Yamyam hocam bu olmuyor.İbre olmadan nerede olduğumu kestiremiyorum.Kanallar hep kayıyor.Bazı güçlü yayın yapan frekanstaki radyoları net dinleyebiliyorum.Ama bir çoğu üst üste.Mesela TRT Radyo 3 de Mozart piyano sonatı çalıyor.Arkada adam bağıra çağıra arabesk söylüyor.
İki müziği aynı anda dinlemek iğrenç oluyor.Bir de FM OSC açınca net çıkan kanalın dışındakilerde aşırı hışırtı var.
Yukardaki resimde varyabılın içini işaretlemiştim.
Varyabıl plakaları tam kapalı ise ibre 87MHz civarıdır. Tam açıksa 109MHz lerdedir.
Buradaki en büyük yanılgı şudur.
Varyabılın pozisyonu tam kapalı değilse yani 87MHz te değilse bobinin etkisi daha azdır. Varyabıl tam açıkken ise trimerler daha aktif iş yapar.
Varyabılın orta pozisyonunu yani 98MHz i bulmamız mümkün olmadığına göre ve ilk ayarlamamız gereken frekans band başı olan 88MHz olduğuna göre, varyabılı en kapalı pozisyona getirmeliyiz. (Kenardan bakarak)
Band başında olduğumuzu kanıtlamak için o frekansta yayın yapan bir istasyonun o pozisyonda duyulması gerekmektedir.
Bobinlerimiz kayık ve ayarsız oldukları için ilk anda herhangi bir istasyon duyamayabiliriz. Üstelik radyomuz basit üretim olduğu için bu frekansta yayın yapan bir istasyonu da çekmeyebilir.
İşte bu durumda sabır ve çok ince ayarlarla adım adım ve sabırla gıdıl gıdıl osc ve ant bobinini ayarlayarak band başında yayın yapan bir istasyonu bulabilmemiz lazımdır.
Bobinin ayarlanmasında herhangi bir bölgede hiçbir istasyon çekmeyebilir. Hatta tüm istasyonların kaybolduğu bir pozisyonda bobinin pozisyonu doğru olabilir. Sen bu anlarda istasyon yakalamaya çalışırsan hata olur.
Ancak anten bobinin ayarları da karışmış olduğu için her iki bobini de parelel olarak ayarlamalısın.
Mumlu olan anten bobininin ayarı bobini eğip bükmekle yani sargılarının aralarının açılıp kapanması ile hassas olarak yapılır. Öyle ki 1mm lik bir fazldan açıklık ya da kapalılık tüm bandın frekansını farklı bölgelere taşıyabilir.
Bu sebeple...
88MHz ten yayın yapan bir istasyonu başka bir radyo ile bulup hangisi olduğunu anla.
Varyabılın kenarından bakarak plakalarının tam kapalı olduğundan emin ol.
OSC bobinini bir miktar ayarlayarak istasyonu bulmaya çalış. Müspet olmazsa anten bobini 1 mm kadar açarak osc bobini yeniden en dipten itibaren ayarla.
Bu ayarlamaları 5-10 kez adım adım tekrar etmelisin. Ayrıca her tekrardan sonra radyonun ibresini yani varyabılı ile tarayarak band sonuna kadar durumlara bakarak varyabılı çevirmelisin.
Bu çevirme anında takip ettiğin istasyon (başka bir radyoda dinlemede olduğun) skalanın ortalarında falan çıkıyorsa bu durumda hem anten bobininin hem de osc bobininin self değeri fazla demektir.
Self değerinin azaltılması osc bobininde nüveyi biraz daha yukarı çıkartmakla, anten bobininde ise bobin aralarının daha da açılması ile yapılırlar.