Bunalmis
Profesyonel Üye
- Katılım
- 4 Şub 2007
- Mesajlar
- 1,067
- Puanları
- 281
Geçen gün SUCUK aldım.
Satıcı ucuz fermente sucuk var dedi. Bir kilo aldım
Ne demek fermente diye diye sordum. Isıl işleme tabii tutulmuş abi dedi.
Ekli dosyayı görüntüle 109174
Mantık doğru. Ancak kibrit kutusunun duruş şekli önemlidir.
masada yatay ve çapraz konumda ise bakar bakmaz görüntü formatını tahmin edemezsin.
Yani fermantasyon ya da mayalanma kurutma islemi demek olmuyor.
Bunu da yanlis anlamissin. Isi vererek yada kopurtelerek fermante edilmiyor. Fermenta islemi esnasinda isi ve kopurme olusuyor.
Burda isiyi biz vermiyoruz. Isiyi fermentasyona ugrayan nesne uretiyor. Kimyasal enerji isi enerjisi uretiyor.
Hani cimleri/otlari kesip bir yere yigarsin, bir sure sonra cimlere dokundugunda acaip sicak olduklarini farkedersin ya, iste kesilmis otlar fermantasyona ugrarken / cururken aslinda orda kimyasal olaylar olur ve isi enerjisi aciga cikar.
Gubrede oyle. Hayvansal gubreleri yigin haline getirirsen acaip isi uretirler.
; --------------------------------------------------------------
Steril ortamda eti kuruturarak ve ustunu kaplayarak etin daha uzun sure saklanmasini saglayabilirsin. Fakat bunun adi fermente islemi degil.
Mesela !! taze !! baliklar temizlenir yikanir boylece yuzeysel bakterilerden arindirilir. Sonra tuzla kaplanir. Tuz bakterilerin uremesini durdurur hatta oldurur. Tuz bir miktar da balik vucuduna gecer.
Tuzlanmis balik steril ortamda kurutulur. Boylece bakterileri olmus olur. Sonra tekrar yikanarak balik tuzlarindan arindirilir. Ardindan duman ocaginda dumana maruz birakilir. Ardindan sogutulur.
Bu islem ardindan balik hem farkli bir lezzet kazanir hem de cok uzun sure saklanabilir. Tabiki tum bu surecete et fermente de olur. Sonucta fermenteye mayalanma derken curume yakistirmasi da yapilabilir.
Curume diyince akliniza les haline gecme gelmesin. Kebaplik et hazirlandiktan sonra dilediginiz sekilde sutle, sarapla, birayla, maden suyuyla yikanir. Bu parcalanmaya curumeye neden olur (fermente de olur) ve eti yumusak hale getirir. Yani lezzetli yumusak bir kebap yerken aslinda curuk et yiyiyoruz.
;-----------------------------------------------------------------
Bazi peynirler de balmumu ile kaplanir. Bunlar evet hepsi hava ile temasi engelleyip raf omrunu uzatmak icin.