Bu devredeki diyodun görevi nedir?

Yukarda yazdım ya , baktım işte bu kadar... :) yoruldum la ben acıktımda kendimi iyi hissetmiyom :) Acil yemek yemem lazım ....:) Daha ketılları toplucam ...:)

1000watt/220V etketli bir ısıtıcı direncini hesaplarsak;

I=U/Z'den Z=U/I önce devre akımını bulalım,

P=UxI (cosfi=1 omik yük kabulüyle)
I= 1000/220
I= 4,545A

Z=220/4,545
Z=48,4ohm bu direnç değerimiz sabittir.

Diyot bağladığımızda Direnç üzerine düşen gerilim 110V olur(Yarım dalga doğrultma). Bu durumda devre akımı;
I=U/Z
I=110/48,4
I=2,272A olur.
Devrenin gücü ise P=110x2,272=250w olur, yani güç 1/4 oranında düşmüştür.

Selamun Aleyküm
Konunun uzmanı olmayarak ve pek ilgilenmemiş olarak diyot uygulaması ile faz nötr arasındaki gerilim farkının(maksimum) değişmediğini sadece bir harmoniğin yalıtkan bölgede kaldığını ifade edelim. Diyottan geçen akım ve nötr arası gerilim farkı, diyot bağlanmadan yapılan ölçümdeki gibi, ölçüm sistematiğine göre maksimum gerilim farkı yönünden bir fark göstermiş olmaz(diyot iç direnci ile diyotta oluşan gerilim kaybı hariç). Tabi ortalama almak ve ya ölçüm sistematiğinin bu bağlamda yapılması diğer özellik olarak farklı bilgiler sunar.
Diğer taraftan diyotta oluşan ısı, toplam geçirdiği akım ve iç direnciyle alakalıdır, dayanımı da bu yönüyle düşünülür.
Hayırlı akşamlar..
-- Mesajlar üst üste gelmiş. Gücün 4 kat düşmesi gerilimin iki kat düşerek, gerilimin sonuca karesel etkisi nihayeti ile bulunmuşsa temel olarak diyotun bir harmoniği geçirmediği, diğer harmnoiği ise özellikleri ile geçirdiği düşünüldüğünde maksimum gerilim farkı ve elektrik özellikleri değişmediği haliyle hesaplamak gerekiyor olsa gerek. İki harmonik enerji ifadesi olarak geçirildiğinde 2 birim enerji olursa sadece biri geçmediğinde enerji yarıya düşmüş olur. Diğer taraftan hesaplarda diyot iç direnci de ele alınabilir ölçümlerde diyottaki gerilim düşüşü hakkında bilgiler bulunmakta.---

Son düzenleme:
Sevgili Ümit TV' de film var arada ona da bakyor musun Statham baş rolde yemeğini yerken tv karşısına geç :D

Sinüsoidal haldeki Şebeke gerilimimizin Vmax değeri;(Veff:230V kabulüyle)
Veff=0,707xVm
Vm=230/0,707
Vm=325,318V'tur.

Yarım dalga doğrultmada Veff değerimiz;
Veff=0,318xVm
Veff=0,318x325,318
Veff=103,45V çıkar.

sekil3.11(b).jpg

Sevgili Ümit TV' de film var arada ona da bakyor musun Statham baş rolde yemeğini yerken tv karşısına geç :D
Sağol abide, bilgisayarda da hazır tutuyorum :) Şu ketıla sarmasaydım şu saatlerde bitmiş olacaktı... neyse şimdi başlimde , kaderinde varsa yarın toplarım ketılı :)

Elimizdeki ucuz voltmetreler Ueff=Umax/kök2 formülüne göre hesaplama yapıyor. siz diyot taktığınızda alternansın sadece yarısı (+ veya -) geçer fakat yine max değer okumak mümkün olacak ve yine aynı tepe değer bu nedenle okunan değer aynı olur. eğer gerçek RMS değer ölçen Fluke tarzı bir multimetre ile ölçülürse farklı değeri göreceğinizi düşünüyorum.
Alternansın yarısı geçeceğinden etkin değer olması gerekenin yarısı kadar olacaktır buda diyotla rezistansa 110V veriyormuşsunuz gibi olur.
Yazdıklarım prensiplerden çıkarımdır test etme olanağınız varsa sonucu bizimlede paylaşın

Elimizdeki ucuz voltmetreler Ueff=Umax/kök2 formülüne göre hesaplama yapıyor. siz diyot taktığınızda alternansın sadece yarısı (+ veya -) geçer fakat yine max değer okumak mümkün olacak ve yine aynı tepe değer bu nedenle okunan değer aynı olur. eğer gerçek RMS değer ölçen Fluke tarzı bir multimetre ile ölçülürse farklı değeri göreceğinizi düşünüyorum.
Alternansın yarısı geçeceğinden etkin değer olması gerekenin yarısı kadar olacaktır buda diyotla rezistansa 110V veriyormuşsunuz gibi olur.
Yazdıklarım prensiplerden çıkarımdır test etme olanağınız varsa sonucu bizimlede paylaşın

Doğrudur uygulamada da bahsettiğiniz şekildedir. TrueRMS ölçebilen ölçü aleti ile ölçmek gerekir.

TrueRMS.jpg

Konu ile ilgili değil ama rezistansa uygulanan gerilim düştüğü zaman o anki direncide değişir..gerilime göre akım;
eNZ1ra.jpg
Formül aslında akkor lambalar için ama rezistans içinde düşünebiliriz..
çünkü ısı ile direnç değişiyor..doğrusal bir eğri ama tam orantılı değil,yani değişim eğrisi
y=x gibi değil, daha x eksenine yakın..

Ekli dosyalar

• e2J9kq.jpg
    e2J9kq.jpg
    3.6 KB · Görüntüleme: 10
Konu ile ilgili değil ama rezistansa uygulanan gerilim düştüğü zaman o anki direncide değişir..gerilime göre akım;
Ekli dosyayı görüntüle 15743

Kime yazdınız, ne demek istediniz anlayamadım ama benimle ilgili ise açıklama yapayım.

Etiket değerleri 1000w/220V bir ısıtıcı , 220v şebekeye bağlandığında 4,545A çeker ve direnci 48,4 ohm'dur. Bu direnci alıp hangi gerilime uygularsanız uygulayın direnç 48,4ohm'dur. Rezistansın üretildiği gerilime göre direnci bellidir ve sabittir. Şunu diyebilirsiniz; rezistans saf omik bir yük değildir bu nedenle dirençte çok ama çok ufak değişiklikler olabilir o zaman amennah.

Forum istatistikleri

Konular
129,711
Kullanıcılar
452,418
Son üye
osmanlıevladı

Yeni konular

Geri