Aslında iki ayrı kullanımdan bahsediyorum.
Birincisi spindle'la birlikte 4. eksen olarak kullanmak, güçlü bir motor ve rijit yapılacak bir fener mili ile sorunsuz ve iyi çalışacağını düşünüyorum.
İkincisi ve sıkıntılı olan ise torna gibi çalışması. Spindle'a kalem bağlamayı değil, Z ekseninde spindle'ı söküp yerine kater bağlamayı kastediyorum (CNC torna). Bir diğer olasılık ise hareketli tabla sayesinde, karşı tarafına kater bağlayarak kullanmak (tablanın üst kısmında, ilave hareketsiz bir levha üzerine). Bu durumda CNC özelliği kalmaz manuel torna olarak kullanılır, kater sporta bağlanır. Canlandırması zor olabilir, çizersem daha kolay anlaşılabilir. Kalemin nasıl bağlanacağı daha sonra belirlenebilir.
7. mesajdaki fotoğraftaki örnek çok iyi. Step motor bağlı ve torna olarak (spindle sökülmüş, kater bağlanmış) kullanıyor, sanırım alüminyuma diş açıyor. Bu işlem için düşük devir yetebilir. Talaş kaldırma, kesme için ise yüksek devirler gerekecektir. Bunu 3.5 Nm lik bir step motorla yaptığını belirtiyor. Benim düşündüğüm motor ise 8.5 Nm, gerilimde yüksek olursa örnektekine göre epeyce hızlı ve güçlü olacaktır. Sadece bir fotoğrafa bakarak yorum yapmak yanıltıcı da olabilir.
Aşağıda step motorun kayış-kasnak bağlantısı görülüyor. 1:1.8 oranında bir redüksiyon var. Bu projede step motor 4. eksen, torna motoru ise "torna" çalışması için düşünülmüş. Daha etkin olabilecek tek bir servo kullanmak yerine, iki motorun da elinde bulunuyor olması nedeni ile böyle bir çözüme gittiğini belirtmiş.
Sadece torna motoru kullanmak yerine 4. eksen için step motoru da ilave etmesinin nedeni sanırım step motorun açısal konumlandırma hassasiyeti ve kolaylığı. 1:1.8 (15:27) redüksiyon oranını seçmesinin nedeni de tam sayılarla açı hesabını kolaylıkla yapabilmesi (1/8 mikro step de kullanıyor).
Aşağıdaki örneği önce step motor ile sanmıştım ama torna motoru bağlı iken yapılmış.
Benim istediğim de tam olarak benzer şekilde çalışabilmesi. Tek farkla, bu işlem için kullanılan torna motorunun yerine güçlü bir step motor kullanmak. Güçlü olmasına rağmen eğer step motor bu iş için yine de yetersiz kalacaksa başka tip bir motor seçimine yönelmek. Kontrol kolaylığı nedeni ile step motor bu iş için uygun (gücü dışında).
Bu tip bir kullanımda CNC, Z ekseni de dahil yeterince rijit olmazsa başka sorunlar da çıkabilir.
4. eksen hareketli tabla üzerine bağlanacak. Tablanın da rijitliği (ray+araba) sorun yaratabilir, örneğin titreşim gibi. Bir kısmı tamamlanınca belli olacak.