civa buharlı ampülle sodyum buharlı ampül nasıl tanınır?

cıva buharlı ampüllere kıyasla bakarsak dış camın incelen kısmı sodyum ampülde siyahtır
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
elnizdeki lambanın üzerinde yazan kodlamaların anlamları :

ENERJİ GÖRÜLEBİLİR IŞINLANMA

GLS(Akkor flamanlı) %10

HPL(Cıva buharlı) %14,7

TL(Flüoresan) %22

HPI(Yüksek basınçlı cıva) %24,3

SON(Yüksek basınçlı sodyum) %29,5

SOX(Alçak basınçlı sodyum) %35,5
 
Bunlar kızgın elektrotlu alçak basınçlı ve alçak gerilimli deşarj lambalarıdır. Tüp içinde oda sıcaklığında katı halde bulunan sodyum madeni vardır. Tüpün sıcaklığı 250 ile 300 dereceye çıktığında sodyum madeni buharlaşır ve tüpün basıncı birkaç mmHg aşamasına iner

Yüksek basınçlı sodyum buharlı lambalar sodyum ve ateşlemeyi sağlamak için civa ve asal içerirler deşarj arkından deşarj tüpü cidarına olacak kondüksiyonunu sınırlamak için de xenon gazı kullanılmıştır. Çalışma sıcaklığı 700 derecedir; deşarj tüpü bu sıcaklıktaki sodyum buharının kimyasal aktivitesine dayanabilmesi için sinterlenmiş alüminyum oksitten imal edilmiştir. Deşarj tüpü havası boşaltılmış tüp veya armut şeklindeki bir sert cam balon içine konulmuştur.

Yüksek basınçlı cıva buharlı lambalarda cıva buharı yükseldikçe uzun dalga boylu termik yollu ışık yaymaya başlar. Dolayısıyla lambanın parıltısı ve etkinlik faktörü büyür. Bugün kullanılan cıva buharlı lambaların ortalama basınçları 1at’dir.
Lambanın genel yapısı temel olarak sodyum lambasında olduğu gibidir. Burada da elektron bakımından zengin Wehmelt elektrotları kullanılır yalnız cıva buharlı lambalar da elektrotları ek olarak ısıtmak gerekmemektedir. Büyük bir R direnci üzerinden bağlı bulunan yardımcı h elektrotu deşarjı başlatır;böylece ilk elektrikli parçacıkları oluşturur ve elektrotların ön ısınmasını ve civanın buharlaşmasını sağlar
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
128,823
Mesajlar
920,775
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst