Bir Prize Maksimum Kaç Watt Bağlayabiliriz..

siz o sigortadan 16 değil 25 amperlik akımda geçirseniz kısa devre olmadığı sürece açtıramazsınız. Sigorta ısınmadan dolayı açar o kadar.
ya da sizin o sigortayı açtırabilmeniz için 3000 amperlik bir pik yaratmanız gerekir. bunu da ancak kısa devre( faz-faz arası kısa devre, faz-nötr arası kısa devre, faz-toprak arası kısa devre) ile yapabilirsiniz.

Ayrıca priz devrelerinde B sınıfı sigorta kullanılmaz. C sınıfı sigorta kullanılır. bu da hep 16 amperlik olmak zorunda diye bir şey yok kablo akım taşıma kapasitesine göre 20 amperlik te kullanılır.

diğer bir konu ise yönetmelikte yazan 7 priz hikayesi. o maddenin devamında linye gücünün 2000 VA geçemeyeceği de yazılmıştır. yani 2100 W değil 1600 W ı geçemezsiniz( cosq 0.8 ise), 1 ise 2000 W bağlayabilirsiniz.

dolayısıyla bulaşık makinesine yönetmelikte ayrıcalık olarak direkt linye tanımlanmıştır. bulaşık makinesinin prizleri direkt çekilir ve o linye üzerinde ayrıca bi sorti oluşturulmaz.
 
" diğer bir konu ise yönetmelikte yazan 7 priz hikayesi. o maddenin devamında linye gücünün 2000 VA geçemeyeceği de yazılmıştır. "

Mokoki arkadaşım.2000 VA ifadesinin,hangi maddede geçtiğini söyleyebilirmisiniz?
 
Sayın Mokoki ..... Bilmiyorsan konuşma lütfen insanlara yanlış bilgi verme...

16 A' lik otomat 17 A çekerse açar. Sen otomatı termik şalterle karıştırıyorsun. Ayrıca kısa devre açma işlemide manyatik şalter ile karıştırıyorsun.
---Bir otomat akım değerini geçen her durumda anında açar. Bıçaklı sigortaların açma süresi dahada hızlıdır. Falan filan....
---Bir termik şalter kablo ısısına göre kısa bir süre sonra açar bu yüzden yangına karşı korumada ve motor devrelerinde sıkça kullanılır.
---Manyetik şalterin görevi ise kısa devre akımı oluştuğunda senin ayarlayacağın açma süresi içinde anında açacaktır. Ana besleme şalterlerinin tipi genelde Termik manyetik şeklinedir boyutu biraz büyüktür ve kumanda içinde kullanılabilir.

Otomat tipleri ise;

1 -
C tipi Sigorta B tipi sigortaya göre geç açar konutlarda hızlı açmasından dolayı B tipi otomatlar kullanılır. C tipi otomatlar ayrıca açma süresi fazla olduğu için motor devresinede bağlanabilir.

2 - C tipi sigortalar bir konutun ana tablosuna yerleştirilir yani ana panodaki C tipi sigorta ana pano ile talli tablo arasındaki kolon hattını korur. Aynı akım değerindeki B tipi otomat dairenin içindeki talli tablonun önüne bağlanır. Aynı akım değerine sahip B tipi otomatta daireyi korumuş olur. Açma süreleri farklı olduğu için koruma seçici şekilde sağlanmış olur. Biraz daha basitleştireyim daire içinda bir hata olduğunda daire içindeki aynı akıma sahip B tipi otomat atarken ana panodaki aynı akıma sahip C tipi otomat atmaz. Bu sayede vatandaş ana panoya inmek zorunda kalmaz.
 
Otomatik sigortalar 2 şekilde açma yapıyorlar. Birinde ani açma eşiği dediğimiz nominal akımın B tipinde 3-5, C tipinde 5-10 katı verildiğinde yaptıkları açmadır. Diğeri de sıcaklık nedeni metal plakların ısınıp şekil değiştirmesinden olur. Ama bu tahrik biçimi zaman gecikmelidir.
Yani %10 aşırı akımda yani 16 yerine 17,6 A geçmesi ile, %20 fazla akım 19,2A geçmesi halinde devreyi açacağı süre aynı değildir. Yani arkadaşın belirttiği gibi bu ısınma ile oluşan bir tahriktir.
 
Arkadaşlar yanda görüldüğü üzere ben yeni bir üyeyim. Yeni üyeler haddini bilmelidir, bilirim. Yine de belirtmeden geçemeyeceğim, forumun genel amacı çok güzel, ancak bazı durumlar beni şaşırtıyor. Bilen zaten biliyordur, bilmeyen ve soru soranlar burada verilen cevapları aynen alıp işyerlerinde, evlerinde vs. uygulayacaklardır. Belki aldıkları bilgilerin doğruluğunu teyit edecek çevreleri olmayabilir ya da teyit etme imkanları olup da bunu yorumlayacak kadar Elektrik bilgileri olmayabilir. Bu nedenle, birbirimizi bastırma içgüdümüzü kontrol ederek mümkün olduğunca (tabii ki bizde yanılabiliriz) doğruluğundan emin olduğumuz bilgileri vermeliyiz. Bir gün bizim hatalı ya da yanlış yorumlanabilecek bir cevabımızın, haberimiz bile olmayacak bir zaman ve bir yerde yangın, mal kaybı hatta can kaybı gibi üzücü sonuçları olabilir, bu imkansız değil. Teknik adam mantıklı adamdır. Bu mesleğin bir onuru ve burada verilen her cevabın bir sorumluluğu vardır. Eğer ağır bir ifade kullandı isem affedin. İnsanlık görevim olduğuna inandığım için belirttim. 15 yıllık meslek hayatımda en korktuğum şey herhangi birinin benim hatam yüzümden zarar görmesi olmuştur. Tabii ki tartışma açmak ya da kimseyi eleştirmek benim haddim değil, herkes fikrinde özgürdür, düşünen düşünür düşünmeyen düşünmez, ben inandığım şeyi yazdım. Hepinize saygılar.
 
görünür gücün 2000 VA'i geçemez buda demek oluyor ki cosq 0,9 alınırsa 1800 watt 'ı geçemez.
 
görünür gücün 2000 VA'i geçemez buda demek oluyor ki cosq 0,9 alınırsa 1800 watt 'ı geçemez.

İlgili yönetmelik maddesi derki;

Bu yönetmelik maddesine göre bir priz linyesinin izin verilen yüklenebileceği maksimum gücü 7x300 = 2100 W olarak hesaplanır. Şimdi bu 2000 VA olayı nereden geliyor olabilir....

Ben yönetmelikte göremedim ancak mantıklı bir yaklaşımla olayı analiz etmek mümkün arkadaşlar...
Görünür güç aktif güç ile reaktif gücün kareleri toplamının kareköküne eşittir. Yani bir AC sistemde aktif gücle beraber reaktif güçte bir akım çekeceği için yönetmelikte aktif güçün ve reaktif güçün bileşkesi olan görünür güç verilmiştir diye düşünüyorum...

Zaten iki üst yazımda teknik olarak 2.5 mm2' lik kablonun kaç Watt' a kadar dayanacağını hesaplayarak (cosq' yi hesaba katmadan) yazmıştım.
 
2000 VA ifadesi,yönetmeliğin 1984 tarihli ilk halinde geçen bir ifadedir.Yeni yönetmeliklerde,böyle bir ifade yoktur.
 

Ekli dosyalar

  • Yönetmelik ilk hali 4 kasım 1984.rar
    266.1 KB · Görüntüleme: 29
2000 VA ifadesi,yönetmeliğin 1984 tarihli ilk halinde geçen bir ifadedir.Yeni yönetmeliklerde,böyle bir ifade yoktur.

Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilmiş, ancak priz güçleri toplamı 2000 VAgeçememiş. Bu ibare elektirk mühendisleri odasının proje kontrol formunda geçmektedir.
 
Priz linyelerine en çok yedi priz bağlanabilmiş, ancak priz güçleri toplamı 2000 VAgeçememiş. Bu ibare elektirk mühendisleri odasının proje kontrol formunda geçmektedir.

Bu kadar ezberci olmayalım arkadaşlar o yönetmelikleri hazırlayanlar senin benim gibi teknik personeller. Yani bir yerde 2000 VA yazıyor diye körü körüne takılıp kalmayın yazana kendi yorumunuzu kendiniz yapın. 2.5 mm2 NYA kablo akım taşıma kapasitesi 21 A'dir ki bu kabloyu 21 A' kadar yükleyebiliriz demek oluyor; ozaman yukarıda belirttiğim gibi: yani 2.5' luk kabloya bağlayabileceğimiz maksimum aktif güç tek fazlı AC şebeke için cosq' yide alayım bu kez P = UxIxcosq = 220x21x0.8 = 3696 Watt' tır. Görünür güç ise S = UxI = 220x21 = 4620 VA' dir.

Ancak yönetmeliklerde bu güç sınırlarının altında değerler vererek kablonun mümkün olduğu kadar az yüklenmesini sağlarlar...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…