Evet, yurt dışında mesai saati bitti ği anda işi bırakırlar. Ya fazla mesai ücretini istersin yada zam istersin. Adamlar da bunu bildiği için buradan bolca işçi çekiyorlar. Ha, buna rağman yine de Ruslara 5 çekeriz bir çok konuda. Bizler cesur bir milletiz, eylem; bilgiden geliyorsa cesaret, bilgisizlikten geliyorsa cehaletle sonuçlanıyor. Ben de çok uzun süre rusyada bulundum eşim Rus vatandaşı, eğer gittiysen fark etmişsindir; adamların kullandıkları eşyalar,
Elektrik butonları, kablolar, arabalar, ev eşyaları o kadar dandik ki ( hele aluminyum kablo olayına hiç değinmiyorum, bu kabloyu ucu bıçak gibi klemense sıkıştırmayı hiç anlatmıyorum
) bazı konularda inanılmaz sosyal-ileri-rahat ama bazı konularda da çok geriler. Geçmişte, bir işte çalışmak istemediği için eşek gibi dövülen veya taş ocağına giden bir sürü adamlar tanıyorum. Sistem orada da bizde uygulananı farklı yolla denemiş, ama başarılı olamamış
Bizim içimizde barındırdığımız toplum mühendisleri-etki ajanları bunu çok iyi uygulamışlar. Sonuç, eşek gibi çalışan ama eylemi cehaletten gelen gelen adamlar bunu başarmış. Bunun sebebini en iyi Dunning-krueger sendromunu bilirseniz özümser ve çözümleyebilirsiniz. İnsanlar şablon gibidir, bu şablonlar üzerinde: dilediğiniz insanları güzel bir bulanık mantık (fuzzy logic- ki bunu da bir Türk bulmuştur, bugün tüm dünyada her yerde kullanılır) algoritmasıyla (davranışlarını izledikten sonra) şekillendirip istediğiniz gibi "güdersiniz". Bizler bilgiye sahibiz ama temel dinamiklerine sahip değiliz. Bireysel gelişimimizi çöpe atmışız, onun yerine biat kültürüne kaymışız. Belki biat tam olarak ifade edemiyor ama anlaşıldığını ümit ediyorum.
Çok güzel bir söz vardır ya kurban olduğum Yunusumun,
ilim ilim bilmektir,
ilim kendin bilmektir.
Eğer kendini bilmez ise,
bu nice okumaktır.
İnanın tanıdığım insanların %95 i ilim kelimesinin anlamını bilmemekte. Gariptir ki, ta o zaman da bilinmiyormuş olmalı ki, Yunus bir satırda da bunu açıklama ihtiyacı hissetmiş.
İlim kelimesi, "ilmek" kökünden gelir. Kişinin kendi açığını kapaması kökünden gelir. Sözde bu yüzden "kendin bilmektir" olarak açıklama ihtiyacını hissetmiş Yunus.
Bizler, ülkemizde çok zor şartlar altında çalışmaya alışık olduğumuzdan, kriz kriz diye diye 3 adamlık işi tek olarak yarı maaşla yaptığımızdan, eşek gibi çalışmaya programlanmışız resmen. Çoğumuz iş koliklik adı altında, köleliği benliğimize kabul etmişiz - benimsemişiz.
Gelin size güzel bir bilgi filtresi sunumu yapayım, epistemoloji denen düşünce biçimini açıklayayım. Ana başlık bilgi ve bunun kullanımıdır. Alt başlıklar da sorgulama basamaklarıdır.
Sunum:
Bilgi
-bilgi nedir?
-hangi koşullarda bilgi gerçekleşir?
-doğruluk bilgi için bir koşul mudur?
-koşulsa nelere doğrudur denir?
-bilgi görece midir mutlak mıdır?
-bilginin kaynağı nedir-kimdir?
-kaynak doğrumudur?
-elde edilen bilgi, diğer bilgiler ile çelişiyormu?
Bizler, temelini almadığımız (verilmediği) için bazı konularda ilerlememiz çok zor; Ha bu imkansız anlamına gelmez.
Bu konu ciddi anlamda burada konuşulabilecek bir konu değil, kelimelere dökmek istediğim fikirler cidden çok sert, ama kısaca özetleyebilirim; Bilginin güç olduğunu fark edemediğimizden, eğitimi ve öğretimi yavurun (mebin 2/4ü) eline bıraktığımızdan ve bize sunulanların doğruluğunu sorgulamadığımızdan dolayı, hiçbirşeye düzgün başlayamıyoruz. Toplum olarak ciddi anlamda cahil ve fanatiğiz.
Evet
ama malesef elimizdeki malzeme bu ve bu malzeme ile çalışmak zorundayız. İnsanımız bu, bunu düzeltmek için bir çaba, bir yol bulabiliyorsak kalıpları kırarız.
Dikkatinizi çekerim: Kalıbı biz oluşturmayız, bizi işlenecek mal olarak gören ideler bizi şekillendirmek ister. Kalıbı, işlemek isteyen kişi yapar ve elindeki malzemeyi o kalıba sokmaya çalışır. Bizler, deneme tahtası veya kurban olduğumuzdan bu kalıplar çerçevesinde sıkışıp kalmışız.
Dünya kadar teknik bilgiye sahip olalım, ama insani değerlerden yoksun bırakılıp zor bir hayat itilmiş isek, bunu yine kendimizde arayalım.
Kendi eksikliklerimizi kapatalım.
Atatürk' ün bir sözü vardır, siz engelleri kaldırın; iş kendiliğinden olacaktır
Mesaj biraz konu dışı oldu, yöneticiden ricam 2 gün sonra silinmesidir (başlık kirlenmemeli).
Saygılarımla.