Bilgisayar Laboratuarında 3 Fazlı Tesisat???

yunus_ arkadaşım, doğru diyorsun topraklamayı da yakında yapacağız.
Diğer arkadaşlar kontaktör nötürü sağlamken pc nötürlerinin kopma ihtimalinden bahsetmişler, Bu olasılık çok zor, çünkü hepsi panoda aynı noktadan nötürü alıyor ve dağıtım buradan yapılıyor.
Ancak diyelim ki dağıtım noktasından sonra, örneğin prizdeki arızadan dolayı nötr koptu, kopsun... Pc çalışmaz ve bir sorun teşkil etmez.
Nötürün kopmasının tehdit oluşturabileceği nokta, yıldız noktası diyebileceğimiz 3 fazın nötürünün birleştiği yerden öncedir. çünkü yıldız noktası da bir nötr noktasıdır, ancak laboratuarda 3 fazı tam dengeli dağıtım yapamadığımız için yıldız noktası dengesiz ve tehdit oluşturuyor. Ama bu tehdidi kontaktör bertaraf ediyor.
aykara19 arkadaşım, her laboratuar ayrı fazlardan beslenirse daha sağlıklı olur demiş. aslında doğru ancak sakıncaları olduğu için biz bu şekilde dağıtmayı uygun gördük. Şimdi şöyle düşünelim, diyelimki 4 laboratuar var ve bunlardan 2'si aynı faza düşüyor. Peki sadece bu aynı faza düşen laboratuarlar çalışıpta diğerleri çalışmadığı durumda ne olur? Ben söyleyim, bir fazdan 60A çekilirken diğerlerinden sıfır. İşte bu istenmeyen durumu 3 fazlı tesisatla engellediğimi düşünüyorum. ;).
İlgilenen arkadaşlarıma yorumları için teşekkür ediyorum.
 
sayın abuzettin20 burda korkulan durum pc pirizlerine gelen nötr beslemesinin kopma veya tahrip olasılığıyla pc lerin zarar görmesidir.

benim anlatmak istediğimde şudur;
diyelimki dizilim sırasına göre pirizlerin nötr bağlantısını birbirine atlamalı olarak iletimi sağlamak
ve diğer pirizlerde yapılan sıralı nötr atlamsı gibi son pirizdende kontaktörün bobin nötr ünü vermek.

eğer bu şekilde olursa yani sırasına göre nötr atlama yapılır en son olarakta kontaktör bobinine verilir ise bu durumda her hangi bi şekilde piriz piriz arası kopma v.s veya nötr ana iletkeninde kopma v.b. sorun olursa kontaktörde haliyle kapama yapmaz devreye pirizlere enerji vermez.
 
Teknoseko arkadaşım, yorumların için teşekkürler,
Aslında fikir güzel, arkadaşlarımla bu konuyu görüşüp tesisatı değiştirebiliriz, ancak tesisatımızı daha iyi anlamanız için şekli biraz düzelttim.Nötürler bir noktada toplanıyor. Tesisat 3x2.5 mm2 NYY kablo ile yapılmış durumda, her kablo 4 yada 5 pc'yi besliyor ve 5 adet 3x2.5 luk kablolar panoya kadar geliyor. Şekli incelerseniz burda nötr açısından bir arıza olması ihtimali yok gibi...
 
vurguladığın noktada hakılısın böyle bi sorunun oluşma ihtimali çok düşük olduğuna eminim ama açıklamalar içerisinde böyle bi durum söz kunusu edildiği için bende en basit çözüm yolunu sunmak istedim. yoksa böyle bi sorunla kolay kolay karşılaşmayacağına eminim.
 
İyi günler.Sigorta şimdi neden atmıyor?Çünkü şimdi g tipi sigorta kullanılmış.G ve C tipi sigortalar,benim bildiğim gecikmeli sigortalardır.Sistemin kalkış anındaki aşırı akımının tolere edilmesi gerektiğinde kullanılır.
Siz kontaktörü boş verin de nötr koparsa topraklamanın hali ne olacak :)
Ben şemayı göremiyorum bu pc de ama anlattığınıza göre sıfırlama yapılmış.Nötürün kopması demek cihazdan dönen fazın gövdeye verilmesi demektir.Hem gövdeye dokunanın çarpılmasına neden olabilir hem de pc gibi cihazlarda sanırım cihaz da zarar görür.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst