Ayarlı güç kaynağı projem ( 0 - 30 volt 0 - 10 amper )

Merhaba Serkan bey kardeş

Öncelikle projeyi cok güzel gerçekleştirmişsin..Bravo... Kasayı veya kaportayı illa elindekine bağlı olarak bişileri sığdırmak çok zor.. eğer istersen kasa ve üzerine bağlanacak parça ölçülerini verirsin solidde çizer lazer de kesilip abkantta büktürebilirim.. hatta bide fırın boyada yapılır para tutacak seyler değil..


Konu açmayı planladığım bir şey var ama önce buraya yazmak istedim..
amatör olarak yapımını gerçekleştirmek istediğim bir proje ama senin kadar elektronik bilgim yok.. ama çizilmiş bir devreyi uygulayabilmekteyim... tel erezyon da kullanmak üzere..
0-80 volt 0 - 5amper pulse lı güç kaynağı... senin yaptığın gibi voltajı ve amperi ayarlamak cok önemli.. bunu ilk etapta potla olursa ileride 0-10volt pwm denen sekilde ayarlanır olmasını istiyorum.. öncelikle böyle bir devre bulabilirmiyim. veya nasıl yapabilirim.. Tüm fikirlere açığım..

konunun ilk başlangıç noktası

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/tel-erezyon-çalışma-prensi-hakkında.96352/

Saygılarımla..

Beğeniniz için çok teşekkür ederim. Elde olan malzemelerle maliyeti düşürüp kullanışlı bir ürün çıkartmaya çalıştım. Öneriniz için teşekkür ederim. Böyle bir zahmet vermek istemem.

0 - 80 volt 0 - 5 amper bir güç kaynağı yapılabilir.

Ancak sizin fikrinizi yaklaşık 2 saattir anlamaya çalışıyorum internette çeşitli döküman ve cihazları inceleyip okudum. Daha önce duymadığım bir cihaz benzerini duymuştum mermer kesimlerinde kullanılan bir sistem ama sizin bahsettiğiniz sistem çok hassas kesim özelliklerine sahip elektro aşındırma cihazı. Mekanik aksamı bir cnc sanırım. Teknolojisi aşındırma kısmında. Gördüğüm kadarıyla düşük voltaj ve düşük akımlı bir güç kaynağı var. Bu güç kaynağı tamamen dijital kontrollü bir kaynak. Ve saniyenin çok çok altında vurum süresi 100 ns bekleme süresi 170 ns gibi değişken aralıklı darbeli bir güç kaynağı içeriyor. Büyük ihtimallede akım ve voltaj kontrolüde var. Bu vurum anlarında 270 voltlara ve 17 amperlere çıkıyor. Ve önemli olan bu gücü sağlamak değil. bu söylenen sürelerde bu akım ve voltajı verebilmek. Zaten can alıcı nokta burda. Bu verilen voltaj anında aşındırma yapıyor.

Bu süreç bir argedir. Okuduğum dökümanlarda gördüğüm kadarıyla yüzey pürüzlülüğünü bu parametreler belirliyor. Voltaj , akım , vurum süresi , bekleme süresi , bu esnada malzemeye verilen dielekt yalıtkan sıvı ve bu sıvının akış hızı , aşındırıcı telin cinsi , son olarakta aşındırıcı telin ilerleme hızları ürünün kalitesini etkiliyor.

Çok hassas bir proses.. Böyle bir anahtarlama süresi ve bu güçte bir kontrol için ayrıca ilerisi için dijitaj kontrollü bir devre için yukarıda benim yaptığım güç kaynağı gibi değilde "switch mode" smps yada türkçesi anahtarlamalı bir güç kaynağı ile yapılabilir düşüncesindeyim. Benim uyguladığım devre ile bu kadar kısa sürelerde vurum sağlanabileceğini sanmıyorum. Bu devrede gücü anahtarlayacak olan transistör yada başka bir elektrinik komponent üzerinde yoğunlaşmak lazım. smps bilgim zayıftır. Konu hakkında detaylı bilgisi olan arkadaşlarımız forumda mevcut.

Kolay gelsin.

Not : edindiğim bilgileri okuduğum şu iki linkteki dökümanlar faydalı oldu. puls süreleri voltajlar hakkında bu iki döküman fikir verdi.

http://perweb.firat.edu.tr/personel/yayinlar/fua_77/77_5586.pdf

web.firat.edu.tr/daum/docs/13/22ÇAYDAŞ.doc
 
Son düzenleme:
merhaba yukardakı sistem sanırım arge aşamasında ama mantıklı buna benzer bir denemede ben yapmıştım su arıtma olarak çalıştırdım ekonomik olmadığı için vazgeçtık sistemın çalışması şelale gıbı bır yüzeye sürtünerek akan suya yuzeyın karşısına elektrodlar koyum yüksek voltaj gonderdım suyun aktığı yüzey elek eleğın iç tarafına elektrodlardan çıkan voltaj alıcı elektrodlara geliyor gelirken kırlı suyun içindekı partıkullerı yanında suruklıyerek eleğın iç tarafına taşiyor bu taşima kırlı suyu arıtıyordu

sızın bahsettığınızıde mermer malzemenın altına ustune yerleştırılecek elektrıdlar vasıtasıyla mermerı aşindırma olabılır
 
Serkan Bey kardeş ben netten bir kaç devre buldum bunları yüklesem kontrol edebilirmisiniz.. Dediğim üzere elektronik bilgim sizin kadar yok
 
Serkan Bey kardeş ben netten bir kaç devre buldum bunları yüklesem kontrol edebilirmisiniz.. Dediğim üzere elektronik bilgim sizin kadar yok

Siz ekleyin bilgim dahilinde ben ve diğer üyelerimiz üzerine yorum yapabiliriz.
 
Metal işlemede kullanılan zavazingoya elektro erozyon denir.
İletken malzemeler haricinde kullanılmaz kullanılamaz !!!
Mermer kesiminde kullanılan zavazingoya ise tel kesme denir .
Çelik halat üzerine dizili elmaslı boncuklar bir tahrik sistemi le döndürülerek sürtünme ile kesim yapılır.

Bunlar arasında ne tür bir ilişki olabilir ???
 
Konuyu pek incelemiş sayılmayız ama en iyi iletken gümüş ile iyi iletken bakır alaşımının, bakırdan zayıf iletken olması vaki değil. Gümüş-bakır alaşımı diye ne satılıyordur incelemek lazım.
Biraz uçuk gibi ama erozyon güç kaynağı pulse ları mekanik olsaydı... Pulse vb istenilen elektrik jeneratörden o biçimiyle üretilse, ve ya mekanik zamanlayıcı ile pulse düşünülse...
Başarılar...
 
Mekanik olarak pulse uretmek cok zor... ne 555 entegre ve akabinde transistorler veya mosfetle surmek gerekir hatta biraz zor gibi gorunsede kaynak makinasi ureticisi abimizin dedigine gore igbtlerle en ideali olacaktir...ben bi iki devre buldum.. bakacagiz...
Serkan bey kardesim gordugum devrelerin bir cogu.. yukarida bahsettigim gibi ne 555 ile suruluyor..25 ile 70 khz arasi calismaktalar.. bu surme sekli dogrumudur..
 
Son düzenleme:
Mekanik olarak gayet kolay pulse üretilebilir. Bu konuda elektronik olanının önüne geçebilmesi ayrı mesele.. Bahsedildiği gibi anahtarlama olarak da kullanılabilir pulselar ve ya jeneratör özelliklerinin ayrlanması ile elektriğin istenilen özelliklerde üretilmesi de düşünülebilir.
 
Mekanik olarak puls nasil uretiliri bilmiyorumda
 
Küçük darbeli matkapların mandreni döndüren dişlisinin arkasında girinti-çıkıntı özelliğinde dişliler vardır. 1 devirde dişli sayısı kadar pulse olmuş olur. Diğer taraftan mekanik tabanlı pulse ın özellikleri belki elektronikten farklı seçilebilir.
Sürtünme/aşınma vb mekanik sorunların ön plana çıktığı devirlerde mekanik düşüncesi geride kalabilir/çözüm üretmek gerekir.
Mesela iletken tekerlek, iletken ve yalıtkan bölgelerden oluşan dairesel yolda yuvarlanırken, iletken kısma her yeni geçişi bir pulse sebebi olur. Ve bu yuvarlanma sürtünmeye kısmi çözüm sunabilir.
Tabi mıknatıs sayısı, sarım sayısı vb birçok özellikleri ile jeneratör uyarlaması düşünmek daha makul olabilir.
Jeneratör uyarlaması ile vb bakımı kolay/ucuz çözüm bulunabiliyorsa, illa orjinal elektronik olanının aynı özelliklerine mahkum olmayacaktır. Belki daha zayıf yüzey özellikleri verebilen bir sistem düşünülmesi gerekebilir.
Erozyon denince bu işlem tele elmas yerine aşındırıcı eklenebilmesi ile nasıl olurdu.. Hatta aşındırıcı tozlar tele belki elektrik ile dahi (bir havuzdan) devamlı yapıştırılıp kesim mekanik yapılabilir. İşlem hızının arttığı ilk akla geliyor ama aşndırıcı eklenmesi yapışma/mekanik ekleme mi yoksa elektrik ile devamlı mı olmalı, keza nasıl olur incelemek lazım.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,756
Kullanıcılar
453,252
Son üye
erayfly

Yeni konular

Geri
Üst