B tipi mi C tipi mi?

B tipi ve C tipi sigortalar hakkında döküman ekleyecek olan birisi var mı?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
arkadaşlar C tipi daha uygun çünkü ilerisi sorun olmaması lazım ama arkadşın sorduğu bir başka soru var ... acaba ilk başta B tipi taktıktan sonra daha sonrasında C tipine değiştirilebilir mi sorun çıkar mı?
 
Tesisat için herzaman b tipi kullanılır eger gecikme durumunda tesisata zarar verirseniz kendinizi duvar kırarken bulabilirsiniz ;)
 
eyer evde anı ısıtıcı yok ıse b tıpı uygundur eyer varsa o hata c tıpı takılır saygılar.

arkadaşım rezistanslı bir sistemde neden c tipi sigortaya ihtiyaç duyulsunki ilk andada sonradanda akımı kademesine göre standart çekecektir.özellikle elektrikli termosifon yada ani su ıstıcılarında B serisi kullanmalısınızki bir problem anında erken atsın çarpılma riskiniz azalsın.

10A b tipi sigortaya klima tesisatı bağlanmaz çünki lamba hattıdır ve tesisat kabloları demeraj akımları için çok ince kalırlar yangına kadar gidebilecek sorunlar çıkartır.size tavsiyem ehliyetli bir elektrikçiye C tipi 16A sigorta ile prizlerin beslendiği kalın kablolara bağlattırmanızdır.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
10A b tipi sigortaya klima tesisatı bağlanmaz çünki lamba hattıdır ve tesisat kabloları demeraj akımları için çok ince kalırlar yangına kadar gidebilecek sorunlar çıkartır.size tavsiyem ehliyetli bir elektrikçiye C tipi 16A sigorta ile prizlerin beslendiği kalın kablolara bağlattırmanızdır.

lamba linyeleri 2,5 nya ,sortiler 1,5 nya değilmi.:rolleyes:
 
1990'lı yılların sonlarında otomatik sigortalar IEC standatlarına göre sınıflandırıldılar.Daha önce ki yıllarda L tipi(hızlı açan) ve G tipi(gecikmeli) sigortalar bulunuyordu.

Bunların yerine;

B tipi(çok hızlı) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 5 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 50A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri olarak aydınlatma sistemleri.
U tipi( hızlı) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 8 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 80A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri olarak aydınlatma sistemleri üzellikle flürasan lambalar.
C tipi( yavaş) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 10 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 100A olaştığında ani açma yapar.
D tipi( çok yavaş) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 15 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 150A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri motorlar. Piyasada bu sigortalar çok pahalı olduğundan motorlar için kullanılmaz genellikle bunun yerine C tipi sigortalar tercih edilir.
 
çok yararlı bir açıklama
 
WhatsApp Image 2018-03-10 at 15.37.05.jpeg
IMG-20180322-WA0010.jpg
IMG-20180322-WA0004.jpg
arkadaşlar evimdeki sigortaları değiştirmek istiyorum.

sebebi şu ki, hali hazırda popüler olan bilgisayar donanımı çalıştırıyorum. toplamda 3500w civarı tüketim var anlık. 7/24 çalışıyor. aynı odada klima da olacak. fakat yan odalarda fırın, ütü, süpürge vb yüksek akım çeken bir alet çalışınca sigorta atıyor. yan odalar da aynı 16A sigortaya bağlılar. aşağıda hali hazırdaki sigorta kutusuna bakarak, nasıl bir güncelleme yapmam gerekir?
*odada tek priz var.
*koridorda duvarda hat çekmeye müsait bir bağlantı var.

Sorular:
>B tipi mi C tipi mi olmalı
, bi arkadaşım C tipi taktırmış sıkıntı yaşamıyorum dedi.
>en fazla, duvardaki hatları ve diğer ev aletlerinin de güvenliğini düşünerek kaç amperlik sigortalar taktırmalıyım?
>sigortayı atmayacak şekilde yükseltsek bile, 3500w anlık çeken donanım+klima tek prizden beslenebilir mi?
>3500w donanım+klima+yan odada farklı prizde ama aynı sigortaya bağlı fırın vb. evdeki altyapıyı zorlar mı?

>Sigorta markası ne olmalı?
>yaklaşık maliyeti ne olur?

Bilgi ve tecrübeleriniz için şimdiden teşekkürler...

bu arada c tipi sigorta kutusu arkadaşıma ait. bendeki halihazırda aktif olan SIGMA sigortalar. ve odaya bağlı olan da işaretli sigorta. binamız yaklaşık 5 yaşında.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
bi arkadaşım C tipi taktırmış sıkıntı yaşamıyorum
Sigortanın atmaması sıkıntısızlık değil sıkıntıdır aslında . Evlerde aydınlatma linyelerine B10 , priz linyelerine B16 , özel linyelere B20 takılır . Evlerde C tipi sigorta kullanılmaz. SİGMA iyi markadır , kullanılabilir , maddi durumunuz iyiyse çakma olmamak kaydıyla SİEMENS kullanmak çok makbuldür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,944
Mesajlar
921,896
Kullanıcılar
451,124
Son üye
MEK3232

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst