Yapmakta olduğum CNC Router'a 4. eksen de eklemeyi düşünüyorum. Sanıyorum forumda kullanan pek yok. Düşünen arkadaşlar varsa bu konu başlığı altında beraber araştırıp çözüm de üretebiliriz.
4. ekseni olabilirse torna gibi de (çift amaçlı) kullanmak istiyorum. Başlangıç seviyesindeki mini tornalara yakın bir güç elde edebilirsem benim için fazlasıyla yeterli olacaktır. "Torna" zayıf olsada router'ın olanakları ile birleşince kullanışlı olacaktır diye düşünüyorum.
Kendi odamda router ve parçalarına yer bulmak zorken bir de torna eklemek pek mümkün değil. Maliyeti de ayrı bir sorun. Tek makina üzerinde çözülebilirse cazip olacak.
Hazır 4. eksenler var ama pek ucuz değil, yurt dışından getirtmek ise nakliye nedeni ile pahalı ayrıca istediğim özellikte de olmayacaktır.
4. eksen için küçük, güçlü ve sürücüsü dahil uygun fiyatlı nasıl bir motor kullanabilirim?
Aklımdan ilk geçen güçlü bir step motor. Step motorun yüksek devirlerde torkunu kaybetmesi ise büyük bir dezavantaj. Redüksiyonun avantajını da azaltıyor, redüksiyon oranını da küçük tutmak gerekecektir.
Düşündüğüm motor 86HS85, 4.9A 8.5Nm ve 4.9V. Bu motor 73 volta kadar beslenebiliyor. 350 watt a yakın bir güç üretebilir ama hıza bağlı tork düşümü önemli bir sorun.
http://sahinrulman.com/site/index.php/en/panoveguckaynaklar/toroidtrafo.html
Yukarıdaki gibi bir AC toroid trafo ile voltaj sınırına yakın beslenirse hızı ve gücü de yüksek olacaktır. AC voltaj ile DC ye oranla daha düşük besleniyor ama internette karşılık hesabının nasıl yapılacağına dair bilgi bulamadım. Mini tornası olan arkadaşların güç konusunda yorumunu isteyeceğim ama bildiğim
@Suat_Korkmaz dışında mini tornası olan yok.
Mach3 ve hepsi birarada TB6600 kart ile bağlantı ve kontrol da sıkıntılı olabilir özellikle hem 4. eksen hem de "tornamsı" kullanmak da istediğim için. Torna kullanımı için Arduino da olabilir. Yazılımını bilmesem de internetteki örneklerden faydalanarak yapılabileceğini düşünüyorum.
Yanlış anlamadıysam step motoru Mach3'ün içerisinden dir/puls ile ve kasnak oranı vererek, spindle gibi kullanma olanağı da var.
4. eksen için 80 mm çapında ayna, mini torna için yedek parça olarak satılan fener mili (spindle) ve aşağıdaki fotoğraftakilere benzer alüminyumdan yuva yapmayı düşünüyorum (router'ı ve diğer gerekenleri de öğrendikten sonra). Kayış-kasnak ile hareket aktarımı ve konik rulman olacak.