Bir elektrik mühendisinin yardım arayışı...

Bizim asıl sorunumuz bu... Mesleğimizin sorunu yani...

Yahu adam 6 yıl okuyup mezun oluyor. Ne oluyor? PRATİSYEN HEKİM... Sonra dilerse uzman olmak için, uzmanı olduğu işte operatör olmak için gene okuyor... Sonra diyelimki kardiyalog oluyor... Onca sene oku,kalp ameliyatları yap, sonra sünnet olacak kendi çocuğunu üroloğa götür... :) :) :)
Ama böyle...

Bizde nasıl ?
Elektrikçiysen bu koskoca dalın herşeyini bileceksin... Yok böyle birşey... Mümkün de değil...
Ya tesisatçısın, ya panocusun, ya otomasyoncu, ya yüksek gerilimcisin... Hatta bunların içinde de bir sürü branş var... Belki pek çoğu hakkında belli miktarda bilgin olacaktır, ama mutlaka profosyonel olduğun bir dal olmalı...
 
Arkadaş net olarak konuşuyorum, diğer arkadaşların söylemdeği birşeyi 8 yıl boyunca önemli bir faktörü gözden kaçırmışsın "kpss". Şimdi birileri burun kıvırcak, gülecek ama devlette çalışma alanını düşünmemişsin. Bu sene başı elektrik ile elektrik-elektronik mühendisliği kodları birleştirildi. Bundan önce elektrik mühendisleri çok kolay devletin en iyi kadrolarına girebiliyordu, nerdeyse kpss formalite bir sınavdı. Şimdi bu iki meslek kodu ayrılma ihtimali var ama bu süreye kadar kpss puanları devlette iyi bir kurum için 90 küsürlü puanlar gerekirki, mezun olalı 8 yıl geçmiş, şantiyede çalışılan biri için bu sınava hazırlanmak çok zor. Kaçırdığın fırsatı anlatmak istedim.

Öncelikle aşağı yukarı bu sektörde çalışan her mühendisin sorduğu sorulara sahipsin, burdaki arkadaşların önerisi tabii olarak kendi işini kurma yönünde, iyi hoş ama ben kurdum, sen kurdun, o kurdu , bu kurdu, falancı kurdu,... herkes patron olsun o zaman 30 ve küsüründe. Herkesin yapısına uygun mudur iş verenlik? Rekabetin bu kadar çok olduğu ortamda hep diken üzerinde olmak, iş bitiricilik özelliklerine sahip misin?

Bir kere kendi firmanı kurdun mu, ailene zaman ayırabileceğin fikri ilk zamanlar için imkansız, çünkü haftasonu dememeden çalışacaksın. Eğer para kazanmaya başlarsan bu sefer para hırsıyla daha çok çalışacaksın. Yeterli sermayen var mı? Güvenilir ortak var mı? İşin teknik yönüne vakıf mısın? bunları iyice tartıp düşün. Aşağı yukarı bu sektörde her çalışan kişi bi kere iş kurmayı düşünmüştür. İşi idame ettirenler %30 dur.o diğer %70 kimse bahsetmez. artık 1980 lerde değiliz, piyasa şartları 2010 lu yıllar. Her yer mühendis her yer elektrik firması. 1994-2001-2008 yılındaki gibi artık krizlerimiz periyodik olarak alışkanlık yaptı. Daha geçen sene 17 yıllık firması batan bir ağabeyimiz görüştüm, evine haciz gelmiş, mahkemede borcu ödemeyezse hapse girecek. Bir 5 yıl önce bunu düşünmek imkansızdı. Bana gel beraber çalışalım sana da iş yeri açarım diyordu. Nerden nereye.

Elektrik firması derken taahhüt sektörünü kastediyorsan, çalışma şartların şantiyedeki işinden daha ağır olacaktır. Hatta bir kaç şantiyeden aynı anda sorumlu olabilirsin. Altında bir araban, bir laptop, bir cep telefonu koştur durursun. cumartesileri unut hatta pazarları bile çoğu zaman çalışmak zorunda kalırsın. Mesala istanbullu isen cumartesi saat akşam 7 de kocaelindeki şantiye ye gitmek durumunda kalabi,lirsin. Panocuda çalışasan iş bitirmek için sabah akşam çalışırsın. Kobilerde çalışmak akıl karı değil ama eğer kendi işini deneyeceksen o alandaki bir kobide çalışarak o piyasayı öğrenebilirsin.

Eğer kendi işi yapacak durumun yok dersen, kpss ye sıkı sıkı çalış, o zaman ailene ve sevdiklerine düzgün bir yaşamın olur. Bu ülkede asteğmen ve polis 2.200 lira maaşlarla çalışırken, devlette ve bir kitte 2.700 ortlama + dil tazminatı (50-270 tl arası) maaş, haftada 40 saat çalışma + haftasonu-resmi günler full tatil, yıllık izin 20 gün daha sonra 30 gün. 17-17.30 paydos. Lojman, kreş vs. imkanları olan kamuyu es geçme arkadaşım.
 
konuyu ve bütün mesajları okudum... ilk önce şunu bilmeni istiyorum iş hayatına atılmadan bir sürü mühendislik öğrencisi aynı sıkıntıları taşıyor... öğrenciyken ne yapacağını bilmiyor... en azından senin 8 yıllık tecrüben var ve o alanda kendini geliştirmişsin... ben senin yerinde olsaydım kimsenin dediğyle hayatıma yön vermem.. burdaki hiç kimse seni senden daha iyi bilemez... ne yapabileceğini neleri başarabileceğini sen bilirsin... bazı arkadaşlar kpss yle atanıp rahatına bak diyorlar bazıları işini kendin kur vs... benim bildiğim kadaryla ilk atanan bi mühendis çalıştığı yere ve alanına göre 1800-2000 lira arasında alıyor... çok cazip geliyor :) hafta sonun var mesai saatin belli... kendim için konuşursam ben bu kadar ağır eğitimin üstüne bide kpss ye çalışıp buna razı olmak gelmiyor içimden... kısmetimiz nedir nerden ekmek yicemizi biz bilemeyiz ama bazı şyleri baştan kabullenmemek gerekir diye düşünüyorum... taahhüt işiyle uğraşmak istiyosan iyi bi sermayen ve çevren olması lazım.. örnek veriyim benim bulunduğum il de yaklaşık 30 tane elktrik mühendisi var emo ya bağlı... o.g projeleri alıp tamamlıyorlar... bi rekabet ortamı var.. tanıdığın olması ve siyasi bağlantısı olanlar tabiki avantajlıdır... zaten apartman projesi falan onları mütahitler kendi tanıdığı mühendise yada mimarın anlaşmalı olduğu mühendise çizdiriyorlar... bi arkadaş sölemişti inşaat sektöründe inşaat mühendisleri daha fazla kazanıyor diye... asıl kazanan mimar ve inşaat mühendisi... elektrik mühendiside ikinci planda... atladığım bi sürü şey var kısalttım :) ben henüz mezun değilim inşallah bi kaç ay kaldı.. tanıdığım mühendis çevremden bunları biliyorum... kendine olan inancını kaybetme... neyi yapabilirim diyosan onu yap... kolay bi iş yok ama sana uygunu mutlaka vardır...
 
kolay bi iş yok ama sana uygunu mutlaka vardır...

Bu çok doğru bir söz...
Her yiğidin gönlünde bir aslan yatar...
İstemek yapmanın yarısıdır...

Herşey, herkesin gönlünce ve -mutlaka- HAYIRLI ise olsun inşallah...

Evet kolay iş yok... Şartlar oluştuğunda başarılamayacak iş de yok... Hedef ve hedefe götürecek araçlar iyi derlenmeli... Tüm imkanlar masaya yatırılmalı... Ne kadar sermayem var, ne kadar çevrem var, hangi konularda daha bilgiliyim, hangi konularda biraz daha gelişmeliyim, vs. vs. vs...

Ben mi ??? Piyangodan 500-600 bin lira para çıkmazsa, bir daha dükkan açmam... ;)

Herşey gönlünüzce ve hayrıyla olsun...
 
Herkese selamlar,
Gerçekten birçok sektörde olmayan farklı özelliklere sahip bir meslek grubundayız.
Mühendislik bitirmeme rağmen şu an elektrik öğretmeni olarak görev yapmaktayım.
Sorununu belirten ve cevap yazan saygıdeğer arkadaşlarımızın hepsi de haklı (biraz Nasrettinvari oldu ama doğru...)
Ben de bu düşünceler ile öğretmenliğimin 4. yılında istifa edip kendi işimi kurdum (ev tesisatı ve proje işleri), 4 yıl sonra kapatıp geri dönmek zorunda kaldım... Şu an öğretmenlik görevimi sürdürürken boş vakitlerimde yapabileceğim işlerle de uğraşıyorum.
Bence, ilginizi çeken kurslar ile beceri ve bilgi kazanmayı ihmal etmeyin. Bu sırada kendinizi hemen kazanmaya motive etmeyin sahip olduğunuz kazandığınız özellikler size farklı süreçlerde mutlaka geridönüş yapacaktır, yılmayın.
Başkalarının sözlerini, fikirlerini mutlaka dinleyin, fakat başkaları veya kendinizin hayat tecrübelerini sadece sonucuna bakarak değil zamanlama,mekan,çevre,maddi ve manevi imkanlar-destekler ile değerlendirin. Olumsuz sonuçlanan bir tecrübe birçok sebepten etkilenir
ve bu şartlar sürekli değişir bu nedenle hayatta aldığımız kararlarda bizim veya çevremizin tecrübeleri aldatıcı olabilir...

Söylenecek çok şey var ancak benim görüşüm şudur;
Hayatta sizleri başkalarından ayırt edecek özellikler kazanmaya çalışın (bir konuda, programda uzmanlaşın)
Hayatta denemekten korkmayın... (körükörüne değil tabi, iş hayatında karar alırken tüm çevresel şartları inceleyin, önceki tecrübeden sonra inanın çok şey değişmiştir, sizin değiştirebileceklerinizi de dikkate alın, karşılayabileceğiniz kadar risklerden korkmayın)
Çevrenizde birşeyler başaranlar bence az da olsa bunları bilerek veya farkında olmadan yapabilenlerdir...

Amacım gaz vermek değil elbette ama birçok özelliğe sahip insanların da hep birilerine hizmet ederek yaşaması gerekmiyor!...
 
sayın acadmax

piyasada çok fazla teknik öğretmen atanmak için, mühendis olabilmek için, ya da mühendis pozisyonunda çalışabilmek için uğraşıyor. yanlış anlamayın fakat sizin mühendislik mezunu olarak öğretmenlik yapmanız biraz bana tuhaf geldi. özel değilse sizi öğretmenlik yapmaya sevk eden sebep nedir ? ayrıca öğretmenliğe hangi senede başladınız ?
 
Merhaba,
kelin ilacı olsa başına sürermiş derler ama, yinede belki bir ışık çaktırır umuduyla bir kaç şey söyleyeyim. Başlangıcı bir inşaat firmasında yapmış olman zaten başlı başına bir kaos. Muhtemelen meslek lisesi mezunu da değilsin. Kısaca eline pense bile değmemiş, uzman bir elektrik mühendisisin. Uzman diyorum çünkü tam 8 yıldır bu mesleği yapıyorsun.

Çözüm Önerisi-1:
Nişanlıyım diyorsun, eğer kayınpederin de ya da babanda sana ayırabilecekleri 100-150 bin TL var ise, yaşadığın şehirde bir malzeme satış dükkanı aç. Anahtar, priz, avize vs... basit elektrik malzemelerini satmakla işe başla. Zamanla işe alışırsın, işi büyütüp, mühendisliğinin hakkını verecek proje satışları yaparsın.

Çözüm Önerisi-2:
Bir taahhüt firmasında iş bul. Mümkünse taban-tavan her işi yapıyor olsunlar. Onlarla 3-4 yıl çalış ama, gerçekten çalış. Bu 3-4 yıl zarfında her işten yeterli tecrübeye ve çevreye(ki bu tecrübeden de önemli) sahip olursun. Sonrasında kendi başına alacağın ilk taahhüt işi ile şirketini kurup çalışmaya başla.

Aslında her iki öneri de sıkıntılı, sonuçta elektrikçilik her anlamda sıkıntı demek, hep kahramanlık yapmanı gerektiriyor. Hele rekabetin tavan yaptığı bu günlerde. Sen en iyisimi, 100-150 bin vardı ya(tabi varsa), onun yanına bir o kadar daha kat. Güneye git bir sahil kasabasında bir pansiyon kirala ve çalıştır. Asla iş ayakkabısı ve baret giymen gerekmeyecek, karlı yollarda araba sürüp buzlu direklere tırmanmayacaksın. Hayatını elit avrupalılarla şarap içerek, mavi turlarda yanarak geçireceksin.
Ben olsam böyle yapardım.
 
Sanirim herkesin ortak fikri kendi iş yerini açmakla ilgili... Evet düşününce daha rahat geliyor ama aslında hiçbirşey göründügğü gibi degildir.
Kendi işyerini açınca bütün sorumluluk senin üzerinde olur, elektrik su çalışan gideri vergi bütün bunların içinde bide yapacak iş arayışı...
Ayrıca çok karamsar gördüm sizi bi yerinizden kalkıp derin nefes alın. Siz mühendisssiniz ve ömrünüzün sonuna kadar yeni bir bilgi edineceksiniz, bu saatten sonra diye birsey olamaz sizin için... ben yani mezum oldum daha 23 yaşındayım ve benimle birlikte mezun olanların cogu 26 yaş ve üzerindeydi. Siz böyle düşünüyorsanız onlar ne yapsın daha tecrübeleri bile yok... Hiç birşey için geç degil hele bi mühendis için hiç geç degil... herkese başarılar diliyorum...
 
Merhaba,
kelin ilacı olsa başına sürermiş derler ama, yinede belki bir ışık çaktırır umuduyla bir kaç şey söyleyeyim. Başlangıcı bir inşaat firmasında yapmış olman zaten başlı başına bir kaos. Muhtemelen meslek lisesi mezunu da değilsin. Kısaca eline pense bile değmemiş, uzman bir elektrik mühendisisin. Uzman diyorum çünkü tam 8 yıldır bu mesleği yapıyorsun.

Çözüm Önerisi-1:
Nişanlıyım diyorsun, eğer kayınpederin de ya da babanda sana ayırabilecekleri 100-150 bin TL var ise, yaşadığın şehirde bir malzeme satış dükkanı aç. Anahtar, priz, avize vs... basit elektrik malzemelerini satmakla işe başla. Zamanla işe alışırsın, işi büyütüp, mühendisliğinin hakkını verecek proje satışları yaparsın.

Çözüm Önerisi-2:
Bir taahhüt firmasında iş bul. Mümkünse taban-tavan her işi yapıyor olsunlar. Onlarla 3-4 yıl çalış ama, gerçekten çalış. Bu 3-4 yıl zarfında her işten yeterli tecrübeye ve çevreye(ki bu tecrübeden de önemli) sahip olursun. Sonrasında kendi başına alacağın ilk taahhüt işi ile şirketini kurup çalışmaya başla.

Aslında her iki öneri de sıkıntılı, sonuçta elektrikçilik her anlamda sıkıntı demek, hep kahramanlık yapmanı gerektiriyor. Hele rekabetin tavan yaptığı bu günlerde. Sen en iyisimi, 100-150 bin vardı ya(tabi varsa), onun yanına bir o kadar daha kat. Güneye git bir sahil kasabasında bir pansiyon kirala ve çalıştır. Asla iş ayakkabısı ve baret giymen gerekmeyecek, karlı yollarda araba sürüp buzlu direklere tırmanmayacaksın. Hayatını elit avrupalılarla şarap içerek, mavi turlarda yanarak geçireceksin.
Ben olsam böyle yapardım.

bu taahüt firması deiğiniz tam olarak ne oluyor açıklarmısınız
 
yorum yapan meslektaşlarımın yarısından fazlası da benim gibi kendi iş yerini kurmayı tavsiye ediyor benimde farklı bir katkım olsun istedim eğer amacınız kendiniz bir şeyler yapmaksa devlet hiybe ve teşvik destekleri var

DEVLET TEŞVİK KURUMLARINDAN ALINABİLECEK DESTEKLER


- Kurum Adı ''KOSGEB'' Alınabilecek Destek Kalemleri :

Başlangıç sermayesi
Belgelendirme Desteği
Bina tadilatı
Danısmanlık Desteği
Eğitim Desteği
Enerji Verimliliği Desteği
Eslestirme Desteği
İSGEM Yönetim
İsletme Giderleri Desteği
İsletme Kurulus Desteği
Kira Desteği
Kurulus Dönemi Makine,teçhisat,ofis donanım
Küçük tadilat
Makine-Teçhizat, Donanım, Hammadde, Yazılım ve Hizmet
Mobilya Donanım
Nitelikli Eleman İstihdam Desteği
Personel Gideri Desteği
Proje Danısmanlık Desteği
Proje Tanıtım Desteği
Sabit Yatırım Desteği
Sınai ve Fikri Mülkiyet Hakları Desteği
Tanıtım Desteği
Tasarım Desteği
Test, Analiz ve Kalibrasyon
Yurt Dısı İs Gezisi Desteği
Yurt İçi Fuar Desteği
Yurtdısı Kongre/Konferans/Fuar

-Kurum Adı ''TÜBİTAK '' Alınabilecek Destek Kalemleri :

Alet, malzeme ve sarf giderleri,
Personel giderleri ( projede yer alan tüm personel 18 aya kadar ),
Seyahat giderleri,
Teçhizat,
Türk Patent Enstitüsünden alınacak patent, faydalı model ve endüstriyel tasarım tescil giderleri,
Ülke içindeki üniversiteler, TÜBİTAK'a bağlı Ar-Ge birimleri, özel sektör Ar-Ge kuruluşları ve benzeri Ar-Ge kurum ve kuruluşlarına yaptırılan Arge hizmet giderleri
Yayın alım giderleri,
Yazılım,
Yeminli mali müşavir giderleri,
Yurtiçi ve yurtdışı danışmanlık hizmeti ve diğer hizmet alım giderleri ,


- Kurum Adı ''DIŞ TİCARET MÜSTEŞARLIĞI '' Alınabilecek Destek Kalemleri :

( 3 yıl içinde 2.900.000 usd. geçmemek kaydı ile )

Araba kiralama giderleri
Ar-ge ve Patent destekleri
Defile, kokteyl, Show organizasyonları
Demirbaş destekleri
Eğitim destekleri
Fuar destekleri
İş ile ilgili numune masraflarının % 70 i
Kalite belgelendirme destekleri
Kira destekleri
Marka tescil destekleri
Pazar araştırma destekleri
Pazar araştırma gezisi masrafları
Promosyon ve eşantiyon giderleri
Reklâm panoları
Reklâm ve tanıtım destekleri
Seminer ve konferans,
Sponsorluklar
Tercüman ve doküman masrafları
TV ve dergi reklâmları
Ulaşım ve otel giderleri
V.b. firma giderlerine destek verilmektedir.
Web sitesi, web reklâmları, tanıtım CD si
Yabancı dilde hazırlanan katalog, tanıtım broşürleri



-Kurum Adı ''HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI'' Alınabilecek Destek Kalemleri :

Gelir vergisi istisnası ( % 25-80)
Gümrük vergisi istisnası ( % 100 e kadar)
Harçlar vb. istisnaları ( % 100 e kadar)
Hazine fonlarından kredi ( 5 puana kadar)
Kdv istisnası ( % 100 e kadar)
Ssk primi desteği ( 7 yıla kadar)
Yatırım yeri tahsisi
Yatırıma devlet desteği ( % 60 a kadar)
sn poyraz biz bu desteklerden yararlanmak için neler yapmamız lazım bir sorum daha var 3 4 destekten aynı anda yararlanabiliyormuyuz ? saygılar...
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,257
Mesajlar
934,844
Kullanıcılar
453,496
Son üye
anilaygnn

Yeni konular

Geri
Üst