Avometre kullanımı ile ilgili birkaç soru

Allah cümlemizden razı olsun. Bilgi paylaşıldıkça değer kazanıyor,ilmin zekatı doğru bildiğini öğretmektir, Öğretmenlik bu nedenle kutsal bir meslektir. Öğrenmenin sonu gerçekten yok sayın hocam her gün her an yeni bir şeyler öğreniyoruz... Nick ile uyumsuz olduğunu düşündüğüm için yaşımı kaldırdım :)

Ustam övmek gibi olmasın ama kendini çok iyi yetiştirmişsin. Maşallahın var...Her konuya cevabın var...Allah nazarlardan saklasın...

Estağfurullah hocam Mevlana Hazretlerinin dediği gibi "1000 senede okusam ne biliyorsun diye sorsalar haddimizi biliriz." Değerli Hocam Babam Meslek Lisesi Elektrik bölümü öğretmeniydi emekli oldu, ben 1988'de kısa pantolanla gezerken kendimi meslek lisesinde buldum, teknik liseden mühendislik fakültesi kazanabilme şansı olan eski nesillerdenim olsun o kadar. Memleketimizde ne cevherler var biz devede kulak değil tüy bile değiliz...

Ustalarım hayırlı akşamlar. Ev telefonuna gelen kablo hangi kademede ve nasıl ölçülür. Kablonun sağlam olup olmadıgı için sormuyorum. Çalışan bir telefon var buna gelen kabloları hangi kademede ölçeriz? Ve ölçüm sonucu ne olmalıdır?

Örneğin arkadaşın evindeki telefonuna gelen kabloyu DC kademesinde 200m kısmında ölçtük 013V çıktı.

Yalın internet varsa böyle çok küçük bir değer çıkıyor, yani benim eski evde öyleydi en azından. Hocam 013 dediğin ekrandaki değer yani 13 mV doğru mu anladım?

Ama telefon hattı varsa 50-60 volt arası bir değer çıkıyor, yani DC 200 volt kademesinde ölçersiniz. Hatta yanlışlıkla kablonun iki ucunu birden tutunca sağlam hoplatıyor, birkaç kez başıma geldi. Prensibini bilmiyorum ama telefon makinesini çalıştırmak için bu voltaj mevcut olabilir diye düşünüyorum.

Sn Elbruz Doğru söylemiş. Telefon priz gerilim D.C. 48V'tur zil çaldığında bu değer yükselir. D.C. Volt 200 kademesinde ölçüm yapılmalı.

Şimbi bu arkadaş evine internet bağlamış ama daha internet gelmemiş. Dedi ki apartman girşinde santrala bağlı mı ? Bütün kablolar bağlıydı santrale. Sanırım 200 m kademede 013 mv gibi bir değer gördüm. Bu arada gelen hatta splitter takmaz sadece internet için kullanırsak kaç V olur? Bir de splitterden telefonu ayrı ölçersek 50 v interneti de ölçersek 13mv gibi bir değer çıkmalı öyle mi?
Cevaplarınız için ayrıca çok teşekkür ederim.

Ustalarım hayırlı akşamlar. Multimetre ile kondansitör ölçerken bir şey dikkatimi çekti. İlk etapta probları 2 uca değdirdiğimizde büyük değerden düşüğe, sonra tekrar büyük değere doğru gidiyor. Fakat probları çektikten sonra tekrar probları değdirdiğimde değer gözükmüyor. Ancak iki probu kısa devre ettikten sonra tekrar dokundurdugumda değer gösteriyor.
Acaba ölçü aletinin içinde bulunan bir kondansitör var o dolum aşamasına gelip 2 probu birbirine değdirdiğimizde boşalıyor mu?
Böyle bir yorum yaptım ama kendimce çok saçma olduysa affedin. Saygılarımla..

Kapasiteölçme.jpg

Değerli hocam kapasite ölçen bir ölçü aleti kullanmakta fayda var.

Hocam linkte aradığınız bilgilerin hepsi mevcut. Ancak Atasözüne uymak lazım "tatlıyı tatlıcıda yiyeceksin." bu iş 20TL'lik multimetrelerle sağlıklı sonuç vermez.

Ölçme ve Testler

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri