CNC Router Tasarımım İçin Bilgi Eksikleri

http://sahinrulman.com/site/index.p...-aksamlar/vidali-mil-ve-somun-ssg-serisi.html

Şahin rulmanda 5$ satılan SSG 16 vidalı mil somun gövdesinin iç çapı 28 mm. Açıklamasında "Burada somunu gövdeye sabitleyen parçada eksen kayması olmaması veya parçaya açılan yuvarlak delik çapının somuna göre ne boşluk yapması nede çok sıkı geçmesi gerekmektedir" der. Acaba segman yarığı açılarak 51201 (12x28x11) büte veya 7001 12x28x8mm eğik bilyalı rulman ile vidalı mil yataklaması için kullanılması pratik çözüm olur mu? Özellikle ilk CNC sini yapıp dışarıya az bağımlı olmak isteyenler için.

Diğer uçta basit rulman kullandığımda yani BF benzeri bir yataklama yapmak istersem, rulmanın çapına oranla yatak çapı nasıl olmalı (tam ölçü, hafif dar, eksenel hareket etmesine izin verecek kadar gevşek veya genişten dara değişken açılı ve pratikde bunun nasıl sağlanabildiği) henüz anlayamadım. Cevabının olduğu bir forum konusu varsa, verebilirseniz sevinirim.

Eğer büteyi motorun karşı tarafında kullanırsam (daha kısa mesafede yataklamayı çözebilmek için), motor tarafı mecburen kaplin ile bağlanmış olacak. Bu durumda eksenel olarak hareket edemeyecek. Aslında benim tasarımım mini CNC olacağı için vidalı mil uzunluklarım da fazla olmayacak. Örneğin sıcaklık değişimi olduğunda bir uç sabitse diğer ucun eksenel olarak serbest hareket etmesi gerekir mi yoksa zaten istenen vidalı milin eksenel olarak tam sabitlenmesi mi?

Büte yataklama ile ilgili iki video;

 
Son düzenleme:
Vidalı mil yataklamasını araştırmaya devam ediyorum. BK ve BF (veya benzerleri) özetle;

  • BK tipinde mil eksenel ve radyal (eksene dik) olarak iki yönde bağlanıyor.
  • BF tipinde ise mil sadece radyal yönde sabitleniyor, eksenel yönde ise hareketine izin veriliyor. Floating-floated side olarak tanımlanıyor.
Bu durumda bir tarafın eksenel hareketin kısıtlanmaması gerektiğini anlıyoruz. Akla yatkın, örneğin sıcaklık değişimi olduğunda eğer eksenel olarak bağlı ise mili burkulmaya zorlayacaktır. Gözle görülmesede hata oranını artıracaktır.

Ayrıca BK (veya benzer) yataklama motor tarafında olmak zorunda, hem kaplin ile kısıtlayıp hemde BF tipini motor tarafına koyarsak çalışmayacaktır.

Eğer bu varsayım doğru ise başka bir sonuç daha çıkabilir. İki uçta da badem tip kullanırken motor tarafında setuskuru sıkıp diğer tarafta serbest mi bırakmalıyız? veya BF tipinde mi yapmalıyız?

Kendi projemde 20 mm alü levha ve 1605 mil kullanağım için BF tip yataklamayı sadece uygun boşluk ve 6000 rulman ile yapabilirim. Levha üzerine ayrıca FF yatağı bağlamak anlamsız. Ucuz olanların fiyatının 1-2 TL mertebesinde olması gerekir, kalitelileri bilmiyorum.

6000 rulmanın yataklamasını bulamadım. Eğer rulmanın tam dış ölçüsünde yatak boşluğu açılırsa sanırım rulmanın eksenel hareketine de izin verecektir.
 
Son düzenleme:
Eski bir mesajımdan alıntı :

Kod:
Çatlak proflardan biri bir karıncayı eğitmiş parmaklarını
 şıklatınca karınca takla atıyor.
Her seferinde kesin...
Bu tesbitten sonra karıncanın sağ arka bacağını koparmış.
Şık ... yok
şık ...yok
şık şık ..yok...
Karıncada takla yok.
Hemen not düşmüş.
Sağ arka bacağı koparılan karıncalar sağır olurlar..."
 
Kazım bey bu tür bir alıntı yerine, doğrusu nedir neden hatalı onu yazarsanız sevinirim. Yapım öncesi önemli bir hatamın kalmaması için uğraşıyorum. Forumun tamamını okumasamda anahtar kelimelerden gerekenleri bulup anlamaya çalışıyorum. Net kolay anlaşılır bir bilgi ya yok ya da ben göremedim. Varsa sadece konu başlığını verseniz bile yeterli olur.
 
Sayın @Yusuf&CNC , ben forumun indexer i değilim.
Burada açılan , bir kaç geyik başlık dışında , en ilgisiz görüp atladığınız başlıkların kıyısında köşesinde Google de bile zor bulacağınız bilgiler - tecrübeler var.
Şimdi farkında olmasanız bile projeniz ilerledikçe her birini tek tek soracağınıza , şimdiden atlamadan okumanızı öneriyorum.
Hem projeniz daha doğru ve kolay yönde ilerleyecektir hem de zamandan tasarruf edersiniz.
Bu şekilde defalarca konuşulmuş çözülmüş denenmiş şeyler için cevap beklerken ihtiyarlamamış olursunuz.
Okurken notlar alın , bir çok kere geri dönüş gerekebilir.

Yukarıdaki fıkra bile doğrudan bir ip ucudur !
En azından bir üstündeki mesajda yazılanların boş şeyler , daha kibar ifade ile vehimler , teknik olarak saçma sapan ve temeli olmayan zırvalar olduğunu , şaka yollu anlatır.
Bak neden saçma kısaca açıklayayım , sonra hakaret filan sanılmasın.
Haa ben zaten bilmediğimi yazmıştım filan gibi bahanelere sarılma bilmeyen fikir yürütmez gördüğünü duyduğunu uygular.
Metal bir gövdeye başka bir metal bağlanacak ve ısınma ile uzayacak... sanki bağlı olduğu uzamayacak kasacak... hatta şase alüminyum ise demirden fazla uzayacak ...
Şase mdf gibi ahşap ise uzayan metale sanki direnecek ...
Hesap ve konuyla ilgili temel bilim olmasa da , internette , metallerde uzama şeklinde aransa 1 metrelik demir çubuğun kaç derecede kaç mm uzadığı hazır hesap olarak...
Binde bir onbinde bir ile çalışan tezgahlarda hem ısıtma hem soğutma sistemleri olur ve kızaklar eksenler belirli sıcaklığa sabitlenmeden çalışmaz !
Böyle bir şey tasarladığınızı sanmıyorum.
Ayrıca böyle yerlerin cnc lerinden pahalı ölçme ve kontrol birimleri olur !

Yani bir şekilde önce okumalısınız sonra tekrar okumalısınız sonra düşünüp karar verip sonra , başlamadan bir kez daha okumalısınız diyorum.
Bunu yaparsanız , neden sitemkar yazdığımı ve sorularınıza kısa ve sıradan cevap vermek yerine bu şekilde yazdığımı anlayacaksınız.
 
Vidalı millerde neden bir tarafı eksenel ve radyal diğer tarafı sadece radyal bağlıyorlar? İki tarafta da BK tip yatak kullanımı var mı? Sadece ucuz olsun diye mi diğer uç BF tipde yataklanıyor?

İyi ki prof veya çatlak değilim yoksa alınabilirdim. Bilgiyi emeği zekayı her zaman takdir ettim, kıskanmadım ama imrendim. İyi bilen, değerli çok insan gördüm ama herşeyi bilen ve hata yapmayanı görmedim. Okullarda ilk yazılan kitaplar aynı kalsa hiç ilerleyemezdik. Sorgulamak doğamızda olan yolumuzu açan değerli bir özellik. Bu forumda gençler var, yanlış yöne gitmesinler.
 
Son düzenleme:
Bu forumda gençler yok.
Okuyanlar okumayanlar var.
Arcsoft bölümünde sabit bir başlık var.
Aslında çok bilgi yok devamda etmedi bazı özel sebeplerden dolayı , ama yönetim biraz nezaketen birazda bu forumda bu konunun ne kadar eskiden beri yazıldığını göstermek için sabit hale getirdi.
Ondan 3-4 yıl önce pp de cnc drill yapalım procesi ile TR forumlarda ilk cnc konuları yazılır olduydu.
dh den bir arkadaş ( @dergul ) burada da yazmamı rica etti ve o başlık açıldı.
Şimdi okuyup hatırlayayım dedim.
Neler yokmuş ki ? kimler yokmuş ki ?
Lisansının pek bulunmadığı ( 56k dan adsl geçişlerin olduğu zamanlar ) verilmiş lisanslı mach ler
mach in dxf işlediği zamanlar
paralel port driver lerinin mach3 ilk versiyonlarında çalışmadığı zamanlar
hatta xp mi sp leri mi iyi zamanları
şimdi çinişi bedava malzemelerin sebil olduğu pazar yerine zar zor bulunabilen sürücüler
hatta kendi yapanlar ( ilk sürücüler pminmo da paylaşılmıştı o zamanlar micro step baya baya işti sırdı )
kimler varmış kimler mesela ebay dan nasıl step motor alınır kimden alınır güvenilir mi bilmediği için ebay üzerinden mesajla önceden alış veriş etmiş yorum yazmış @musallim e soran @ceoderfi namı diğer zamanımızın A.Çetinkaya sı..zeki olduğu kesin çünkü @musallim in Türk olduğunu tahmin edip Türkçe mesaj yazmış
konuya vakıf @uumtakin1979
cnc nin mekanik ve elektronik yönlerini çook iyi bilen pek çok paylaşımda bulunmuş @bulzaf namı diğer internetin meşhurlarından Bülent Ünalmış ( @bunalmıs )
çok güzel bir özet çıkarmış olan @hlldrz
mil sabitleme sorununu 2010 larda nasıl çözdüğünü paylaşan @mayacnc

vay be , zaman ne kadar hızlı akıyor gibi geldi şu an..

https://www.kontrolkalemi.com/forum/konu/amatör-cnc.1944/

aslında bu başlığa bazı özet bilgiler ekleyeyim diye düşünmedim değil çünkü çok tekrar ve gereksiz şeyler yüzünden bazıları okumaya üşeniyor hazır başlık göz önünde .., ama bu sefer , bak bak egolarını tatmin ediyor ..gibi düşünen olmasın diye vazgeçtim.. neyse ..
 

Forum istatistikleri

Konular
128,834
Mesajlar
920,857
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst