Chiller Konusunda Bilgi

x0914667

Üye
Katılım
21 Tem 2006
Mesajlar
446
Puanları
1
Yaş
40
Chiller sistemleri konusunda bilgileri nasıl bulabilrim.çalışma prensipleri gaz sistemleri v.s.
 
Chillerler 2 tip'dir

1. hava soğutmalı chillerler
2. su soğutmalı chillerler

1. hava soğutmalı chillerler : kondenseri hava ile soğuyan chillerlerdir üzerinde fanlar vardır kondanserden geçen gazı soğutmak için kullanılırlar
2. su soğutmalı chillerler : kondanseri su ile soğuyan chillerlerdir su soğutmalı chillerlerde kule fanları vardır kondanser ünitesindeki borunun sıcaklığını alan yani gazın sıcaklığını alan su kulede soğur ve tekrar kondansere gider arabalardaki radyatör mantığı

chillerlerde kullanılan gazlar sıkışınca ısı yayan genleşinse ısıyı üzerine çeken gazlardır örnek olarak r134,hfc serisi buzdolabı sana anlatabileceğim en iyi örnektir buzdolaplarında evaparatör buzluk kondanserde buzdolabının arkasında borular görürsün orası biraz sıcaktır kondanser üniteside orasıdır ve bir kopresör vardır kopresörden çıkan gaz önce kondansere gider kondanserdeki borular incedir ve gaz sıkışır ısı yayar daha sonra evaparatör ünitesine gelen gaz genleşir avaparatördeki borular daha geniştir genleşen gaz buzluğun içindeki ısıyı üzerine alır ve tekrar kopresöre gider soğutma ısıtmanın tam tersidir ısıtmada ısıyı mahale gönderirsin soğutmada ısıyı mahalden alırsın ısıyı aldığın zaman zaten mahal soğur prensip olarak bunları söyliyebilirim takıldığın biryer olursa sorabilirsin
 
chiller dediğimiz kısım hava soğutmalı veya su soğutmalı sistemlerde suyun gazla soğuduğu kısımdır.Kompressör aracılığıyla soğuyan gaz chillerin içinde bulunan borulardan geçerek dışındaki suyu soğutur.Soğuyan suda pompalar aracılığyla santrale gönderilir.
 
peki, su soğutmalı chiller sistemlerinde evaparatör sistemdeki soğutma işi nasıl oluyor.
 
arkadaslar bu konuyla ılgılı bi dokuman yokmu acaba kımsenın elınde?hem chıllerın çalışma mantıgını hemde komple sogutma sıstemını anlatan.
 
su soğutmalı çiller grupları su dolu bir haznenin içersinden soğumuş gazı borular vasıtası ile birbirine karışmadan ısı transferi yaparak suyu soğutması prensibiyle çalışır suyu bu şekilde soğutur ve sisteme pompalar vasıtası ile gönderir.
 
beytullah_ozgun ' Alıntı:
peki, su soğutmalı chiller sistemlerinde evaparatör sistemdeki soğutma işi nasıl oluyor.
İklimlendirme işiyle uğraşan arkadaşların affına sığınarak bu soruya cevap vermek istiyorum.Affına sığınıyorum çünkü mesleğim bu değil ama iş yerimdeki klimacı işten ayrıldığından ben uğraşmak zorunda kaldım ve baya kafa patlattım bu işe.
Aslında chillerin klimadan TEMEL ÇALIŞMA PRENSİBİ OLARAK fazla bir farkı yoktur.Fark eveparatörün havayı değil de suyu soğutmasıdır.Evoparatör kapalı bir tankın ya da tüpün içindeki heat exchanger ya da seperatörden oluşur.Bizim Trane chillerimizde bakır gaz boruları vardı ve pompa ile çevrilen suyun içindeki bu borulardan geçen gaz suyun ısısını alıyordu.Küçük chillerimizde ise bir tank var ve içinde seperatör var.Suyu bu şekilde soğutuyoruz.
Gelelim gazın ısısını almaya.Bunun için de iki yöntem vardır.Normal klimalarda olduğu gibi bir radyatör ve fandan oluşan hava soğutma sistemi - ki bu tip chillerlere hava soğutmalı chiller denir-
ikinci yöntem ise su ile soğutma yöntemi.Bu sistemde gaz yine çok sayıda bakır borunun içinden geçer.Bu borular da silindir şeklinde bir tüpün içerisine yerleştirilmiştir.ve bu tüpten yine bakır ya da alüminyum borular vasıtasıyla su geçer.Su kondanser pompası ile soğutma kulelerine yollanır.Soğutma kulelerinde de gazı soğutan su soğutulur.
Soğutma kulelerinde suyun yukarıdan aşağıya yavaş yavaş ve dağınık vaziyette inmesini sağlayan plastik parçalar vardır.Şekil olarak bayanların saçlarına taktıkları bigudilere benzer.Ve bu parçalardan çok sayıda vardır.Kulenin önünde de büyükçe bir fan bulunur.Bu fan dağınık vaziyette aşağıya dökülen suyun ısısını alır.Ve su pompa ile sürekli devirdaim edilir.Devir daim eden pompa arızalanırsa ve su sirkülasyonu sağlanmazsa chiller yüksek basınç hatası verir.
Ayrıca soğutma için kullanılan suyun da sürekli devir daim halinde olması lazımdır.Aksi halde evoparatör kendini soğutur yani donar ve borular yarılır.Tabii chillerlerde bunun için koruma yöntemleri vardır.
Flow switch denilen akış kontrol switchi bunlardan birisidir.Suyun akışı durduğunda soğutma kompresörlerini durdurur.
Ayrıca böyle bir durumda flow switch çalışmazsa da gazın yoğunluğu çok düşeceğinden alçak basınç hatası verip kompresörler DURABİLİR (gaz miktarına ve chillerin tipine göre durmayabilir de bu yüzden flow switch şarttır)
Bir de chillerlerde (En azından benim gördüklerimde) su çıkış ısısı mutlaka ölçülür.Eğer set edilen minimum ısı değerinden daha düşükse cihaz alarm verir ve durur.
Bazı chillerlerde çıkış ısısıyla beraber evapa giren suyun ısısı ve evap giriş çıkış kondenser girş çıkış gaz ısısı da okunur.Ve süperheat değeri hesaplanır.Bu da bir koruma yöntemidir.Ayrıca bu yöntem sayesinde sistemdeki soğutucu gaz eksikliği ve fazlalığı ya da kondanser soğutmasının yetersiz veya gereğinden fazla olduğu bilgilerine ulaşılır.
Her klima sisteminde olduğu gibi chillerlerde de kondanser temizliği çok önemlidir.Su soğutmalı chillerlerde sert su kullanılırsa kondanserdeki su boruları kireçlenir ve chillerin verimi azalır ya da yüksek basınç hatasından dolayı çalışmazlar.Ayrıca sert su evoparatörde de kireçlenmeye yol açar.Bunun için chillerde kuyu suyu gibi sert ve kirli sular kullanılmamalıdır.Eğer mecbursanız reçine ile suyu yumşatan ve tuz ile ters yıkama yapan cihazlar kullanılarak su yumuşatılabilir.Ya da yine reçine karbon tanklarından geçirerek ve ozmo ile deionize su elde edilerek chillerlerde kullanılabilir.
Aklıma gelenler bu kadar.Elektronik ortamda bu konularla ilgili dökümanlarım olmadığından buraya koyamadım.Umarım yardımcı olmuşumdur.
Kolay gelsin ...
 
Merhaba arkadaşlar. "elektronikmuh" arkadaşımızın vermiş olduğu adreste soğutma ile ilgili çok değerli bilgiler var,tavsiye ederim.Ayrıca elektronikmuh arkjadaşımıza teşekkür ederim.
 
arkadaşlar trane chiller üstünde adaptive control otomasyon var bunun türkçe kullanım klavuzu bulunurmu?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst