Bu devredeki diyodun görevi nedir?

Dostum tek diyotla yapılan doğrultmaçlara yarım dalga doğrultmaç denir. aşağıdaki resimde görüldüğü gibi

yarımdalga.jpg


alttaki şekilde gördüğünüz gibi eksi alternans yok. yani 220 voltun yarısı yok. truerms ölçü aletini taktığınızda voltaj 110 volt olur. ayrıca alacağınız güçte düşmüş olur. efektif olarak güç alternans dairesinin iç alanı kadar güç alırsınız siz bu eksi alternansı kestiğiniz için güç yarıya düşmüş olur.
 
Evet yarım dalga doğrultmada Vefektif yada Vetkin değer yaklaşık olarak yarıya (Tam değerini formüllerle izah ettim.) Güç değeride 1/4 oranında düşer. Gerilim yarıya düşünce direnç değeri sabit akımda yarıya düşer. Güç akımın karesi x direnç değeridir. Dolayısı ile diyotsuz devrede güç diyotlu devredekinin 4 katı olur.

Size bir örnek daha yapayım;
440watt 220v ısıtıcı olsun;
I=440/220
I=2A

R=220/2
R=110ohm çıkar.

110 ohm'luk dirence 110V uygularsanız 1A akım geçer.
P=110x1
P=110W yapar

110w x 4 = 440w
 
beyler mola zamanı :) Keşke yakında olsanızda önce dağıttığım şimdi de toplamanın verdiği zevkle yaptığım kahvemden size de ikram etsem...:) Diyot bahane kahve, muhbbet, paylaşım şahane...
 
Yarım dalga doğrultmada Veff değer düşer Sn Binbaşı sanki düşermiş gibi bir etki gösteriyor, aslında sabit kalıyor da ne demek!!!. Olayı formüllerle ve değerlerle ispatladım. Gücün 1/4 oranında düştüğünüde gösterdim.
Birde sizinle ilgili ufak bir eleştiri yapayım; yazılarınız ve açıklamalarınız güzel ancak o kadar çok şey yazıyorsunuz ki konu ya özünden ayrılıp başka yerlere de kayıyor yada bir yerde bıkarak kesip gerisini okumama duygusu uyandırıyor insanda. Bu tabii ki şahsi düşüncem belki bu şekilde olmasını isteyenler çoğunluktadır.

Bu arada Sn Elektrofizkçi tablodan ve ölçümlerden birşey anlamadım ? Diyot devrede değilken 185v devredeyken 85v mu?

Sn.Yaşlıuzman siz elektrik müh.siniz,ben ise sadece bir mak. müh.siyim,elektrik konusunda makinede sizin kadar matematik de okumadık biz,bu yüzden de bu kadar farkımız olacak hiç şüphesiz.Dikkat ederseniz işin formül kısmına hiç de girmedim ben,sadece gözlemlerimi,şimdiye kadarki deneysel tecrübelerimi (Akü şarjı ve saç kurutma mak.olayında) ölçümlendirmelerden muaf olarak da anlattım.Anlatım tarzımı değiştirmem hiç mümkün değildir,işine gelmeyen de kalkıp yazılarımı hiç kale alıp okumaz,bu onun bileceği bir iştir.Bunu da açıklıkla belirteyim,bu eleştirinizi de olumlu yönden ele alıp uzun uzun düşüneceğim.Sn.elektrofizikçi en son bu konuyu tam olarak nasıl ve kimin verdiği örneklerle tam olarak da anladı ve de kavradı bunu kendimize bir de soralım.İyi geceler.
 
Hangi formüller neyi ispat ediyor incelemek gerekir?
Herhangi biçimde ortalama alma mantığı başka bir formül ile uyum göstermek zorunda değildir. Matematik alt sınıf denklemlerinde şu ana kadarki formüllerde yapılmış kabuller doğrusal formüller üzerinden düşünülebilir. Gerilimin sonuca karesi ile etki ettiği bir formülde ortalama olarak yapılmış olan bir kabul gerillim değeri olarak neye göre ele alınabiliyor?
Temel bilgiden kısaca bahsettiğimizden diyot eğrisi geçiş gerilimi ve geçiş (ve ya eğri) karakteristiği yönünden mevzuyu ele almış değiliz. Yoksa her ne kadar temel bilgiler versek de meselenin içinde birçok farklı haller vardır ve sonuca etkimektedir.
Mesajımın ardından verilen grafikte görüldüğü gibi diyotun yalıtkan bölgede dalganın bir kısmını geçirmediği, geçirdiği dalga kısmında ise (iç direnç vb özellikler hariç) bir değişiklik yapmadığı düşünülürse bu kısımda devredeki elektriksel özelliklerin değiştiğini düşünmek uygun görünmüyor. Dalganın eksenin üzerindeki gerilim değişimi ile akım değişimi de düşünüldüğünde diyotun iletken bölgesinde geçirilmiş olan akım diyotsuz bir sistemdeki gibi özellikleri ile cereyan etmiş olur.
Kabaca gerilimin yarıya düştüğü biçiminde ifadeler olabilir. Ama ortada bir katsayı vb devamlı olarak sonuca etkiyen bir özellik değil, mantıksal bir durum bulunmakta, kesintili bir fonksiyon görünmektedir. Gerilimin yarıya düşmesi kabulü aynı zamanda kendinden başkaca akımın da düşmesi etkisi ile formülde yer aldığından kabul kendinden başka etkilere sahip oluyor.
Kare alınması vb işlemler olağan toplama çıkarmaya benzemeyen özelliklerde olduğundan kabuller bu özellikler ile incelenmelidir. 10 sayısının karesini alıp 2 ye bölmekle, 2 ye bölüp karesini almak arasında fark bulunmaktadır.
Dalganın geçirilen ve geçirilmeyen kısımları alan olarak enerji biçiminde düşünülürse kesinti hali ile enerjinin yarısı verilmediği incelenebilir.
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
DÜZELTME EKİ:

Merhaba.

Tek diyotla yarım dalga doğrultmada V tepe değeri;

V tepe=1.414 * V rms dir.

Şebekedeki 220 volt rms değeri için;

V tepe = 1.414 * 220

V tepe = 311 volt dc. olur.

V ort = V dc =V tepe / 3.14 (Pi sayısı)
V ort = V dc = 311 / 3.14
V ort = V dc = 99.07 volt dc. olur.(Dalgalı dc. akım)

Yani 220 volt rms değerini diyot çıkışında ortalama değer olarak tam yarısı değil (110 volt dc. değil) 99.07 volt dc. olarak,ortalama değerinin bir karşılığı olarak elde ederiz.

Referans kaynağı: https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/anl2-pdf.25037/

Kolay gelsin.
 

Ekli dosyalar

  • ANL2.pdf
    1.4 MB · Görüntüleme: 3
Doğrudur da TRUeRMS li ölçü aleti yok elimde... ben bu şekilde yaptım yanlış da olsa bu sonuçlar var elimde Uzman abi.

Abi şimdi şunda hem fikir olduk mu, diyot yarım alternansı kırptığı için güçte azalma olur.

2. olarak voltaj değerinde de değişim olacağını söylüyorsun, doğru mu anladım? Anlaşılamayan tek konu bu heralde siz değişir diyorsunuz biz değişmediğini (elimizdeki malzemelerin sonucuna dayanarak) söylüyoruz...

Elektrikten anlamayanlara anlatmaya çalışırken bazı basitleştirmeler kullanılır.
Sonrada o kişi sanır ki olay budur ve o örneklemeyi kurallaştırır.

Kesinlikle böyle şeyler yapmayın , elektrik söz konusu ise teorisini bilmeden ve kesinlikle , matematikten türevden integralden anlamayacak kadar bilmiyorsanız , yorum yapmayın , çıkartımlarınızı günlük uygulamalara dökmeyin.

Konuda kullanılan formüller ancak özel bir hal içindir.
Bir kaç arkadaşımız anlatmaya çalıştı ama pek anlaşılmadı gibi.

Aşağıdaki konuyu dikkatlice inceleyin verilen belgeleri anlamaya çalışın.

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/rms-değeri-nedir.5158/

Özellikle genç arkadaş ın verdiği bilgileri inceleyin.

-----

Diyotla yarım doğrultulmuş ya da doğrultulmamış gerilimi ölçerken :
Ölçü aleti girişinde içerisinde bir şekilde kondansatörler olur ve ölçülen gerilim bunu doldurur.
Ölçü aleti gerilim kademeleri yüksek empedanslı olduğu için hemen boşalmazlar yani doldukları tepe değeri gösterirler.
Bu tepe değer efektif değer gösterecek şekilde gerilim bölücü dirençlerle ayarlandığı için hep 220 okunabilir , şaşıracak bir şey yok.
 
Gerilimin etkin değeri anlık gerilimlerin kareerinin ortalamasının kare köküdür. Bir alternansı engellenmiş dalga şeklinin gerilim değeri : ((220*220)+(0*0))/2 değerinin kare köküdür. Bu değerde yaklaşık 155.6 V . Kısaca bir alternansı engellenmiş RMS 220V sinyalin değeri RMS 155.6 volttur. Elimizde 100 Ohm luk bir dirence 220V uygularsak P=(U*U)/R (220*220)/100=484 W . Aynı dirence seri bir diyotla gerilim uygularsak (155.6*155.6)/100=242 W

Sonuç olarak bir direncin önüne seri diyot bağlanırsa harcadığı enerji yarı yarıya azalır.

Kolay gelsin...
 
Kime yazdınız, ne demek istediniz anlayamadım ama benimle ilgili ise açıklama yapayım.

Etiket değerleri 1000w/220V bir ısıtıcı , 220v şebekeye bağlandığında 4,545A çeker ve direnci 48,4 ohm'dur. Bu direnci alıp hangi gerilime uygularsanız uygulayın direnç 48,4ohm'dur. Rezistansın üretildiği gerilime göre direnci bellidir ve sabittir. Şunu diyebilirsiniz; rezistans saf omik bir yük değildir bu nedenle dirençte çok ama çok ufak değişiklikler olabilir o zaman amennah.

Sn.elek akkor flamanlı lambalardaki olayı anlatmak istemiş hocam ve sanırım size ithafen değil bilgi vermek amaçlı. Diğer üyelerimiz için konuyu biraz daha açalım;

Akkor flamanlı bir ampulde (düşük gerilimlerde çalışan halojen ampullerde bu olay daha iyi gözlemlenir) ampul üzerinden akım geçmiyorken göstereceği direnç besleme geriliminde göstereceği dirence göre oldukça düşüktür.

Çok fazla akkor flamanlı ampulün kullanıldığı sistemlerde çokta bilinmeyen 'Saldırı Akımı' diye bir kavram vardır. Ampullerin flamanlı ısınana kadar geçen süre boyunca(milisaniyeler mertebesindede olsa) özellikle ilk enerji verildiği anda çekilen yüksek akımı ifade eder. Sn. elek'in anlatmak istediği bu sanırım.

Saygılarımla....
 

Forum istatistikleri

Konular
129,190
Mesajlar
924,082
Kullanıcılar
451,554
Son üye
elektrikci7716

Yeni konular

Geri
Üst