Aydınlatma Armatürü Topraklaması

alifuat

Üye
Katılım
29 Haz 2006
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
40
Özellikle konut projelerinde, aydınlatma armatürleri için 2X kablo gösterilmekte ve tesisat ta bu şekilde yapılmaktadır. Elektrik iç tesisleri yönetmeliğinde koruma iletkenleri yerden 230 cm yükseklikte olan olan aplikler için zorunlu kılınsa bile benim görüşüme göre aydınlatma armatürlerine daima topraklama iletkeni olan bir kablo çekilmelidir. Aydınlatma armatüründe ampul değişimi sırasında armatürün biyerinden tutulur bu durumda tuttuğumuz yer metalse ve kaçak varsa veya sadece orda değil de başka bir armatürde kaçak varsa, tesiste sıfırlama varsa (ki çoğu yerde olur) ve nötr hattı koptuysa bizim armatür gövdemiz de gerilim altında olacağından çarpılırız. Tüm bunlara mahal vermemek için bence tüm aydınlatmalara giden kablolar topraklama iletkeni içermelidir.
Eğer dairemizde kaçak akım rölesi varsa ve aydınlatmamız topraklı değilse bu röle ancak üzerimizden akım geçtikten sonra açacağından topraklama iletkeni çekilmemiş bir aydınlatma armatürü tehlike oluşturacaktır.
Ayrıca binadaki tüm metal aksamların kesintisiz olarak topraklanması gerektiğinden dolayı da bunları projelerimizde açıkça belirtelim.
Tüm bunları yaptık diyelim peki uygulamada ne olacak,biz istediğimiz kadar düzgün proje yapsak dahi ehil olmayan elektrikçiler yine bildiklerini okuyacaklardır. Ya da işini bilmeyen veya sadece imza atmaya yarayan mühendisler nedeniyle hayatlarımızla oynanacaktır.
Bunları yeni kiralamış olduğum dairemdeki elektrik tesisatını gördükten sonra yazmaya karar verdim.
Elektrikçi lambalara faz olarak bir siyah kablo ve nötr olarak ta odasına göre bazılarına sarı yeşil bazılarına da mavi kablo çekmişti, fakat kendisine göre nötr olarak çektiği kablo topraklama kablosuydu ve lambanın yanması için bir ucuna faz bir ucuna toprak bağlamanın doğru olduğunu iddia etmekteydi. Herhanbi bir kaçakta da dairenin kaçak akım rölesinin beni korumakta yeterli olacağını düşünmekteydi. Bu adam 40 yıllık elektrikçiydi.Daireyi ve binayı daha uzun incelesem kimbilir neler görücem daha.
Bu kadar basit bağlantılarda sırf yeterli denetim yapılmaması yüzünden insan hayatının tehlikeye girmesi ne acı...
Yorum sizin.
 
Sn. alifuat
Hani atasözümüz varya deveye sormuşlar boynun niye eğri? deve de nerem doğru ki demiş.
Hap yap para kap felsefesinde olan,işbilmez imza at para kap cı meslektaşlarımız oldukça sorunlar bitmez.
Elbette her şeyin başı eğitim ama bence kısa ve orta vadede çözüm sıkı denetimden geçiyor.kontrol teknisyenleri,kontrol mühendisleri meslek içi eğitimlerden geçirilip,denetimi kabul işlemlerini hakkınca yapmaları sağlanmalı.denetimden geçen yerlerde ara sıra müfettişlerce kontrol edilmeli.Rüşfet içinde pratik bazı önlemler alınmalıdır.Tesisi uygulayan işi bilmiyor,kontrol eden bilmiyor.Rüşfet almış başını gidiyor.
profesyonel büyük ölçekli projeler ve işini dürüst yapan az sayıdaki meslektaşımız ve az sayıdaki kontrol teknisyeni veya mühendisi sayesinde sistem ayakta duruyor.Çoğu çoğuda milli servet heba oluyor.Can ve mal kaybı oluyor.Adliyede bilirkişilik müessesesi de deveye benzediğinden hakimlerde işin içinden çıkamıyor.TEKNOLOJİ ÇOK HIZLI İLERLİYOR AMA TÜRK İNSANINA OLMASI GEREKENDEN KAT KAT FAZLASINA MAL OLUYOR.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,808
Mesajlar
930,309
Kullanıcılar
452,614
Son üye
Usta Mühendis

Yeni konular

Geri
Üst