Tablasına güçlü bir spindle bağlanmış her freze aynı zamanda bir tornadır.
Tornada kalem hareketsiz olduğu için ( genelde ) , talaş kaldırma için büyük güçler gerekir ve bu güçler sadece kalem - parça arasında olmaz.
Tabiidir ki her eksen yönünde ihmal edilemeyecek büyüklükte bileşenler oluşur.
Bu yüzden şase sağlam olmalıdır.
Uygulamaları değişik olabilir.
Yatayda spindle ( buna fener mili dense daha uygun ) ve punta
Yatayda sadece ayna ve frezeye tornamsı işler yaptırmak , diş bile çekebilirsiniz.
Yatayda döner ayna , dik işlem merkezi , üüüfff adı bile havalı , ama z strokunuz uygun olmalı...
Şimdi frezeye başka kalem , tornaya başka kalem pens kater .. derken bakmışınız takımların tutarı makineyi geçmiş.
Ama olsun kesinlikle değer.
1983 de anam yüzünden İstanbul dan Antalya ya döndüğüm sıralarda kaset çoğaltma makineleri yapıyordum ( aynı anda 500-4000 gibi) , ufak tefek ama hassas işler.
Sanayi berbat adamı delirtirler.
Dükkanın önünde okey döver yalvarırsın kalkmaz.
Kalkarsa parçayı yamultur , üstüne nikah ister falan.
Gittim İstanbul a o sıralar atinon lar yenice meşhur , almak için Bayrampaşa da bir yere giderken caddeyi geçmeden bir dükkanda büyük tezgahların arasında gariban bir şey gördüm , fiyatda uygundu aldım .
İngiliz myford torna frezenin çindistanlısı , benzerini tezsan imal ediyordu deli paraya tabii.
1350 dolara aldım , o yıllarda alamancılar torna freze eskisi getirirlerdi, yenisi 2 metrelik tornanın bir daire parasına.
Bu tezgahlar çin de her evde vardır.
İşten çıkan çinli bir imalathaneye uğrar ne işleyecekse mesela çubuk filan ham maddeyi alır evde bebe şebe işler , ertesi gün işe giderken bırakır , hem ek gelir hem ucuza imalat teknikleri , hani İstanbul da konfeksiyoncular yapar o hesap.
O gün bu gündür sanayidekilere boyun eğmediğim gibi çoğu zaman onlarla dalga geçtim.
Aşağı yukarı 15 yıldır da cnc olarak hizmet veriyor gariban.
Demem o ki imalatta torna en az freze kadar şarttır .
Bir freze ( 3 eksen cnc ) yaptı iseniz deryayı geçmişiniz demektir , çayda boğulmayın derim.
Fırsat bulursam diş çekerken bir video ekleyeyim.
Hastayım mach3 ün diş çekmesine.