 vardıyalarında tek elektrikçi fabrikaya bakmakta...
Bu da demek oluyorki habire reset atılacak olsa ne imalat olur nede elektrikçi 2 dakika oturabilir çok önemli sistemlerde çoklu plc üniteleri ile bu tip durumlarıda aşabiliyorlar onlarda hardware donanımsal hatalardan kaynaklı power supply arızaları oluşmalarında sistem otomatik diğer plc ünitesine geçebiliyor,bilgisi olmayan arkadaşlarımın bilgilenmesi açısından yazmakta yarar görüyorum kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,829
Mesajlar
920,829
Kullanıcılar
450,922
Son üye
yusuf4141.

Yeni konular

Geri
Üst