önceklikle hurda makinanın fiyatını bi netleştir..yavaşta olsa konu gelişecektir... eğer dediğin fiyatsa iyi ama satanda fiyatını biliyorsa o fiyatlara bırakmaz kanımca... bizim millet... hoşafı çıkmış cnc ye bile adında cnc denmesi sebebiyle kol böreği havasında fiyat verio... Ben buna inanmışlık sendromu diyorum.... ama desen ki sen bunu ne kadara alırsın ses gelmez...
neyse..
Taksan marka kayseri malı 3 veya 4 numara frezemi hurdada gördüğümde ... dedim agaaaa... kendimce...ben bunu ne olursa olsun toplarım... önce ağırdan çaktırmadan farklı şeyleri sorarken... eee bu ne kadar diyerek arkam dönük sorduğum fiyatı tekrar giderken... bu kadara bırakırsan diyerek bi ölü fiyatla..makinayı bir kaç saat sonra vince yüklemiştim.. makine komple paslı motor bozuk kızaklar paslanmış üst kayış kasnak ve rulmanları ayrıca üst hareket kısmı dönmüyor.. sağ sol tezgah otomatiği bozuktu..pano karışıktı..
sonra hazır vince de varken parçaladım ve öyle bakım yapacağım alana koydum.. bi hafta 10 gün bi düşündüm ne yaparım diye.. kim gördüyse.. bu tamir olmaz... ya sen ne adamsın.. demedikleri kalmadı.. az masrafla önce kafayı toplamıştım rulmanlar bakalit dişliler kayışı..hepsini değiştim cillop gibi oldu.. tablayı taşlattım.. bi komparator çektik ilik gibiydi.. sonra sağ sol otomatiği topladım bir dişli sıyırmıştı.. motorda su yemiş rulmanlar gidikti değiştim.. yaptırdığım dişliyi taktım.. tıkır tıkır çalıştı.. sonra sağ sol şanzımanlı yağını da değiştirdim malum su girmişti.. sonra su pompasını ele aldım.. motorda
Elektrik veriyorum ses geliyor hareket yok.. onuda söktüm..bende bişeyin içini açıp bakmak ata sporu..sağlamsada...motoru açtım pompadan ayırdım. verdim elektriği... fırıl fırıl dönüyo.. sonra pompayı açtım içi dolmuş pas kitlemiş... verdim WD40 verdim WD40 açılmadı.. hemen ona bi 24volt dc ve çamasir deterjanı operasyonu tüm pas söküldü.. sızdırmazları da sanayiden aldım.. bayılırım yerli malına.. kayseri de ne varsa burda da o var... sonra pompada tamam.. sıra elektrik panoasuna gelmişti eski
Siemens kontaktorleri değiştim butonları bazı kabloları panoyuda topladım.. sonra dijital aldım... her şey on numara oldu.. sonra baktim mengenem yok onsuz olmaz o eksik kalmıştı.. mengene soruyorum tayvan malı hafif hassas freze mengenesi... fiyat.. nediim kol böreği..2 mengene fiyatına bir freze almış kişi için pahalı geldi.. sonra aklıma geldi komsumda bitane vardı.. kenara atmışlardı hassas değil.. mil bozuk..somunu iyi değil. gittiim baktım duruyo.. ya dedim bu ne durumda ya o bozuk dedi... ya baktım söyle bi olumu diye.. gene dedim bu benim kısmetim aga.. bana bunu verirmisin diye.. sağ olsun isteyip alamadığım olmadı şimdiye kadar.. komsumda demesin mii..zaten atmaya kıyamadım.. içimden dedim beni beklemiş.. hop indiregandi yaptım.. sonra semente çeliği dolu mil aldım.. tornada dişini açtım. yeni mili sulamacı ya verdim.. hafif bir yüzey sertliği olması gerekiyordu. bide olmuşken... yeni bi bronz yatak yaptım... sonra mengeneyi toplayıp ne kadar kaçıklık varsa.. gene aynı komsumun taşlamasında 2 saatlik hassas işlemden sonra mengeneyi topladım.. o kadar rijit olduki ..sahibide şaşırdı.. kardeşim... adamın vakti yok nasıl yapsın mengenesini.. halen hem freze hem de mengene tıkır tıkır çalışıyo.. çokta memnunum.. belki yenilerini alsam bu kadar mutlu ve bi okadar da kadir kıymetlerini bilmezdim diye düşünüyorum..sonra o dalga gecenler benim frezede parça işlemeye geldiklerinde cok maytam yaptım..
şimdi frezede eksiğim bir kaç sey var daha elzem seyler den vakit bulamıyorum..
yukarıdan aşağı iniş otomatiği ( kıvıramamdım onu)
otomatik yağlamaya bi bakmam lazım..
bi divizör almam gerekiyor..
bide üst kafaya bi dijital takometre.. devir için önemli...
bir kaç tane resim ekledim temizledik sonra montajdan önce
Dj-genç kardeş..
Öncelikle uğraşacaksan al.. Bir şeye ne kadar emek harcarsan o kadar değerli olacaktır...
Bu arada meslek ne??? ne yapıyosun tam olarak...önceden neler yaptın..??