Aynı iki tesisin Jeneratör ile Çalışmaması

Nacreseng

Üye
Katılım
15 Haz 2009
Mesajlar
46
Puanları
1
350 kVa 280 kw olan bir jeneratörümüz var.

Bu tesiste iki adet aynı yüke aynı motorlara sahip tesisler var.paralel çalışıyorlar.Ama Elektrik gittiginde sadece biri için çalışma yapıyoruz.ama bir tesisimizde sıkıntı yokken yine aynı çalışma prensibi olan 2 adet motorumuz aynı anda çalışıyor 4-5 defa start aldırınca ancak çalışıyor ama yüke girdiginde termik atıyor tabi bunda jeneratörümüze bişey olmuyor 1. tesisimizin termikleri atıyor..degerleri aynı olan boyle iki tesis için fark neden olabilir.önerisi olan arkadaslar teşekkürler.
 
jeneratör voltajında çökme oluyor ise sistemden yüksek akım geçtiği için şalter açabilir.bu tip sorun var ise voltaj regülatörünü incelemek lazım.
 
75 kw iki motor,3 adet 11 kw motorlar toplamı bi de su pompası 7,5 kw ufak.bu sekilde bir tesis çalışıyor ama diger tesisin 2*75 kw motorları olan sistem hiç bir yük yokken startta (4-5 kere start aldırdıktan sonra)yada yüke girince termiği atıyor anlam veremiyorum..Ama ben bu tesisler aynı baradan şebekede aynı şekilde besliyoruz normalde ikiside çalışıyor..iki tesisi boşaltmak için genelde jeneratörü çalıştırıyoruz ama digeri jeneratörle hiç çalışmıyor.Bu da benim için çok sıkıntı oluyor.bunun için benden önce bir kaç defa gelinmiş ama sonuç aynı.bu hafta jeneratör bakımları yapılacak ama bilmediğim bir sey varmı.ornegin ufakta olsa faz dengesizlii var ya da termik daha mı hassas öbürüne göre özelliğini yitirmiş olma ihtimalimi var tesis yapımı eski ama alman malı kullanılan malzemeler ve işçilik çok iyi.normal şebekede bir gün olsun sıkıntı olmuyor.yardım edebilecek arkadaslardan fikir almak isterim.tşkler
 
Son düzenleme:
Biraz basit bir şey olacak ama, motorların kontaktörlerinde, gerilim ölçümü yaptınız mı? Gerçekten 3 faz geliyor mu ? Ama kontrol kalemi ile bakmayın.Gerilimleri ölçün. Jeneratörü motoru bir kenara bırakalım. Bir termik neden atar? Üzerinden aşırı akım geçtiği için atar değil mi?
Bunun Muhtemel sebepleri:
1-motor arızalı (sizde bu olmasa gerek)
2- Kablo kısadevre arızaları.( bu da olmamalı)
3- Motor milinde aşırı yük ya da kilitlenme olmasından dolayı, motorun aşırı akım çekmesi.( sistem boşta diyorsunuz)
4- Motora bir fazın eksik gelmesi sonucu, motorun kalan 2 sargısının aşırı akım çekmesi.
Bence sizin derdiniz, 4. madde. önce fazları voltmetre ile ölçün. Faz faz arası her birinde 380 volt civarı görmeniz lazım. Diyelim ki ölçtünüz ve, her faz arası gerçekten de 380 volt civarı. Yetmez. Fazlardan birisinin kabloları kötü temas ediyor olabilir, jeneratörde bir sıkıntı olabilir ve gerilim gördüğünüz halde, motor çalışmaya başlayınca, yani yükte iken( motora bağlı olan yükten bahsetmiyorum, motorun kendisini yük olarak söylüyorum) o iletkenden yeterli akım geçmeyebilir ya da jeneratör arızasından dolayı akım veremiyor olabilir.
Bunu anlamak için de, motoru çalıştırdığınızda, her fazın akımını tek tek ölçmeniz lazım. Her faz hemen hemen aynı akımı çekmelidir. Aslında motor devrede iken gerilimleri ölçseniz de aynı sonuç gibi ama en sağlamı akım ölçmektir. Ben bu şekilde, bu sorunu çözeceğinize inanıyorum. Jeneratör denilince, frekans ta aklıma geliyor ama, bu genelde Elektronik cihazları düzensiz çalıştırır. Anormal bir frekans değilse, motorların sadece devir sayısı değişir. Termik atmaz. Ama olur ya, 70-80 hatta 100 Hz gibi anormal bir frekans varsa, o zaman motor tam gaz dönmeye çalışıp, kalkış yapamayıp termiği attırabilir.
Yani:
1- termiği atan kontaktörün, mümkünse çıkışından, gerilim ölçümü
2- aynı yerden akım ölçümü
3- jeneratörün frekans ölçümü
Bunları yaparsanız, arızanın neden kaynaklandığını bulursunuz diye umuyorum .
İyi çalışmalar...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst