Yamyam hocam ben de şimdi yaptıklarımı yazıyordum .Önce üzerinde küçük dişleri olan ama ısırmayan bir plastik buldum .Kestim biçtim çarkın döndüreceği bir duruma getirdim.(RESİM-1).Çok şahane değil ama işimizi görecek şekilde ileri geri düzgün ilerliyor.Önce ibreyi 88MHz e getirdim.FM OSC yi belli bir yere getirince kanallar duyulmaya başladı.Varyabl FM ANT trimeri önce şu pozisyonda idi. (RESİM-2 Görünsün diye resim üzerinde boyadım).Sonra tam ters yöne getirdim(RESİM-3).Birden radyodan gelen ses arttı.FM ANT ile oynayarak ve OSC bobinin nüvesini ayarlayarak 88.2MHz de yayın yapan haber kanalını tutturdum.
İkinci el radyo satışlarını incelemişsen görmüşsündür. Radyonun stereo lambası yanmıyo, tam çekmiyo veya benzer olgular yazılmaktadır.Bu yayını dinlerken diğer frekanslardan bir karışma yok.Ancak TRT radyo 3 dinlerken yine karışma oluyor çok zor ayarlanıyor.(Ben de kafayı bu TRT radyo 3 e taktım mutlaka temiz dinlemem lazım) Bu frekans karışmalarının sebebi nedir hocam?Bundan kurtulmanın yolu var mı?
Ayrıca öğrenmek istediğim konu şu;
FM OSC bobin ile Varyabl üzerindeki FM OSC arasında ne fark var?İkisi de FM OSC olarak devrede görünüyor.Hangisi neyi ayarlıyor? Bu konuda da beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Tüm bunların sebebi aslında FM tunerin ayarları ile ilgilidir. Nadiren de olsa arızalı ekipman olabilmektedir.
Bu sebeple bir ürün bu şekilde kötü çalışıyorsa değerini en az yarı yarıya hatta 4 te 1 e kadar düşürmektedir. Çünkü bu radyonun ayarlamaları teknik olarak çok kolay olsa da, çoğuları bu tekniği bilmemekte az çok bilgili olanlar ise gerekli ekipmanları sinyal jeneratörü veya benzer ölçü aletleri olmamasından dolayı yapamamaktadırlar.
Örneğin @ozgurece-TA3HGU almış olduğu cihaz.
Bu cihaz sağlam olsaydı sahibi 1000-1500TL gibi bir ücret talep ederdi. Sahibi bu radyoyu yaptırmak için ehil bir tamirciye nereden baksan 400-500TL gibi ücret ödemek zorunda kalırdı.
Senin mevzunda ise şu unsurlar önemlidir.
İlki TRT3 sana uzak bir radyomudur. Sinyal gücü ne kadardır. (diğer radyo ile anlaşılabilir) Arazi koşulları TRT3 için nasıldır. Bu unsurlar doğrultusunca bu istasyon sana zayıf geliyorsa bu basit radyo ile sağlıklı dinleyebilmen mümkün olmayabilir. Ayrıca yan kanallardaki istasyonların bu kanalı ne kadar etkilediği de önemlidir.
Bu tür unsurlar genellikle yönlü anten kullanımı ile halledilmektedir. Ancak basit radyolarda harici anten kullanımı mümkün değildir.
Radyonun ayarı bu haliyle iyi olsa da tam ayarlanmış olmayabilir. Tam ayarlayabilmek için ne yazık ki iki unsur vardır.
1 Ölçü aletleri. Sende bulunmuyor.
2 Sabır ve metanet. Sende her ikisi de var. Ancak sana buradan yardım edebilmem için tam olarak yapman gereken şeyleri tam olarak anlatabilemem. Çünkü anlatmak istediğim şeyleri yanlış anlayabilir ve yanlış uygulama yapabilirsin. Bu normaldir.
Eğer ibreyi bir şekilde halledebilmişsen skalayı görmem koşulu ile mümkün mertebe optimal bir ayar yapmanı sağlayabilirim. Ancak radyonun alış kabiliyeti doğrultusunda TRT3 için yine de garanti veremem.
NOT:
FM OSC bobin ve FM OSC trimer olarak iki ekipman vardır. Birisi bobin diğeri ise kondansatördür. Anten bobininde de bir veya birkaç kondansatör bulunabilir. Bu kondansatörlerin ayarları band sonlarında yani 100-108MHz ler bölgesinde yapılmaktadır. Ancak bu kondansatörlerin ayarları optimal yerlerinde değilse bobinlere parelel oldukları için bobinin rezonans frekansını değiştirmektedir. Dolayısı ile 88MHz te rezonansa gelmesi gereken bir bobin, bu trimerin kayık olmasından dolayı nüvesinin olması gereken yerinden daha yukarda veya aşağılarda olmasına etki edeceklerdir.