Cayır cayır yanan SSR

Analyzer

Üye
Katılım
15 May 2007
Mesajlar
192
Puanları
1
Selamlar,

Topladığım bir panoda 40A'lik Hanyoung marka SSR kullandım.Bu ssr, 220V/650W'lık 8 adet rezistansı kontrol ediyor. Hesabıma göre tam yükte bu ssr'den 23A civarı akım çekilmesi lazım. Ben özellikle paylı olması açısından 30A yerine 40A SSR kullandım. Gece vardiyasında bu SSR, faz besleme ucundan cayır cayır yanmış. Ayrıca ilginç bir nokta da 25A'lik C60A tip otomat, devreyi kesmemiş. Hemen ana kesiciden panoyu kapatmışlar. Şimdi bu yükü bölüp 2 SSR'den geçirmeyi düşünüyorum. Ancak hala aklıma yatmayan kısımlar var.
Öncelikle bu SSR niye yanmış olabilir? Aşırı ısınmadan yandığı belli ancak kapasitesinin neredeyse yarısı kadar akım çekiyorum. Soğutucuya iyi tutturduğumu ve temiz iş yaptığımı düşünüyorum. Kısa devre olduysa neden otomat kesmedi? (Otomatlar bu arada Merlin Gerin marka, dandik değil yani) Hanyoung adi bir marka değil, bir çok panomda kullandım.
Benim aklıma SSR'de fabrika imal hatası bulunduğu geliyor. Ayrıca bir ampermetre ile gerçek akımı görmek istiyorum. Yükü 2 ssr'ye bölmem zorunlu mu? (Yer ve işçilik bakımından beni baya zorlayacak çünkü bunu bölersem diğerlerini de bölmem gerekir) Ne dersiniz?

Analyzer
 
Bu ssr roleler nasıl bişey bilmiyorum (belkide gördüm-kullandım, adını duymamışımdır) ama , mustek arkadaşın söledikleri bana çok mantıklı geliyor. bi kontrol etmekte fayda var.
 
Selam,

Cevap için teşekkür ederim. Evet SSR'lerin pabuçları tam sıkılmış olmayabilir, biraz aceleye geldi. Aynı şey benim de aklıma geldi. SSR'yi değiştirirken hepsini tam sıktım bu sefer. Neyse bana geçmiş olsun.

Analyzer
 
Otomatik sigortalar devreyi sadece aşırı akıma karşı korurlar gevşek bağlantı vs sebeplerden hat üzerinde meydana gelebilecek termik etkilere duyarsız kalırlar.Bu sebeple termik manyetik şalter yada Sigorta - termik kombinasyonu kullanmak bu sorunu çözecektir. Diğer bir noktada rezistanslar kayıpları yüksek elemanlardır ve bu sebeple etiketinde yazan güç değerinin üstünde bir görünür güç tüketimi yaparlar.Rezistans çalışırken akımı ölçtüğünde eminim hesapladığın akımın üzerinde bir akım ölçeceksin.

Selamlar ,saygılar.
 
arkadasların tum dedıklerıne katıldıgımı belırtıkten sonra ssr secımınde dıkkat edılmesı gereken en onemlı hususun aslında sureklı cekılen akımın olmadıgına dıkkat cekmektır.cunku genelde ssr roleler pıd kontrol sıstemlerınde kullanılmaktadır.buda sıstemde zaman zaman pık akımları olusmasına sebep olmaktadır.eger bız bu olusacak pık akımlara gore ssr kullanmazsak sıstemde hasar meydena gelır
 
mustak haklı zaten 25a lık bir yüke 40a ssr kullanmışsın ssr aliminyum kütleye silikon pasta ile tutturulmalı böyle yapmış olmasan bile söylediğin görüntü meydana gelmez zaten ssr 3vdc gelsede çalışır kessinlikle gevşek bağlantı olmalı rezistans bağlantınıda kontrol et faz nötür olduğundan emin ol iki faz 380V
 
Bağlantı noktalarının gevşek kaldığına bende katılıyorum. Ayrıca SSR'ler için mutlaka hızlı açan B tip sigortalar kullanılmalıdır. C tipi yanlış seçim olmuş!
 
tahminimce ssr seçimin hatalı 40 amper yazmışsın ama kaç volt eğer 380volt 40 amper kulanmışsan hatalı.. 220volt 40a olması gerekir resitansına göre...
 
Yariiletkenler sadece yuksek akimla degil yuksek gerilimle de bozulur.
Eger hatta gelisiguzel zamanlarda girip cikan yuksek guclu Elektrik yukleri varsa, yuksek gerilim tepeciklerinin olusmasina neden olur. Bu da yariiletkenli devrelerde ozel onlemler alinmadi ise yada bu onlemler ise yaramayacak kadar yuksek enerjili voltaj palslari olustuysa yariiletkenin delinmekten baska caresi yok.

SSR hasar gorupte sizinti akimi olusturduysa aynen direnc gibi davranip isinmaya isindikca iletkenligi dusmeye ve daha fazla akim akitmaya baslar ve nihayetinde alev alabilir.

Bu olay, tasarimi yapilip deneme asamadindaki smps yada motor surucu devrelerinde sikca yasadigimiz bir problem.

Basiniza gelen olay bu olabilir. Siz 100A SSR de kullansaydiniz degisen bir sey olmayacakti.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst