CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

Z kuşağı deniyor şimdiki yeni nesile.Sırf bu nesil ile iş anlamında sorun yaşamama adına eğitimler aldık.Her eğitimde söylenen şimdiki neslin ''Hayır'' demeyi bilen , bilinçli kendine göre doğruları olan bir nesil olduğu.Kulağa hoş geliyor fakat sahada işler bu anlatılanlargibi olmuyor
.
..

3d printer dediğiniz gibi yapım aşamasında ortaokul çağındaki bir çocuğun ilgisini çekmeyebilir ama benim ilgimi çektiYapımı devam Prusa mendel İ2 çalışmam var benimde.Birde 3d printer cnc.Ama 3d printer bitince ile bir telefon kabı basarsanız heleki yeni nesil bir arma yada logo içersin bakın başından kalkıyormu?
 
CNC videoları izlerken 3D baskıyı ilk gördüğümde ben de çok etkilendim. Oğluma seyrettirdim, sıfırdan bir şeyin ortaya çıkması aslında onu da çok etkiledi. Amaç beraber araştırıp çözümler bulmak, malzemeleri beraber toplamak ve yapmaktı. 3D yinede bilgisayar oyunun çekiciliğini geçemedi.

3D Reprap Prusa türevi olacak. Çin'den Ramps 1.4, Arduino kartları aldım. Tasarımı biraz değiştirdim, sadece alü parçalardan, plastik kullanmadan yapmak istedim. Plastik rijidliği bozuyor gibi geliyor. Alü parçaları işletmem sorunlu oldu, umarım çalışır. Önce CNC yi yapıp sonra 3D yi kendim işlemeyi düşündüm. Düzgün bir CNC yapabilmenin, benim gibi nerede ise hiç CNC görmeyen biri için uçsuz bucaksız bir konu olduğunu anlayınca, 3D yi öne aldım. Annemin sağlık sorunları çıkınca yine yaz başına yetişmedi. İlave bir sorun çıkmazsa yakında biter.
 
İlgilenenler var gibi fotoğraf, malzeme ve yapım bilgisi aktarırım. Ortada daha çalışır halde bir şey yoksa da bildiğim kadarı ile soru olursa cevap vermeye çalışırım.
 
Son düzenleme:


Bittiğinde böyle olacak. Teknik resim olarak doğru değil, şaşırtmasın. Ancak iki boyutlu ve bu kadar çizebiliyorum. Plastik yerine Alü L (50x50x5) profil kullandım.
 
CNC Tablasının T kanal ve pabuçları

Tasarlamakta olduğum sabit köprülü router ın tabla ölçüleri yaklaşık;
X= 500 mm (380 mm net) Köprü yönü
Y= 500 mm (340 mm net) Hareket yönünde olacak.

T kanal yapısını anlayarak, ileriye dönük sıkıntı yaratmayacak şekilde belirlemeye çalışıyorum. Kolay çözüm sigma yüzey kaplama profili kullanmak. Yanyana 22.5x180 mm üç profili rijit olarak bağlamak zor. Altına ince çelik levha aralarında ise uzun T somun kullanılarak bağlanabilir gibi geliyor ancak sağlanacak rijitlik soru işareti.

Bu nedenle 20 mm kalınlığında 7075 Alü levhaya T kanal açtırarak yapmayı düşünüyorum. T kanal ve pabuçlar için DIN 508 standartı var, min. ve max. değerler belirlenmiş, ilişikteki T_Kanal_508.pdf dosyasında.
Örnek https://web.archive.org/web/2017031...sch.de/media/images/org/TNP_Mauezeichnung.JPG adresindeki tabla,



Technical Data:
made for T-Slot nuts according to DIN508
measurement record included in deleivery
Tolerance/Precision: +/- 0.01 mm /200 mm
L= 400 mm, B= 300 mm, H= 20 mm, H1= 6.5 mm, H2= 8 mm, D= 50 mm, A= 10 mm, C= 16 mm
 

Ekli dosyalar

  • T_Kanal_508.pdf
    125.4 KB · Görüntüleme: 9
Anladığım kadarı ile Tabla için kanal açtırmak istiyorsunuz.O kadar uğraşmadan
20 mm kalınlığında 7075 Alü levhayı delip kılavuz çekerek yapmayı neden düşünmiyorsunuz?
 
Konu ile ilgilili sorularım var, bu konuda deneyimi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Alü tabla levhamın kalınlığının 20 mm yi maliyet ve ağırlık nedeni ile geçsin istemiyorum. Uygun T kanal ve yüksekliği ayrıca kanallar arası mesafe ne olmalı? T kanalı M8x10 için seçersem, genişlik=16>15 mm, Yükseklik H = (C veya k) 7 mm + 7 mm = 14 mm (standart min. 15 mm der) olarak yapsam, hazır bir aparat aldığımda bağlarken sorun olur mu? 20-14= 6 mm tablanın alt tarafında kalır, sanıyorum kesit zayıf olmaz.

Bir diğer soru kanallar arasındaki mesafe. Sigma yüzey profillerinde 45,30 mm gibi değerler var. Yukarıdaki Alman malı tablada 50 mm alınmış. Standart veya öneri var mı? Tablanın ortasında kanalın tam ortaya gelmesi mi gerekir yoksa ortanın sağı ve soluna mı gelmeli?

Görüştüğüm iki CNC firması, Alü levhalarda %1 civarında imalat hata payı ve burulmalar nedeni ile silmenin, uniform bir hale getirmenin zorluğundan bahsettiler. Gerçekten zor mu?

Benim tablamda 50 cm de ( 9 adet x 400 mm) bir kanal açılırsa, ölçülerine CNC de getirilirse ve silinirse maliyet ne mertebe olur veya toplam süre ne olur?
 
Son düzenleme:
Neden sıfırdan yapıyorsun üreticilerin kataloğuna baktın mı yok mu ülke sınırları içinde olmadı bu çizimi ölçüleri ver teklif iste!
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…