Cemal bey selamlar
Soru motor uzerine gelsede aslinda sizin makina projeniz.. neden diyebilirsiniz. Makina isi bence insan vucudu gibi biside eksik veya fazlalik varsa baska bir seyde negatif veya pozitif olarak sonuclar doguruyor ayni organlar gibi digerleride etkileniyo. Oncelikle yazdiklarimi insallah yanlis anlamazsiniz malum yazim ve forum ortami yuzyuze olmadigi icin mimik ses tonu olmamasi algiyi negatife cekiyor..konuyu komple okudum. Benim de takildigim nokta turk usulu demeniz... is yerinizi ve yasadiklarinizi yazmissiniz. Samimiyetinize hayran kaldim. Cok guzel tecrubeler kazanmis olmalisiniz, yanlis olan seyleri gormeniz sizde ciddi bir pozitif tecrube olusturmustur....Iste bu tecrubeyi gosterme projeniz bu olsun olurmu...
Oncelikle bir kac soru soru sorucam cevaplarmisiniz..
Ne isleyeceksiniz
Isleyeceginiz parca olculeri ne
Buna bagli olarak makina olculeriniz ne olmasini istiyorsunuz..
Bu makinayi saklayacaginiz yer neresi..ev atolye.
Calisacaginiz z yuksekligi ne
Makina tipi nasil olacak kopru tipimi coksa klasik freze sekli gibi mi
Malum butce 5000 tl ve iyi bir sonuc istiyorsunuz herkes gibi..Bu fiyata cok guzel seyler olur...Olur ama bu isinde bir sonu yok hep soyle oluyo mdf olsun yok okadar verene kadar aluminyum olsun yok yok ya, kaynakli govde iyidir nede olsa demirin kilosu 2 lira...lpt olsun yok yok ya iyi olacakti usb olsun..gibi gibi ve bitmiyo inanin sonuca ulasmanizi etkiliyo bu durum..dusundukce bunaliyorsunuz. Belirsizlik etkisi diyorum ben buna bu durum. Insani stant bye alir beklersiniz.. ve bu beklem oyle bir hal alirki basit seyleri goremez insan, hazir bekler bilgiyi. ogrenincede ben bunu nasil fark etmedim der.ayni parmak saklatip ayilmak gibi.ben bunu noronlarim birbiri ile tanisti diyorum.
Makinanizda bence olmasi gerekenler
Vidali mil somun
Ray araba
Milleri tutacak rulmanlar
Usb kontrol unitesi 3 eksek
Ve step motorlar...step diye gecmeyin 1 ay once 120 usd + kdv ye alinan 3d printerde minicik step motorlar vardi katmanlari 16mikron yazmakta...
Bu konusmami gereken en onemli sey soylemek istiyorum yapacaginiz her neyse ister mdf ister aluminyum oncelikle bilgisayar ortaminda cizim ve analizi yapilmasi gerekir eger cizim olmassa bu is sizin isyeriniz calisma sekli gibi olur sok takla ugrasirainiz. (yanlis anlamayin) sonra bu isinda adi turk usulu is olur..oysaki isleri kagit ustunde bitirmek isinizin aslinda bitmesi demek..ayrica cizim olmasi sizde belirsizlik halinden hareket haline gecmenizi sagliyacaktir. Bunun icinde solidworksde veya inventerda istediginiz seyi cizer kontrol edersiniz.eger bunlari bilmiyorum derseniz kafanizdakileri birkac a4 cizip yazarsiniz bana mail atarsiniz ben cizer size veririm..bu size yol haritasi olacaktir...neden derseniz daha hic bir masraf yapmadan cad programi icinde ray vida araba motor kizak bunlarla istediginiz gibi oynar maliyeti istediginiz sekilde tutarsiniz... ayrica siz dediginiz bisi vardi 100euroluk makina yapiyoruz sok tak seklinde... inanin bu o firmanin yoneticilerinin dunya gorusunun kit olmasi ile alakali... bundan 2009 yilinda bi gida makinasi cizmistim makina okyanus asiri bi yere gitmisti gecen yil o firma makinayi yeni yerine koyarken kirilmiyacak bir parcayi zedelemisti. yenisini acil bir sekilde istediler.tabi montajininda istediler.Makinayi cizmem ingilizce bilmem ve birazda kunta kinte olmam nedeniyle istemeye istemeye 14 saat ucarak oraya vardim. parcayi ucaga almalari bile cok sikintiliydi. Kac tane thy muduru ile gorustum 1 hafta boyunca saymadim. Parcayi takmam 4 veya 5 saatimi aldi okyanusda denize girip ertesi gun geri dondum parca uzerinde 18 adet piston 30 40 adet swith 4 adet resistans ve 2 adet reduktorlu pres sayisini saymadigim kadar civata vardi..O firmada ki satin almacida bana italyanlar geldimi 1 ay kaliyor siz japonlar gibisiniz demisti..cok gulmustuk..bomba su oldu geri dondugumde 10 gun uyudum jetlak olmustum..herkes kalkiyo ben uyuyordum.... o almanlar italyanlar bisiler yapiyo ama inanin bizlerde cok guzel seyler yapiyoruz...eger dunumuz bugunumuze bilgi acisindan ayni geciyorsa helaktayiz...ayrica intenette arastirma yaptiginiz diy cnc leri gordugunuzu soylemistiniz...eger dikkat ederseniz bir cogunda bir kati model cizimi var...
Motora geri donecek olursak.. benim makinanin Y ekseni kopru tipi ve agirligi 960kg.. raylar 35lik Z eksenin ise agirligi 190kg.. spindel siz..hareket motorlarini baglamadan once basit bir deneme yapamak istedim bunun icin digital, 30kg a kadar tartim yapan bi terazi ile ilk hareket ve devamindaki hareket icin ne guc gerekiyor diye olctum..ilk kalkis icin 12kg ve devaminda yavas bir sekilde hareket icin 3 kg guc yeterliydi. kopru agirligi ortama 1250kg civari..bu kadar az gucle hareket etme sebebi 1. Ray araba 2. Paralellik.. bakin gene motor konusacak ken
Elektronik konusacakken gene mekanik konustuk bu seferde gozle gorulmeyen bir eleman devreye girdi motor gucu icin PARALELLiK cok onemli..
Hassasiyet icin.. vidali mil.... ister cin ister isvicre yapimi olsun ama... ne olursa olsu genede vidali mil al..bu biraz mevlana vari oldu.
Elektronik sizin dediginiz gibi herkes mekanik konusuyo hic elektronik konusan yok... aga orasi cozulur zor degil ama basitde degil...ama daha var...once mekanik ve cizim sonra elektronik... anlastik mii.. hem sen elekronikten anliyosundur...
Elektrik elektronik ve sanayide makina yapan bi firmadasin...aga sen bu isi yaparsin.. burdaki bir cok kisi orta halli para biriktirip bisiler yapan insanlar kimse seni zarara ugratmak istemez ama bi bakmissin kendi basima gidicem derken en kotu noktadasin.. bi dunya sey almissin ne yapicam dersin.. sonra kendine amac bu degildi amac parca imal etmekti...ve son kez diyorum kati cizim olmassa olmaz... yardimci olurum. Hic bir maddi beklentim yok bunuda bil... bizim gokhan abimiz var elimizden zamaninda tutmasa cok parcalanirdik sag sola,belki birilerine burdan yardimci olarak onun bilgilerinin bi diyetini odemis oluruz..
Benim hikayem cok uzun bi gun insallah paylasirim... insallah yazdiklarim seni kirmamistir.. bisi daha diyecektim bigun yuz yuze gelirsek derim olur mu...