CNC için kesici uçlar hakkında

Bu oyuncağın üzerinde kanala otururken bir tırnak var , ters kanalı takıncada aynı simetri ile oturmasını sağlıyor , dipdeki sıfırlama ise iki ağızında eşit kesilmesini yani delici ucun tam eksende olmasını sağlıyor.
Püf noktası bunlar.

Parmak frezelerin ağızları düz oluyor ve ortasında az bir boşluk gerekir , minik delik gibi bir şey.
Bu tırlamayı azaltan bir geometri.
Ağızı düz biledikten ( kanallara bakan kısım ) sonra ince kesicilerle hem kanal ağızları bilenir hem de iki ağızın arası açılır.
Dişçi malzemesi satanlarda hesaplı bulunur , 20 - 30mm kadar çapında 0.5 - 1 mm kalınlığında aşındırıcı diskler.
Dikkatli kullanılırsa olur , gözlüğü ihmal etmeyin.
 
Megep te matkap uçarıyla ilgili döküman da vardı yanlış hatırlamazsam açı 15 idi.
 
Bu arada yüzey için 13mm tarama başlığı (uç takılabilen (indexable dedikleri)) alabilirsin. Veya 10mm karbür parmak freze de güzel yüzey tıraşlıyor.

abi bu takılı olan 20mm
13mm yüzey taraması biraz ufak kalır
aslında bu aldığım dediğin gibi ahşap için sanki bana hss gibi geldi
düşük devir ve düşük feed rate ile zarar vermez sonuçta ahşapta çalıştırsam gene makineye takıcaktım.

40mm tarama kafaları var asıl onlar tarama
@KAZIMUGUR
 
Önceleri küçük bir dükkandı.
Bıçak bilerdi , hızar şeritleri tepsi testereler filan.
Sonra işleri geliştirdi büyüttü .
Antalya da ilk robotlu cnc yi alarak geceleride insansız üretim yaptı .
Derken organizeye geçti .
TR nin meşhur üreticisi oldu.
Marangozcular iyi tanır.
Bir ziyaret et.
Çıraklık okulunun arka tarafındaki sanayi yanındaki geniş yola bakan tarafta TOPUZ .

Ahşabı yabana atmayın , bıçakları metalden daha çabuk körleyebilir.
Neden ki ?
Hele bir teak ağacı var birde demir ağacı var...:rolleyes:

2.2kW yabana atılacak güç değil.
Hele rulmanları mili ezilir büzülür diye hiç korkma.
Çok olsun aşırı akım çeker ve invertör devreden kaçar.
2.2kW / 3000 devir teorik asenkron motor ( kayma hariç gerçi invertör onu karşılayabilir ) .
50 HZ yerine 300Hz verince 300/50 = 6
3000*6=18000 devir o kadar.
Ama güç sabit.
Yani devir arttıkça tork düşüyor demektir.
Zaten tarama kafası ile 500-3000 devir.
Çok düşük devirlerde de tork düşer çünkü inverter bu devirlere inebilmek için gerilimide düşürür.
Ama 50Hz nominal değerleridir !

30-50 mm tarama kafası elmaslı olursa daha bir ala olur.
Tak çıkar olanları pek ucuz değil tabii.

Tarama kafalarını severim çünkü eksenlerdeki hataları anında söyler. :rolleyes:
 
Uçların yapımı ve farkları ile ilgili bilgi, merak edenler varsa. http://kncplus.com.tr/ dan alınmıştır. Karbür, elmas uç tanımlarını anlamaya çalışıyorum.

Elmas Ucu nedir ? Elmas Ucu nasıl elde edilir?

Saf metal ve metal bileşenlerden elde edilen tozlar belli oranlarda karştırılır.Bu toz karışım belli dereceye kadar ısıtılır.Elde edilmesi istenen şekle uygun kalıplarda yüksek basınç altında sıkıştırlır.Toz taneciklerin,birbirine kayarak girmesine (difüzyon) sağlamak için ,karışım içerisine STEARİN maddesi katılır.
Preslenen toz ,tek metalden elde edilen toz ise ,o metalin ergime sıcaklığının biraz altında olacak şekilde ısıtılır.Toz karışım ,birkaç metal tozundan oluşuyorsa ;ergime sıcaklığı en düşük olan metalin ,ergime sıcaklığının biraz üstünde olacak şekilde ısıtılarak,kalıplara preslenir.Preslenen toz metal yapısı gözeneklerle doludur.İşte sinterleme ;presleme esnasında oluşan gözeneklerin dolmasını,atomlar arasındaki kuvvetli bağın oluşmasını sağlayan ,en uygun sıcaklıkta en uygun sürede ,en uygun takım malzemesinin elde edilmesini gerç ekleştiren ,bir ısıl işlemden ibarettir.
Sinterlenmiş elmas üretimi için,ana hammadde TUNGSTEN tozu konsantresidir.Metal karbürleri ve kobalt tozlarıda sinterlenmiş elmas üretiminde hammadde olarak kullanılır.Sinterleme işleminden sonra elde edilen plaketler metal işlemede elmas ucu olarak kullanılır.Günümüz koşullarında ve özellikle CNC takım tezgahlarında talaşlı imalat için kullanılan sinterlenmiş elmas uçları ,çok yüksek hassasiyeti ve kalınlık elde etmek için özel tezgahlarda taşlanırlar.Boyutlar ,köşe radyüsleri,pahlar,kesme ve boşluk açıları,talaş kırma kanalları hepsi taşlama esnasında oluşturulur.Genelikle elmas ucu geometrisi karbür tozların preslendiği kalıplarda şekil alır.Taşlama işi yeşil elmas taşlarla gerçekleştirir.
Tungsten karbür (WC) uçlar,taşlama işleminden sonra kalınlık,düzlemsellik,paralellik,yüzey pürüzlüğü ile ,üzerinde çizik parça kopması ,çatlak gibi kusurların bulunup bulunmadığı detaylı olarak kontrol edilirler.
Sinterlenmiş elmas Uçlar,renk,harf ve rakamlarla sınıflandırılırlar.Sınıflandırma ;P-M-K diye yapılır.
Sinterlenmiş kaplamalı elmaslar ,modern kimyasal buhar birktirme(CVD)tekniğiyle,elmas uc üzerine üst ütse kaplanmasıyla üretilir.Esas itibariyle (CVD)kaplama hidrojen,titanyum klorür ve metan gazların farklı kimyasal reaksiyonu sonucu ,titanyum elmas kaplama işlemi yapılır.İşlem esnasında elmas uçlar(1000C)ye kadar ısıtılırlar.Değişik tipteki kaplamalar,aynı cihazlar kullanılarak yapılırlar.
Sinterlenmiş kaplamalı elmaslar ,modern kimyasal buhar birktirme(CVD)tekniğiyle,elmas uc üzerine üst ütse kaplanmasıyla üretilir.Esas itibariyle (CVD)kaplama hidrojen,titanyum klorür ve metan gazların farklı kimyasal reaksiyonu sonucu ,titanyum elmas kaplama işlemi yapılır.İşlem esnasında elmas uçlar(1000C)ye kadar ısıtılırlar.Değişik tipteki kaplamalar,aynı cihazlar kullanılarak yapılırlar.
Elmas Uçların Kaplanması ?
Kesici takım alanında en önemli gelişme sinterlenmiş sert metal elmasların ,talaş kaldırma esnasındaki direncini artırmak ,körlenmeyi geciktirmek ve kullanma ömrünü uzatmak gayesiyle TİTANYUM KARBÜR(Tİ.C) kaplanması olayıdır.
Tİ.C ve AL2O3 kaplamalı karbür uçlar ,aşınmaya karşı yüksek dirençli,başka malzemelerle reaksiyonareaksiyona girmeyen çok sert karbürlerdir.Kaplama İşlemi günümüzde hemen hemen tüm kesici uç,ana malzemeler için yaygın olarak uygulanmaktadır.Sert metal plaketler ,sert metal matkap uçları,sert metal parmak frezeler,tıtanyum esaslı kaplama malzemeleriyle kaplanmakta kesici takımların ömrü uzatılmaktadır.
Karbür Parmak Frezeler;
Karbür Parmak Frezelerin verimliliğini ve işleme ömrünü artırmak maksadıyla kesici yüzey boyunca 2-5 micron arası kalınlıkta sert malzemelerle kaplanarak kullanılır.Kaplamaişlemleri
Kimyasal Buhar Biriktirme (CVD) veya Fiziksel Buhar Biriktirme (PVD) usullerine göre yapılır.

Titanyum Karbür (Tİ.C) rengi GRİ
Titanyum Nitrür (Tİ.N) rengi ALTIN SARISI
Aliminyum Oksit(AL2O3)(seramik),rengi şeffaf
Titanyum Karbo Nitrür(Tİ.C.N)rengi violet
Aliminyum Titanyum Nitrür(Al.Ti.N) rengi siyah/füme/mor dur.
Bu kaplama malzemelerin içerisinde Aliminyum Titanyum Nitrür en sert olan kaplama malzemesidir.Verimlilik işleme Ömrü ,prefromance ve yüzey kalitesi yönünden diğer kaplama malzemelerinden daha üstün özelliklere sahiptir.
 
Son düzenleme:
Agac icin en uzun freze ucu kac cm dir? Karakovan icin kütük geldi, sayi fazla. Freze ucu uzun olsa biseyler yapilabilir ama kisa, olmadi freze ucunu uzatmak icin kaynakla ekleme yapacagiz.
 
kaynakla ekleme hımmmmmm
 

Forum istatistikleri

Konular
130,154
Mesajlar
933,738
Kullanıcılar
453,246
Son üye
TalhaSahin

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst