Bir gün foruma girmedim neler olmuş arkadaşım bu öfkeni anlayabilmiş değilim sana kendim cevap vermek isterdim ama sağolsun Atuan ve seydunaserkan arkadaşlar gerekli cevapları vermişler ben genede sana cevap vermek istiyorum gerçi beni bilgisiz ve yanlış bilgiler veren biri olarak algılamışsın ama olsun okuyup okumamak yada sallamak sana kalmış birşey anladığım kadarıyla yeni mezun bir mühendissin vede en fazla 3-4 yıllık bir deneyimin var. Bilgiyi vermeye ve almaya aşırı isteklisin gibi bir görüntü çiziyorsun.Güzel bir şey ama birazda tehlikeli hırslarının kurbanı olup karşındakileri rencide edebilirsin şimdi sana burda ders vermek gibi bir niyetim yada seni kızdırmak gibi bir düşüncem asla olmaz olamazda.Bilmiyorsan konuşma lütfen demişsin 12 yıldır naçizane bir fabrikada
Elektrik teknisyeniyim ve bilgisizliğim yüzündende bir 12 yıl daha çalışıp emekli olmak istiyorum.Bilmediğim yada anlamadığım bir konu üzerinde yorum yaparken bunu cümlelerimde belirtirim '' bildiğim kadarıyla'' yada ''yanlış hatırlamıyorsam'' gibi sözcükler kullanarak.Ve gerçekten bilmediğim şeyleride siz değerli mühendislerime yada ustalarıma sorarak öğrenirim.Şimdi gelelim açıklamalarınıza vereceğim cevaplara
16Alık otomat 17A çekerse atar. B tipi(çok hızlı) Sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 5 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 50A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri olarak aydınlatma sistemleri.
U tipi( hızlı) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 8 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 80A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri olarak aydınlatma sistemleri üzellikle flürasan lambalar.
C tipi( yavaş) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 10 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 100A olaştığında ani açma yapar.
D tipi( çok yavaş) sigorta :IEC standartlarına göre üzerinde yazan nominal akımın 15 katında anı açma yapması gerekiyor. Yani üzerinde 10A yazıyorsa akım 150A olaştığında ani açma yapar.Kullanım yerleri motorlar. Piyasada bu sigortalar çok pahalı olduğundan motorlar için kullanılmaz genellikle bunun yerine C tipi sigortalar tercih edilir.
Ayrıca priz devrelerinde B sınıfı sigorta kullanılmaz. C sınıfı sigorta kullanılır. Bu cümlemin yanlışlığını kabul ediyorum tam tersi olacaktı diger açıklamalarımıda (200va olayını)arkadaşlar anlatmış onlara katılıyorum.Yukarıdaki bilgileri de ben bilgisiz olduğum için forumdaki bilgili bir ustamdan (uzman28) alıntı yaparak yazdım gene yanlış bilgi verdiğim yerler varsa söyleyinde düzelteyim zira belki sayenizde bilgim artar.