basit kondansatör test devresi

alp_caner

Üye
Katılım
7 Ara 2012
Mesajlar
150
Puanları
1
konuyu kaldırdım ustalarım sağlıklı çalışmadığı için.herkese teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Merhaba,

Sondan başlayalım, siz videonuzu youtube sitesine yükleyin, buraya da linki kopyalayın,
o zaman herkes izleyebilir.

Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla siz zaten bu devreyi yapıp, çalıştırmışsınız, videosunu bile çekmişsiniz.:)

Ama yaptığınız işlemin doğruluğundan, amaca uygunluğundan emin olamadığınız için buradan onay almak istiyorsunuz.

Yaptığınız devre akıla, fikire, ilime, bilime, sağlığa ve çevreye uydundur,
iyi günlerde kullanınız.:)
 
Selam değerli ustalarım.Bir konuda sizinde bilgisini almak istiyorum.Ustalarım ben kondansatörün DC akımda yalıtkan duruma geçmesi esasına göre basit bir kondansatör test devresi yaptım.Devrede bir adet kırmızı led var,ledimize bağlı seri bir direnç var 680 ohm'luk,bir adet 9v pil ve 2 adet krokodil kablo kullanıyoruz.Çalışmasıysa şöyle:ölçeceğimiz kondansatörün + ucuna pilimizin + ucunu krokodil kabloyla bağlıyoruz.Pilin - ucunu ise devrenin - ucuna bağlıyoruz.Kondansatörler dc de şarj olana kadar akım akıttıkları,şarjları tamamlanınca yalıtkan duruma geçtikleri için kondansatörümüzü devredeki yerine değdirdiğimiz zaman kırmızı ledimiz kondansatörümüz şarj olana kadar yanmaya başlıyor.Kondansatörümüzün şarjı arttıkçada parlaklığı azalıyor ve şarjı tamamlanınca led sönüyor.Ben bu devrede bu sayede kondansatörümüzde açık devre arızası,sızıntı yada kısa devre arızası olmadığını bu şekilde anlayabileceğimizi düşündüm.Çünkü açık devre olsa kondansatörü seri bağladığımız için devreden akım akmazdı,eğer kondansatör sızıntı yapıyor olsaydı lamba belli bi parlaklıkta yanar kalırdı,yada kısa devre olmuş olsa sürekli yanardı diye düşünüyorum.Acaba doğru mu bu deney sizce? Bu devre tamir yaparken sağlamlık kontrolünde kullanılabilir mi tecrübeli ustalarım?vidyoda kayd ettim ama bi türlü yükleyemedim siteye
Vidyoyu eklemek için mesaj yazma penceresinin üst kısmından "resim" ekleme yanında "medya tuşundan" linkini vermen gerek ama öncelikle youtube gibi vidyo yükleme sitelerine yüklemelisin, veya zip rar şeklinde yükleyip link eklemeli.
 
Merhaba.Kitaplarda adından pek de söz edilmeyen (Megep dökümanları'nda dahi) şimdiye değin de rastlamadığım,gayet mantıklı ve pratik bir test metodu.Örneğin tüm kaynaklarda avometre ile diyot/ buzzerli omaj test kısmından devreden ayrıldıktan sonra (Bağımsız) olarak test sırasında dijital veya analog göstergenin sağlamlığında, şarj olup da belirli bir değere de yükselmesi,sonrasında bu akım aldığının görülmemesi sağlamlık testi olarak da vardır.Ama seri led bağlantısı ile bu kondansatörün şarjı sonunda, ledin yanmadığıyla ilgili bir test halihazırda da yoktur benim bildiğim üzere.

Yalnız mosfetlerin test işlemi sırasında örneğin parmak direnci ile bile mosfetin tetiklenip yandığını göstermek amaçlı ledle seri olarak güç kaynağından mosfetin tetiklenip yanmasında bu ledin hafifçe yandığının görülebileceğinden mosfet testlerinde (Yabancı kaynaklarda) ayrıca bahsedildiğini de okumuştum.Bir de ledden seri olarak geçen akımın ni-cd kalem pilleri (AA) şarj ederken ledler kırmızı yanarak (akımı sınrlayarak,tampon görevi görüp) eski 4'lü kalem pilli şarj cihazlarında bu seri yöntem kullanılmıştır benzer olarak.Ancak burada şarj bittiğinde veya şarj düşükken ledler yine ayni şekliyle de yanmaktadır farklı olarak.Bazı şarj cihazlarında da şarj bitince ayrı bir led yanmaktadır,ama seri bağlantının dışında,başka bir yöntemle çok da yanılmıyorsam.

Bu kimsenin düşünemediği güzel düşünceyi (Bu parlak fikri) herkesin de görebilmesi için, sn.by lent'in de söylediği şekilde olayı en kısa zamanda youtube'da video ile yayınlamaya çalışın.Tüm olumlu tepkileri biz de görmüş olalım böylece.Çok güzel bir fikir.Tebrikler.Kolay gelsin..
 
Son düzenleme:
arkadaşlar malesef sağlıklı bi devre değilmiş kaldırdım konuyu ilginiz için teşekkür ederim.
 
Son düzenleme:
Mantıklı ve pratik çözüm olarak çok güzel bir noktaya değinmişsiniz. Videonuzu da izlemeyi isterim.

Bu yöntemle yüksek kapasiteli 100 mf ve üzeri elektrolitik kondansatörleri sağlamlık testi yapılabilir. Şarj esnesında kısa süreli bir akım çekeceği ve dolduğunda akım çekmemesi gerektiği için çalışacaktır.

Ancak değeri kaymış kondansatörü tesbitte bu yöntem işe yaramayabilir. Yada küçük değerli kondansatörlerde şarj süresi çok çok hızlı olacağı için çalışmayabilir.

Kolay gelsin iyi çalışmalar.
 
konuyu kaldırdım arkadaşlar deve sağlıklı değil
 
Son düzenleme:
Sızıntı varmı yada kısa devre açık devre varmı diye bakılabilir evet. Birde kondansatör dediğimizde nanofarad pikofarad kapasiteli kondansatörlerde var.
 
47 mikro farad kondansatörü ölçtüğümdede led bir miktar yanarak kaldı.
 
konuyu kaldırdım devre sağlıklı değil
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,069
Mesajlar
932,771
Kullanıcılar
453,065
Son üye
jros

Yeni konular

Geri
Üst