Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Merhaba
asenkron motorlarda etiket bilgisi tam yük bilgileridir yani etiketinde yazılı olan güç değeri tam yükte motorun üretebileceği güç tür ve bu değere anma gücü, bu yüke de anma yükü denir. etikette yazili olan akım değeri anma yükünde çekeceği akım değerini gösterir. motorunuzun yüklenme durumunu göre akım değeri doğal olarak değişiklik gösterir.
akım değeri makinanızın rutin akım değerinden daha düşük ise makinanızın yük durumu ile ilgili bir durum söz konusudur
mesela pompa ise
pompa emişi veya basma hattı ya da fan tıkalı vs..
veya kayış ile tahrik alan bir makina ise kayış kopması gibi sebebler olabilir
merhaba, anladığım kadarı ile arkadaş asenkron motorun asenkron motora göre daha az akım çekmesinden bahsetmiş. bunun nedeni sarım türü ve çalışma prensibi ile ilgilidir. asenkron motorlar senkron motorlara göre çok daha verimlidir. bu kadar yaygın kullanılma sebebi de budur. sanayide kullanılan motorların büyük çoğunluğu asenkron motorlardır. senkron motorları sabit dönüş hızı gerektiren uygulamalarda kullanılır. daha detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Merhaba, sevgili arkadaşım. Asenkron motorlar çok hassas olan motorlardır. Etiketinde yazılı kW değerine göre miline bağlanan yük tavsiye edilen kadar olmalı, yani ne boşta çalışmalı, ne de çok fazla milinden yüklenmeli, normal yüklenmediğinde her iki durumda da fazla Elektrik çeker. Bunun asıl nedeni kayma oranının değişmesiyle şebekeye karşı gösterdiği cos fi açısının kötüleşmesidir. Daha sağlam kanıtlar için MEGEP'in "asenkron motorlar" PDF metnini özellikle okuyunuz. Burada her şey olduğu gibi açıklanmıştır. M. Emin Hoca'mızın da hatalı olarak şakayla karışık belirttiği gibi tam boşta (mili boşta) iken de mili aşırı yüklenmişken de daha fazla akımları çekmesi cos fi değerinin yani rotor kayma değerinin değişmesiyle bunun orantılı değişmesidir.
Asenkron motor üreticileri bu motorları üretirken belirli bir yükün (mili ne boşta ne de aşırı yükte) yüklenmeyeceğini göz önüne alarak anma yük değerini kataloglarda çoğu kez özellikle üzerine basarak belirtmişlerdir. Yani hem mil boşta iken hem de mili çok fazla olarak yüklenmişken katalog değerini çekmez, daha fazla akımları çeker, bu motorların bu konudaki hassasiyeti özellikle de bu noktadadır. Yıldız/üçgen sadece yol verme (demerajı) akımını azaltma yöntemlerinden birisi olup üçgende normal (sürekli) olarak çalışacaksa yıldızdan üçgene geçtiğinde yine katalogdaki normal (anma) elektrik değerini çekecektir. Kolay gelsin.