Bulanık Mantık (Fuzzy Logic) Nedir?

anladığım kadarıyla daha çok Elektronik ağırlıklı bir konu... otomasyon ve plc uygulamalarında kullanabilme imkanımız varmı?

evet kullanılabilir. özellikle ölü zamanlı süreçlerde tercih ediliyor diye biliyorum.
Kontrol uygulamalarında bir çok farklı uygulamada farklı şekillerde kullanılabilir.

En basit haliyle bulanık PID tasarımı yapılır. Hata ile ilgili veriler önce bulanıklaştırılıp, bulanık sonuçlar hesaplanıp sonrada kontrol işareti, defuzzification yaparak elde edilir.
 
çok karmaşık ama çok verimliye benziyor bunla ilgili biraz daha araştırma yapayım ben anlayana kadar
 
Çok güzelmiş gerçekten sanırım şimdi bölümümden çok etkilendim. çokta karmaşık acaba basit bir dille anlatılan kitap var mı?
 
yani şimdi çamaşır makinesi çamaşırın ağarlığını algılayıp ona göre program seçtiğinde bu bulanık mantıkmı oluyo ?
 
Verilen örnekler hep kafa karıştırıyor. Yıllarca Aristo mantığı ile çalışan beyinler[1,0] bulanık mantığa hemen uyum sağlayamaya biliyor.{1,0}. Teorik çok güzel bilgiler verilmiş lakin böyle soyut konuları çözmede yeterli olmuyor. Hep sıcaklık örneği veriliyor bu konuda. 23 derecenin üzeri sıcak (1) 23 derecenin altı soğuk (0). Ama Japon Sendai metrosu 7 kademeli fuzzy logic mantığıyla tasarlanıyor. Bunu sıcaklık mantığına dönüştürdüğümüzde sıcak daha sıcak en sıcak soğuk daha soğuk çok daha soğuk gibi 7 katman mı çıkıyor karşımıza. Bunun otomasyon sistemi klasik mantıkla yapılamazmı. Yoksa burada kendi kendini geliştirebilen bi yapay zakanın buna karar vermesi mi sistemi farklı kılıyor. Bu konularda bilgisi olan üstadlar bilgilerini paylaşırlarsa feyizleniriz.
 
teşekkürler ilk 2 makale gayet verimli, örnekler vs. tamamında herşey net bi şekilde anlatılmış elinize sağlık çok faydalı olmuş herkes rahatlıkla anlayabilir. anlamayan arkadaşlar varsa önce biraz mantık birazda metematik çalışsınlar sonra baksınlar..... öyle biri çıkacağınıda sanmıyorum. herkese kolay gelsin.
 
Oldukça ilginç bir mantık,fakat kabul edilemez bir durumu da bulunmuyor,gayet mantıklı işleyen bir yapısı da tamamen mevcuttur.Bazı otomasyon ve proses kontrol cihazlarının çalışırken, kontrol edilmek istenen sistem durumunun kontrolünde, ister istemez ortaya çıkan bir mantık durumudur.

Örneğin odamın ısısını +25 ve +20 santigrad derecelerde kalacak şekliyle, bir proses kontrol cihazı ile(Dijital mini röleli bir Elektronik termometre ile) kontrol etmek istesem burada bulanık mantık geçerli olmak zorundadır.Öyle olmasa, ölçücü uç (sensör)odanın hava sıcaklığını tam +20 ve +25 derecelerde keskin hatlarıyla sezip,bağlı olduğu röleyi otomatik bu değerler dışında kalan değerlerinde, açma-kapama anahtarlamasını yaptıramayacaktır.Yani bulanık mantık geçerli olmasa,ara değerler olan +22,+23 ve +24 veya bunların da ara değerlerinde bile, bir şekilde cihaz çalışıp,mini rölesinden kontaktöre,oradan Elektrik üfürmeli bir sobaya, elektrik gönderip çalıştırmayacaktır.En üst ve en alt kontrol değerlerinin çok sürpriz olan ara değerlerinde dahi, bu otomatik sistem açma-kapama yapmak suretiyle, bulanık mantığı adeta doğrulayacaktır.

Bunun denemesini İstanbul'da, çalıştığım IGL-STFA Hasdal şantiyesindeyken(Fatih köprüsünün, çevre yollarının ve viyadüklerinin yapım projesi) misafirhanesinde deneyerek ve kendi evimde de bizzat yaparak, gözlemleyerek görmüştüm.

Uygulamada kullandığım malzemeler:İhlas markasının fanlı(Üflemeli tip) quartz elektrikli sobası,mini röleli,sıcaklık kontrolünü -40 ,+200 derecelerde yapabilen dijital bir termometre,30 amperlik 3 fazlı bir kontaktör(Bir fazlı kullanım için gerekli köprü bağlantıları yapıldı),bir plastik muhafaza kutusu,dişi-erkek topraklı fişler,gerekli geçme fişleri,kablolardı.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,806
Mesajlar
930,281
Kullanıcılar
452,608
Son üye
murat620

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst