50 volt dc ile 0-50 volt aralığında ( yaklaşık ) çalışabilirsiniz.Önemli nokta transistörlerinizin bu voltajı kabul etmesidir. 70 volt çarpılma için riskli noktalara gidiyor. Bence 35 volt ac kullanmanız mantıklıdır. daha yükseği için ihtiyaçlar önemli.Size kaç volt dc ihtiyaç önce bunu belirlemek lazım.
bana 30-35V dc yeterli şu an için. daha fazlası pek lazım olmaz gibi geliyor. bunu nasıl ayarlayabilirim yani max. 35V dc çıkış almak istiyorum... Ayrıca devrede kısa devre koruması yok gibi gördüm. doğru mudur? yoksa bir tane eklemek gerekli midir hocam?
O zaman ister trafonuzun tek sargısını ister iki sargıyı birleştirip tek çıkış alarak kullanabilirsiniz. ben 27 vold ac girdiğim devreden maksimum 30 volt dc aldım. Ac dc dönüşümünde kapasitörlerde tepe noktasına kadar şarj oluyor. Ac gerilimin 1.41 katına çıkıyor. sizin trafonuz ile sağlıklı olarak 30 volta kadar rahatlıkla güç çekebilirsiniz.
Kısa devre koruma konusunda devremizin akım sınırlama özelliği vardır. Mesela 5 amper verebilen devremize maksimum 1 amper çekecek bir yük bağladığınızda akım potu ile 1 ampere sınırlayabilir güç kaynağının çıkışı herhangi bir nedenle kısa devre bile olsa bu kadar akımdan fazlası akmaz ve güç kaynağınız yanmaz.
Benim bu devreyi yapmaktaki en büyük amacım bu özellik idi. Bu özelliği güç kaynağını sabit akım özelliği diyoruz. Diyelimki güç kaynağını 12 volta ayarladınız ve akımıda 500 ma e set ettiniz. probları kısa devre ettiğinizde çıkıştaki çekilen akım fazla olunca güç kaynağı otomatik olarak çıkış voltajını düşürüyor.
çok teşekkür ederim serkan hocam... şu finallerimi atlatıp memlekete döndüğümde hemen güç kaynağını yapamaya başlayacağım. buradan da yaptıklarımı yayınlarım. eksiklerim varsa hep beraber düzeltiriz diye umuyorum... ayrıca elinizde dijital volmetre ve ampermetre devreleri varsa paylaşabilir misiniz? siz şönt direnç kullanmışsınız. ben bir kaç devre baktım ampermetre olarak. 5 amper için 0.1 ohm gibi bir değer yeterli demişler diğer forumlarda. acaba bu değerle tam olarak istediğim değeri görebilir miyim?
0.1 ohm dirençten 5 amper geçirirseniz üzerinde 0.5 volt düşecektir.
Eğer devreye bağlayacağınız voltmetrenin tam skalada 0.5 volt ihtiyacı varsa sorun yok. Ancak 7107 ile yapılan voltmetre kullanacaksanız bu entegrenin tam skalada giriş voltajı 2 modda şu şekildedir. Düşük modda 200 mV yüksek modda 2.0 volt tur. Bunu belirleyen devreye dışarıdan bağlanacak olan direnç kondansatörlerle belirlenir.
Bu bilgiyi okuduğunuz yerde tam skalada kaç volt ile çalışan bir voltmetre kullanıldı bilmiyorum farklı bir voltmetre olabilir.
Birde güç kaynağında 2 adet şönt direnci kullanılıyor olabilir.
1. si devreden geçen akımı görebilmek için kullanılan şönt direnci ( 7107 ile kullanılan )
2. si eğer güç kaynağının akım kontrol özelliği ( akım sınırlama ) varsa bu değeri ayarlamak için kullanılan bir şönt direnci olabilir.
Kolay gelsin. ( siz yapmak isterseniz o zaman her türlü desteğimi veririm. Herhangi bir durum olmazsa bizler buradayız. )
Vay Efsane Elektor. Gençlik anılarım canlandı. Ne uğraşırdık. Bin bir emekle yapılıp ta çalışmayan devrelerin bir iki sayı sonrasında pardon diyip düzeltmeleri yayınlanırdı. Gülerdik.
Bu güç transistörlerinin paralel bağlanması eskiden çok moda idi. Ne kadar eşlenik olurlarsa olsunlar paralel çalışmaları çok zordur, bu nedenle total yükün kısmetsiz bir transistöre yüklenmesi kaçınılmazdır. Nostaljik bir devre umarım emekleriniz boşa çıkmaz..
Öncelikle projeyi cok güzel gerçekleştirmişsin..Bravo... Kasayı veya kaportayı illa elindekine bağlı olarak bişileri sığdırmak çok zor.. eğer istersen kasa ve üzerine bağlanacak parça ölçülerini verirsin solidde çizer lazer de kesilip abkantta büktürebilirim.. hatta bide fırın boyada yapılır para tutacak seyler değil..
Konu açmayı planladığım bir şey var ama önce buraya yazmak istedim..
amatör olarak yapımını gerçekleştirmek istediğim bir proje ama senin kadar elektronik bilgim yok.. ama çizilmiş bir devreyi uygulayabilmekteyim... tel erezyon da kullanmak üzere..
0-80 volt 0 - 5amper pulse lı güç kaynağı... senin yaptığın gibi voltajı ve amperi ayarlamak cok önemli.. bunu ilk etapta potla olursa ileride 0-10volt pwm denen sekilde ayarlanır olmasını istiyorum.. öncelikle böyle bir devre bulabilirmiyim. veya nasıl yapabilirim.. Tüm fikirlere açığım..