Ekli dosyayı görüntüle 28403
Verdiğiniz değerleri, daha önce hazırladığım exel'deki tabloya yazdığımda ortaya çıkan durum yukarıdaki gibi.
Ben incelememi yaparken 2 şekilde yapıyorum.
1. si, ayın başından itibaren oran. (Tesisin cezaya girip girmediğini anlamak için)
2.si ise 2 okuma arasındaki oran. (Kapasitif ve endüktifte bir önceki okumamdan sonra sorun var mı yok mu onu anlamak ve ne yapmam gerektiğini tespit etmek için).
Ayın 18 ile 20'si arasına baktığımızda %95'lerde kapasitif çalıştığınız görünüyor.
Ayın 20'si ile 23 arasında baktığımızda ise endüktiflik %20,4 ve kapasitif %2,8 görünüyor.
Ayın 23'ü itibariyle %47,5 olan kapasitifi ay sonunda bu tüketim değerlerine baktığımızda %15'in altına düşeremeyiz. Yapmamız gereken kapasitifin artmamasını sağlayarak gelecek olan cezanın 832 TL 'nin daha yukarı çıkmamasını sağlamak. Oran %15'in üzerine çıktıktan sonra, ceza hesabı tüketimle birim fiyatın çarpılması sonucunda bulunur. Tüketimi durdurmaz isek, çarpım büyüyecektir.
Her iki oranın aşılması durumunda ceza büyük olana gelir. Yani ceza tektir. Bu nedenle şu an %14 olan endüktif oranın daha yükselmesine müsaade edebiliriz.
Bunun için röleyi endüktif bölgede çalıştırmamız yani cosfi değerini 0,99 ise 0,95'e çekmemiz gerekecektir. Böylece kapasitif yükün devreye girmesinin önüne geçmiş ve böylece faturamızın 832 TL'den daha fazla olmamasını sağlamış olacağız.