Chillerlerde enerji tasarrufu yapmanın çeşitli yöntemlerini değerli arkadaşlarım belirtmişler.
Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyor ve bir yöntemin daha oduğunu belirtmek istiyorum.
Eğer sisteminizde birden fazla chiller varsa,(servis devamlılığı için sistemerin büyük bir kısmında en az iki chiller kulnılır) ortak çıkış kolektörüne takılacak bir ısı sensörü ve basit bir plc ile chillerin birini master,diğerini slave oalrak atayıp tek makinanın kapasitesi yetene kadar tek chiler çalıştırıp,sistem belli bir ısı değerini aşınca ve master chiller %100 kapasiteye çıkınca slave chilleri devreye amak suretiyle sistemde iki makina yerine tek makina ile soğutma yapabiliriz.
Redundent olarak sistem tasaranabilir bir gün 1. chiller master iken 2 gün sonra 2.chiller master oabilir böylece master makinaya çalışma saati yönünden yüklenmemiş olunur.
Tasarruf:örneğin,4tane vidalı kompresörü olan iki adet chiller düşünelim gece vakti olunca bu iki chiller fazla gelmeye başlayacak ve ikiside kapasite düşüreceklerdir ve tel makinanın yapacağı işi,iki makina ile yapmaya başlayacaklardır.Ancak maalesef tek makinanın harcayacağından daha fazla enerji ile bu işi yapacaklardır hava soğutmalı ise kondenser fan kayıpları,su soğutmalı ise extradan çalışan bir kule pompası ve daha fazla sayıda ama yarı kapasiteyle çaşışan kompresör (bu ne demek?=bastığı gazın yarınısı kendi içerisinde çeviren, yarısını sisteme basan kompresör) unsurlarından dolayı %5-10 daha fazla reel güç çekiyor.
Master slave sistemi ile ihitiyacın az olduğu durumlarda ve özellikle gece vakitlerinde %5-10 oranında enerji tasarrufu yapmak mümkündür.Ancak programın çok iyi tasarlanması gerekmektedir slave chiller dereye alınırken ve devreden çıkartılırken güvenlik zaman şeridi programlamak gerek.Aksi taktirde ısı salınımları ve konfor bozuklğu yaşanabilir.
Ben kendi çalıştığım otelde,kendi yazdığım plc programı ile bu sistemi kurdum ağustos ayı başında devreye aldık sistemi.Ay sonu itibarı ile enteresan sonuçlar ortaya çıktı.Müşteri sayısı ve hava sıcaklığı artmasına rağmen elektrik faturası neredeyse aynı idi
.
İşletme olarak Günlük yakaşık 100kw ila 700kw enerji tasarrufu yapıyoruz.
Umarım faydalı olmuşumdur,bu konuda bir sorunuz olursa buradan sorabilirsiniz.
Herkese iyi çalışmalar...