Cezasız Yere Kompanzasyon Yaparsak Fatura Düşer mi ?

SİZCE ?


  • Kullanılan toplam oy
    36
arkadşım merhaba
durceylan arakadaşımız gereken en güzel cevabı vermiştir.
birde haber ekliyorum:
Elektrik tasarruf cihazlarının çoğu kandırmaca"
Sakarya Üniversitesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Özdemir, Elektrik Tasarruf Cihazları hakkında tüketicileri uyardı.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Mühendislik Fakültesi Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Özdemir, son günlerde görsel ve yazılı medyada tasarruf cihazı adı altında sıkça reklamları yer alan ancak tasarruf yapmayan cihazlar konusunda tüketicileri uyardı.

Tasarruf Cihazlarının Çoğu Kandırmaca

Piyasada gerçekten enerji tasarrufu ve geri enerji kazanımı sağlayan cihazların bulunduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özdemir "Fakat piyasada hiçbir işe yaramayan amacı sadece ticari kazanç olan ve tüketicileri kandıran bir çok cihaz bulunuyor. Yerel, bölgesel televizyonlarda, gazetelerde ve internette gördüğümüz, özellikle ev ve küçük işyeri abonelerine yönelik olarak sunulan, cihazların çoğu kandırmaca" diye konuştu.

Elektrikli Cihazlarınız Bozulabilir

Tasarruf yaptığı iddia edilen ve piyasalarda karşılaşılan aldatmaca cihazların kendi içinde farklı iki türüne rastlandığını ifade eden Doç. Özdemir şunları kaydetti:

"Birinci tür enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazlar ev ve iş yeri abonelerinde bir fazlı aktif enerji sayaç çıkışına bağlanmaktadır. Bağlanan bu cihaz teknik tabir ile bir gerilim kıyıcı olarak çalışmakta ve iç tesisat gerilimini 200 Volt ile 210 Volt gibi beklide daha düşük değerlere düşürmektedir. Voltaj düştüğü için tüketicinin çekmiş olduğu güçte doğal olarak düşmektedir. Sonuç olarak aktif enerji sayacı az yazmaktadır. Ancak bu istenen bir durum değildir. Tüm ev ve işyerlerinde kullanılan bir fazlı elektrikli cihazlar giriş gerilimleri 220 Volt efektif değer için üretilirler (Türkiye için) . Gerilim düşmesi istenen bir durum olmayıp, cihazlarda arızalanma dâhil olmak üzere beklenmeyen sonuçlara neden olmaktadır. Normal şartlar altında, sırf gerilim düşüklüklerini ve oynamalarını düzeltmek için regülatörler geliştirilmekte, üretilmekte ev ve iş yerlerinde kullanılmaktadır. Oysaki bu enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazlar abone gerişindeki hem gerilimi düşürmekte hem de gerilimi düşürmek için kullandıkları teknik ve teknoloji nedeni ile cihazlara zarar verebilecek olan harmonik üretmektedirler. Kısaca tasarruf değil belli bir kalitede üretilmek zorunda olan ve üretilen elektriğin kalitesini bozmaktadırlar. Ancak kullanıcı olayın teknik olarak arka dünyasını bilmediğinden oynanan bu aldatmacayı enerji tasarrufu zannetmektedir.

İkinci tür enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazlar ise ev ve iş yeri abonelerinde bir fazlı prizlere takılmaktadırlar. Rastlamış olduğumuz bölgesel TV reklamlarında, tasarruf yaptığı iddia edilen cihaz, prize takılmadan önce ve sonrası için bir ampermetre ile tüketicinin çekmiş olduğu akım değerinin düştüğü gösterilmektedir. Deneysel olarak gösterilen ölçü aletindeki akım değerinin düşmesinin kullanıcı için bir enerji tasarrufu olduğu iddia edilmektedir. Bu iddia, kullanıcı açısından tam bir aldatma ve bir kandırmacadır. Teknik detaya girmeden kısa ifade etmek gerekir ise, prize takılan bu cihaz ölçü aletinin göstermiş olduğu görünür akımı düşürür (akımın reaktif bileşeni azaldığından). Ancak aktif akım bileşenine her hangi bir etkisi söz konusu değildir, olması da mümkün değildir. Bir faz ev ve işyerlerindeki enerji sayaçları zaten AKTİF enerji sayaçlarıdır ve enerjiyi çekilen aktif akıma göre sayarlar. Kullanıcı zaten sadece KWh (kilowatt saat) aktif enerji bedeli ödemektedir. Enerji tasarrufu yaptığı iddia edilen cihazların prize takılması ile akımın reaktif bileşeninin azalması ev ve işyeri abonelerinde aktif enerji sayacının yazacağı enerjiyi etkilemezler, fatura bedelinde de bir azalma söz konusu da değildir. Bir faz ev ve işyeri abonelerinden çekmiş oldukları reaktif enerji bedeli zaten alınmamaktadır.
Kısaca her iki cihaz türü, elektrik abonelerinin aktif enerji faturalarında standart enerji kalitesine göre hiç bir tasarruf yapmazlar, sadece ticari birer aldatmacalardır."

Tasarruf için enerjiyi akıllı tüketmek
Ev aboneleri için elektrikten tasarruf etmenin, elektrik enerjisini doğru ve akıllı kullanmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Özdemir tüketicilere şu tavsiyelerde bulundu:
"Cihazlarınızı kullanmadığınız zaman fişten çekin. Evde kapattığınızı düşündüğünüz ama fişini çekmediğiniz cihazlar ister istemez çok da küçük olsa güç çekiyor. Her elektronik cihaz muhakkak kullanmasanız dahi prize bağlıysa kendi içinde çokta küçük olsa bir güç çeker.
Evlerde kullanılan elektriğin en büyük kısmı elektrikli ev aletleri tarafından tüketiliyor. Bu nedenle bu aletleri satın alırken en az enerji tüketenleri tercih etmeliyiz. Elektrikli cihazların üzerinde yer alan A, B, C, D, E, F, G harfleriyle ifade edilen enerji etiketleri cihazın yıllık tüketimi bazındaki verimliliğini ifade eder. Bu sınıflamada A sınıfı cihazları satın almak elektrik enerjisinden tasarruf yapmamızı sağlayacaktır.
Evlerde kullanılan elektriğin bir kısmı ise aydınlatmada kullanılmakta. Kullanmadığınız lambaları söndürmek, akkor lambalar yerine tasarruflu floresan lambalar kullanmak elektrik tasarrufu sağlayacaktır.
Akıllı aktif enerji sayacı kullanılmalı ve gece tarifesi olan 22:00 - 06:00 saatleri arasında elektrik enerji fiyatı en ucuz olduğu için bu zaman diliminde tüketim tercih edilmelidir. Gece tarifesine denk gelen zaman aralıklarında ütü, çamaşır ve bulaşık makinesi gibi yaygın ve sık kullanılan ev aletlerini çalıştırmamız halinde enerji için ödeyeceğimiz fatura bedeli azalacaktır."

Ciddi Firmalar ve Tasarruf yapan Cihazlar
Enerji tasarrufu konusunda ciddi firmalar ve ürünler olduğunun altını çizen Özdemir "Enerji tasarrufu ve geri enerji kazanımı sağlayabilen cihaz üretimi yapan firmalar ve ürünler mevcuttur. Bu ciddi firmalar ve ürünler tüketiciyi aldatmaya yönelik olarak yapılmış olan sahte enerji tasarruf cihaz ve üreticilerinden ayrı tutulmalıdır. Ciddi enerji tasarruf cihazları, münferit olarak tüketici yük girişine bağlanır ve çalışma profili veya yüklenme durumuna bağlı olarak tüketici girişinde enerji akışını kontrol eder . Hatta bazı çalışma durumlarına göre geri enerji kazanımı dahi sağlayabilen bir faz ve üç faz enerji tasarruf cihazları mevcuttur. Bu konuda teorik ve teknolojik AR-Ge çalışmaları sürmektedir. Günümüzde bir çok cihaz optimum enerji ve geri kazanım sağlayabilme özelliği ile donatılmaktadır" şeklinde konuştu.

kolay gelsin
 
Alternatif Akımda Güç Çeşitleri
Alternatif akımda akım ve gerilim arasında faz farkının bulunması sebebiyle birbirinden farklı üç çeşit güç kavramı meydana gelmiştir. Bunlar sırayla:
1.Zahiri güç (görünen güç)
2.Faydalı güç (aktif güç )
3.Kör güç (reaktif güç)
AKTİF GÜÇ
Dirençte harcanan güce aktif güç adı verilir.(Wattlı güç)P sembolüyle gösterilir.P=U*I*cosQ formülüyle hesaplanır. Birimi Watt'dır.
REAKTİF GÜÇ
Reaktansta harcanan güce verilen addır. Q ie gösterilir Q=U*I*SinQ formülüyle bulunur birimi VAR'dır.
GÖRÜNÜR GÜÇ
AC akım devrelerinde gerilimle akımın efektif değerlerinin çarpımına eşittir.S ile gösterilir. S=U*I formülüyle bulunur.Birimi VA'dır.

Üç Fazlı sistemlerde
P = √3 * U * I * cos& formülü ile bulunur. Üç fazlı sistemlerde aktif güç bulunurken sistemin yada cihazın güç faktörü (cos&) de hesaba katılır. √3 ün ne olduğunu hiç karıştırmayalım kafalar karışmasın sadece üç fazlı sistemde tek fazdan çekilen akımı bulmak için kullanıldığını bilinmesi şimdilik yeter.

Örneğin 3 fazlı 100kW lık bir motorun şebekeden çektiği akımı bulalım.(cos& motor etiketinde yazar biz 0.7 olarak alalım.)
(Motor gücü beygir (hp yada bg) olarak verilebilir.O zaman güce dönüştürmeniz gerekir. 1 hp = 736 w tır.Mesela 10 hp = 7,36 kW yapar.

10000 (10 kW) = 1.73 (√3) * 380 * I . 0.7
I = 10000 / 1.73 * 380 * 0.7
I = 21,73Amper

Yani bu motor çalışırken pens ampermetre ile motorun ana şalterinin girişinden herhangi bir fazını ölçersek yaklaşık 22 amper gibi bir değer okuruz.






2-REAKTİF GÜÇ (Var)
İşe yaramayan güç olarakta tanımlanır ama aslında yaptığı iş büyük ve önemlidir.Bobinli olan bütün cihazlar (motorlarbalastlartrafolar vb..) görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli olan manyetik alanı şebekeden reaktif akım çekip tekrar göndererek oluştururlar.Şebekeden çekilip tekrar gönderilen bu reaktif akım işletmenin elektrik hatlarında ve beslendiği dağıtım trafosunda ek bir yük oluşturur ve gereğinden büyük seçilmelerine neden olur.Bunu önlemek için yani reaktif akımı şebekeden değilde işletmenin kendisi tarafından karşılanması amacı ile kompanzasyon tesisleri yapılır.Kompanzasyon ile reaktif akım şebekden çekilmez kondansatörler tarafından sağlanır ve işletme cihazlarına gönderilir.
Üç faz da Q = √3 * U * I * sin& formülü ile bulunur.


3-GÖRÜNÜR GÜÇ (VA)
Aktif güç ile reaktif gücün birleşiminden oluşur.Bir çok bobinli cihazın üzerinde gücü görünür güç olarak yani VA (volt*amper) cinsinden yazar.Biz ise bu gücü aktif güce çevirerek hesaplamaları yaparız.Sistemin çektiği güçten akıma kadar her şeyi görünür güc ile değil aktif güç değerleri ile hesaplanır.

Örneğin 10kVA gücünde bir cihazın çektiği akımı bulalım.( cos& = 0.8 )

P = S * cos&
P = 10000 * 0.8
P = 80000W = 8kW bulunur. (cos& değeri 0,8 varsayılmıştır)


Yukarıdaki açıklama ve formüler çerçevesinde aktif güce etki eden etkenleri değiştirmediğimiz sürece gücü düşürmemiz olası değildir.Dolayısıyla yapılacak kompanzasyon ilavesinin aktif güce olumlu veya olumsuz bir etkisi olmayacaktır.
 
Son düzenleme:
Alternatif Akımda Güç Çeşitleri
Alternatif akımda akım ve gerilim arasında faz farkının bulunması sebebiyle birbirinden farklı üç çeşit güç kavramı meydana gelmiştir. Bunlar sırayla:
1.Zahiri güç (görünen güç)
2.Faydalı güç (aktif güç )
3.Kör güç (reaktif güç)
AKTİF GÜÇ
Dirençte harcanan güce aktif güç adı verilir.(Wattlı güç)P sembolüyle gösterilir.P=U*I*cosQ formülüyle hesaplanır. Birimi Watt'dır.
REAKTİF GÜÇ
Reaktansta harcanan güce verilen addır. Q ie gösterilir Q=U*I*SinQ formülüyle bulunur birimi VAR'dır.
GÖRÜNÜR GÜÇ
AC akım devrelerinde gerilimle akımın efektif değerlerinin çarpımına eşittir.S ile gösterilir. S=U*I formülüyle bulunur.Birimi VA'dır.

Üç Fazlı sistemlerde
P = √3 * U * I * cos& formülü ile bulunur. Üç fazlı sistemlerde aktif güç bulunurken sistemin yada cihazın güç faktörü (cos&) de hesaba katılır. √3 ün ne olduğunu hiç karıştırmayalım kafalar karışmasın sadece üç fazlı sistemde tek fazdan çekilen akımı bulmak için kullanıldığını bilinmesi şimdilik yeter.

Örneğin 3 fazlı 100kW lık bir motorun şebekeden çektiği akımı bulalım.(cos& motor etiketinde yazar biz 0.7 olarak alalım.)
(Motor gücü beygir (hp yada bg) olarak verilebilir.O zaman güce dönüştürmeniz gerekir. 1 hp = 736 w tır.Mesela 10 hp = 7,36 kW yapar.

10000 (10 kW) = 1.73 (√3) * 380 * I . 0.7
I = 10000 / 1.73 * 380 * 0.7
I = 21,73Amper

Yani bu motor çalışırken pens ampermetre ile motorun ana şalterinin girişinden herhangi bir fazını ölçersek yaklaşık 22 amper gibi bir değer okuruz.






2-REAKTİF GÜÇ (Var)
İşe yaramayan güç olarakta tanımlanır ama aslında yaptığı iş büyük ve önemlidir.Bobinli olan bütün cihazlar (motorlarbalastlartrafolar vb..) görevlerini yerine getirebilmeleri için gerekli olan manyetik alanı şebekeden reaktif akım çekip tekrar göndererek oluştururlar.Şebekeden çekilip tekrar gönderilen bu reaktif akım işletmenin elektrik hatlarında ve beslendiği dağıtım trafosunda ek bir yük oluşturur ve gereğinden büyük seçilmelerine neden olur.Bunu önlemek için yani reaktif akımı şebekeden değilde işletmenin kendisi tarafından karşılanması amacı ile kompanzasyon tesisleri yapılır.Kompanzasyon ile reaktif akım şebekden çekilmez kondansatörler tarafından sağlanır ve işletme cihazlarına gönderilir.
Üç faz da Q = √3 * U * I * sin& formülü ile bulunur.


3-GÖRÜNÜR GÜÇ (VA)
Aktif güç ile reaktif gücün birleşiminden oluşur.Bir çok bobinli cihazın üzerinde gücü görünür güç olarak yani VA (volt*amper) cinsinden yazar.Biz ise bu gücü aktif güce çevirerek hesaplamaları yaparız.Sistemin çektiği güçten akıma kadar her şeyi görünür güc ile değil aktif güç değerleri ile hesaplanır.

Örneğin 10kVA gücünde bir cihazın çektiği akımı bulalım.( cos& = 0.8 )

P = S * cos&
P = 10000 * 0.8
P = 8000W = 8kW bulunur. (cos& değeri 0,8 varsayılmıştır)



Yukarıdaki açıklama ve formüler çerçevesinde aktif güce etki eden etkenleri değiştirmediğimiz sürece gücü düşürmemiz olası değildir.Dolayısıyla yapılacak kompanzasyon ilavesinin aktif güce olumlu veya olumsuz bir etkisi olmayacaktır.
 
Böyle bir durumda reaktif oranları düşük olduğundan reaktif cezası söz konusu değildir bu nedenle kompanzasyon yapmak çok gereksizdir zira yapılması durumunda sayacın aktif tüketiminde hiç bir değişiklik olmayacaktır. Kompanzasyon sadece reaktif tüketimleri etkiler aktif tüketimi değil. Eğer siz bu durumda bilinçsizce rastgele devreye kondansatör bağlar ve aşırı kapasitif yük oluştursanız devrede istenmeyen olumsuz durumlar yaratabilirsiniz. Kompanzasyon gerektiği durumlarda gerektiği kadar yapılırsa amacına ulaşır. Kısaca söylemek gerekirse piyasada satılan tasarruf cihazları tam bir soytarılık bence. Teknik bir elemanın buna inanması ve savunması çok acı.
 
Ya arkadaş bilmiyorsanız kopyala yapıştır yapıp sayfaları kirletmeyin ya. Sonra cahil insanlar deyince yasaklanıyoruz ya. Yapmayın bilmiyorsanız emin değilseniz sallamayın sağdan soldan okuduğunuzu buraya yapıştırmayın ezbere konuşmayın geyik yapmayın ya. Yada siz nasıl biliyosanız öyle olsun kimlere neyi ispatlamaya çalışıyoruzki.
 
selçuk bey,

bu forumun bir uslübu var, inanın bildiklerinizle bu foruma yapacağınız katkıdan daha çok bu uslüp önemlidir. Katılımı bol olan bir forumdayız, sizi sükunete davet ediyorum..
 
ctrl-v elektrikçileri sıktı artık ,görüşünü yaz geç,AKTİF tüketime herhangi bir etkisi olmayacağı için tasarruf sağlanmaz.
 
selçuk bey,

bu forumun bir uslübu var, inanın bildiklerinizle bu foruma yapacağınız katkıdan daha çok bu uslüp önemlidir. Katılımı bol olan bir forumdayız, sizi sükunete davet ediyorum..
Rahatsız oluyosan benim mesajlarımı okuma Bu kadar basit. Artı sen bölüm yöneticisimisin sana ne oluyo anlamadım yani :)
 

Forum istatistikleri

Konular
130,252
Mesajlar
934,795
Kullanıcılar
453,482
Son üye
aysi1612

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst