blender motoru dimmer devresi lazım

_ahmet

Üye
Katılım
1 Nis 2010
Mesajlar
78
Puanları
1
Yaş
32
Konum
İstanbul
arkadaşlar elimde blender'dan çıkma 220v motor var bununla ağaç tornası yapmak istiyorum fakat motor hızını ayarlamam gerekiyor internette bunun için dimmer devresi bulamadım elinde dimmer devresi olan varsa verebilirmi.
 
Üniversal motorların hız kontrolünü triyakla sağlayan devredir.Devre Elektrik süpürgesi motorları için uygulanmakta olan bir devre olup,ayrıca blender,mutfak robotu motoru,rondo,gibi daha düşük güçte çalışan(Yani daha az amper çeken)ve hız kontrolü düşünülen diğer üniversal tipte bulunan başka motorlara da kolaylıkla uygulanabilir.Hız kontrolü 250 kiloohmluk "P" potansiyometresi ile ayarlanmak suretiyle yapılmaktadır.

Dimmerler(Işık karartma-açma devresi)yani ışık kontrol devreleri, arkandasen yani flamanlı olan ampuller,bazı özel dimmerlenebilir tipteki tasarruf lambaları,nadiren de aspiratörler,vb.için genellikle kullanılmaktadır.Prensip olarak PWM(Pals Width Modulation) devresinden gelen sinyalin,dc. motorların devir kontrolünde(Yön kontrolü olmayan) güç transistörünün veya tristörünün,tetikleyici(Kapı)giriş kısmından uygulanacağı yerde,triyakın geytinden uygulanmasıyla dimmerler çalışmaktadır.Üniversal motorlarda dimmerleme ibaresi yerine "hız kontrolü" ibaresi daha yaygın olarak kullanılmaktadır.Başarılar dilerim.Kolay gelsin.
 
Araya girmek gibi olmasında dimmer devreleri hızı kontrol etmez kuvvet ve bazen gücü kontrol eder. Dimmerlenen devre yine 50hz olarak çalışır ancak uygulanan gerilim 220Vac sayılmaz. volt/frekans oranı kuvveti oranlar.
El matkaplarında çok kullanılır dimmer tetik sistemi. Matkap dönüş hızı düşmez ancak kuvveti düştüğü için kol kırılmasını önler ve hafif iş yapmayı kolaylaştırır.
 
Araya girmek gibi olmasında dimmer devreleri hızı kontrol etmez kuvvet ve bazen gücü kontrol eder. Dimmerlenen devre yine 50hz olarak çalışır ancak uygulanan gerilim 220Vac sayılmaz. volt/frekans oranı kuvveti oranlar.
El matkaplarında çok kullanılır dimmer tetik sistemi. Matkap dönüş hızı düşmez ancak kuvveti düştüğü için kol kırılmasını önler ve hafif iş yapmayı kolaylaştırır.
olsun yinede güç düştüğü için hız da düşer devre işimi görür birde sağ sol ayarı nasıl yapabilirim bu motora ?
 
Elektroteknik satıcılarında satılan inversör anahtarla(1-0-2 konumlu) dönüş yönünü değiştirebilirsiniz.Üniversal motorun seri bağlı 2 adet stator sargısından, yine seri olarak motorun fırçalarına(Rotor girişi) gelen kablo uçlarını bu inversör anahtara bağlayacaksınız.1 konumunda akım fırçanın örneğin sağında giriyorsa motor sola,2 konumundaki bağlantıyla da solundan giriyorsa bu defa sağa dönerek dönüş yönü değişecektir.0 konumunda motor stop etmiş olacaktır.Bozuk bir matkabın bu şekildeki bir yön değiştirme anahtarından da(Eğer varsa) yararlanabilirsiniz.

Devir kontrolünü kesinlikle dimmer yerine yukarıda verdiğim hız kontrol devresiyle yapın.Triyak seçimini elinizdeki motor gücüne göre de yapabilirsiniz.(Motor gücü/220=Çektiği amper değerini, kaba hesapla yani güç faktörünü hesaba katmadan, tristör seçiminde kullanın).Diyaktan büyük akım değeri akmayacağı(Sadece tetikleme akımı) için güç seçimi çok önemli değildir.Bu arada dimmerlerin kullanım amacı kesinlikle daha farklıdır.Çünkü dimmer devrelerinde, üniversal motorlardaki çalışma esnasında oluşan zıt e.m. kuvveti olmadığı varsayılarak devre dizayni yapılmıştır.Siz dimmer devresine bir seri motoru bağlarsanız dimmer devresi bu ters yönde oluşan özindüksiyon akımlarıyla belki de,iç koruma devreleri(Komütasyon diyodu gibi.)bulunmuyorsa eğer bozulabilecektir.Zaten ben de dimmerler hakkında kabaca,sadece genel hatlarıyla bir bilgi vermiş ve devir kontrolü yerine isim olarak kullanılmasının ve fırçalı motorlara (Aspiratörler fırçasız olduğundan belli güce kadar güvenle kullanılabilir.)uygulanmasının yanlışlığından kapalı biçimde bahsetmiştim.Kolay gelsin.
 
binbaşı abim sizin paylaştığınız fotodaki devre bence dimmer devresi. Şekil 6.28 yazan devre bence dimmer devresi.
 
http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0094.pdf

MEGEP dölümanından bu konuyla ilgili yerleri kopyaladım.

Üniversal motorların tristör yardımıyla hız kontrolü

Üniversal motorlarında hız kontrolü için yarı iletkenli hız kontrol sistemleri kullanılır.
Şekil 1.19’da görüldüğü gibi bir tristör yardımıyla alternatif akımın yalnızca bir yarım
periyodu motor uçlarına uygulanır. İki yönlü anahtar (triyak) yardımı ile alternatif akımın her
iki yarım periyodu kontrollü olarak uygulanmak suretiyle faz kontrollü bir A. A. motoru
çalışması sağlanır. Hız kontrol devresi ateşleme açısı el ile kontrol edilebildiği gibi kullanılma
amacına uygun özel kontrol düzenleri yardımı ile istenilen özellikte moment / hız
karakteristikleri elde edilir.Motor ve kontrol düzeni bir muhafaza içine yerleştirilerek ekonomik ve taşınabilir iş makineleri yapılmaktadır.

Bakın faydalandığım devre yukarıdaki dökümanın 28. sayfasındaki 1.19 nolu şekildeki(Şekli ayrıca kopyalayamadım,kusura bakmayın.) "üniversal motorların triyakla hız kontrolü devresi" olarak şeması verilen devrede,ayrıca devre elemanları değerleri seçilmiş ve netten aratarak bulmuş olduğum bir devreydi.Nette de dimmer devresi olarak geçmekte,ben buna pek dikkat etmemiş,dimmerden daha farklı bir devre sanıp vermiş bulundum,çünkü şeklin altında "Elektrik süpürgesi devre kartı" diye geçmekteydi,bu yüzden olsa gerek,yanlış ifademi yani "dimmer değildir" ifadesini ayrıca burada düzeltiyorum,kusura bakmayın.Devredeki tetikleme MEGEP'de neon lamba ile yapılmış,seçtiğim devrede ise diyakla yapılmış,ikisi arasında pek bir fark göremediğim için bu devreyi vermiş bulundum ben de.Sizin verdiğiniz devre herhalde anladığım kadarıyla hız kontrolünün nasıl yapıldığına dair asenkron motorlarla ilgilidir.Ancak _ahmet'in talep ettiği seri(Üniversal)bir motor,çünkü bildiğiniz gibi blenderler çok yüksek bir devirle çalıştığı için başka tip bir motor olması da mümkün değildir kanımca.Herhalde siz de aynisini düşünmüş olmalısınız.Yoksa farklı düşündüğünüz için mi asenkron motorlu hız kontrolü örneğini vermiş bulundunuz,eminim öyle değildir,sadece bir fikir verme açısından diye de ayrıca belirtmiştiniz.Saygılarımla.
 
Son düzenleme:
El matkaplarındaki sistem. Bu sistem biraz hız düşürecektir ancak yüke binince hızı düşmeye devam edecek yani nekadar verimli olacağı tartışmalık. Ancak devre dimmer devresi. Nekadar sağlıklı çalışacağını çalıştıran kişiler bilir. Ben sanayide makinalarda veya benzeri şartlarda kullanıldığını görmedim. Yapılmasın demiyorum ancak hız kontrol cihazının verimini veremez. Tahtalardan talaş alınırken tornanın hızının değişmesi sorun yaratmayacaksa yapılabilinir.
Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst