Basit elektronik devreler

boyle sorular sormanız cok ıyı oluyor bılımıyen arkadaslarımız bırseyler ogrenebılır bende dahil :D

hocam yorumunuz doğru ancak bu devreyi hiç sağlıklı bulmadım. Zenerle yapılan doğrultucu kondansatorde 9 volt biriktiriyor ancak iki kırmızıled 4 yada 4.4 volt yapar. Mantıklı değil.

hocam yorumunuz doğru ancak bu devreyi hiç sağlıklı bulmadım. Zenerle yapılan doğrultucu kondansatorde 9 volt biriktiriyor ancak iki kırmızıled 4 yada 4.4 volt yapar. Mantıklı değil.
Bundan önceki devremizde 1 led için 1.6 V yetiyordu. Şimdi neden 2 tanesi 4.4V çıktı.
Serkan ustam zenerden 9 V DCV olarak çıkıyor değil mi? Öteki türlü köprü diyot yok zaten.

kırmızı ledler maksimum 2.0 volt 2.2 volt ile beslenir.

evet zener burada voltajı sınırlama ve alternatif voltajı doğrultucu şekilde kullanışmış. Bu yüzden sağlıklı bulmadım
ayrıca ledlere serı dırençte takmak lazım.

kırmızı ledler maksimum 2.0 volt 2.2 volt ile beslenir.

evet zener burada voltajı sınırlama ve alternatif voltajı doğrultucu şekilde kullanışmış. Bu yüzden sağlıklı bulmadım
ayrıca ledlere serı dırençte takmak lazım.
Anladım Serkan ustam. Ustam 1N4007 diyotun görevi nedir burada? Olsa ne olmasa ne?

o diyorum görevi doğrultucu dur. Alternatif voltajı doğru voltaja donusturmenin bir kaç yöntemi var. Tm dalga doğrultma gibi yarım dalga doğrultma gibi. Pc ye geçince bu doğrultucuları detaylı anlatırım resimler eklerim. Hocam bunları soruyorsanız geçmiş olsun sizide kopuk elektronikçiler klubune alalım.

o diyorum görevi doğrultucu dur. Alternatif voltajı doğru voltaja donusturmenin bir kaç yöntemi var. Tm dalga doğrultma gibi yarım dalga doğrultma gibi. Pc ye geçince bu doğrultucuları detaylı anlatırım resimler eklerim. Hocam bunları soruyorsanız geçmiş olsun sizide kopuk elektronikçiler klubune alalım.
İstediğin kulübe al abi ya öğrenecem ya da öğrenecem. Zaten sıkıntı bu parçaları devre üzerinde yorumlayamıyorum istediğim kadar parçaların okuyayım devre de yorumlayamazsam anlamı yok. Yardımın için teşekkürler.

Doğrultmaçlar

tek diyotla iki diyotla ve dört diyotla yapılabilir. Yarım dalga ve tam dalga doğrultulur. Dalga şekillerini aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

filtrelemetumu1.jpg

Doğrultmaçlar

tek diyotla iki diyotla ve dört diyotla yapılabilir. Yarım dalga ve tam dalga doğrultulur. Dalga şekillerini aşağıdaki resimlerde görebilirsiniz.

filtrelemetumu1.jpg

elemanları ne işe yaradıgını bılıyorum ama kendım bır devre tasarlamak ıstıyorum nasıl yapabilirim ?

Devre tasarımı kolay bir iş değildir. Bir zamanlar bende devre tasarlama konusunu düşündüm nasıl yaparım diye ama işin içinde çok çok çok incelik olduğu için tasarım konusunda profesyonel olmak lazım.

Tabi basit şeyler yapacaksanız o zaman belki olabilir ancak karmaşık devre olacaksa işin içinde çok ince hesaplar var.

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri